Tiistai 21.03.2023
Nimipäivät: Pentti
Hämeenlinna
Selkeää
1°C
Tuuli: 3 m/s W
 

Saksalaispastorin aloitteesta syntyi pitkä nuorisovaihdon perinne

Saksalainen Alina Wronna kirjoittaa nimeään Hattulan Pyhän Ristin kirkon vieraskirjaan tutustumiskierroksen päätteeksi. Hämeen vanhin kirkko sai keskiviikkona aamulla todistaa nuorisovaihdossa olevien saksalaisten ja paikallisten nuorten vierailua. Nuorisovaihdolla Dortmund-Wickeden seurakunnan ja Hattulan kunnan vapaa-aikatoimen välillä on myös kunnioitettavat perinteet.

572_660x440

– Aloitimme 28 vuotta sitten. Vaimoni on kotoisin Hattulasta ja olimme täällä lomalla, kun ajatus nuorisovaihdosta tuli mieleen. Jari Salmela ja Simo Viertonen olivat ensimmäiset henkilöt joihin olimme yhteydessä, muistelee pastori Christoph Diestelhorst.

Christophin opettajavaimo Anna-Liisa (os. Hyvönen) on asunut koko työuransa Saksassa. Tämän vaihdon jälkeen eläkkeelle jäävä Christoph Diestelhorst sanoo, että seurakunta teki tietoisen valinnan ottaa Suomi ja Hattula pysyväksi vierailukohteeksi.

– Ajattelimme, että tämä on paljon kiinnostavampi paikka kuin esimerkiksi Espanja tai Italia, joihin monet tekevät matkoja. Täällä on erilaista kuin Saksassa, molemmat ovat isoja maita, mutta Suomessa on paljon vähemmän ihmisiä ja enemmän vapaata luontoa.

Noin 0,6 miljoonan asukkaan Dortmundin alueella sijaitsevan Wickeden nuoret sanovat samaa.

– Olen täällä ensimmäistä kertaa ja mieleen jää päällimmäisenä hieno luonto, saunominen sekä vanhojen ystävien tapaaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Kaikki paitsi hyttyset on ollut hienoa, sanoo Alexander Greiseu.

Vaihdon ensimmäinen viikko vietetään yleensä leiriolosuhteissa tutustuen. Tällä kertaa nuoret olivat Mallinkaisten leirikeskuksessa ja toinen viikko vietetään perheissä. Vapaa-aikatoimen päällikkö Jari Salmela kertoo, että yhteensä Hattulasta on vuosien aikana ollut mukana yli tuhat kuntalaista, kun lasketaan mukaan kaikki perheenjäsenet ja vaihtoon osallistuneet nuoret.

– Yleistä on ollut, että positiivisen kokemuksen kautta useampi perheen lapsista on jossakin vaiheessa mukana vaihdossa. Ryhmän käyttökieli on pääasiassa englanti, mutta soveltuvin osin myös saksan kieli. Mukavasti vieraat ovat oppineet myös suomen kieltä.

nuoriso2

Hattulalainen Jori Jolma oli Saksassa vaihdossa viime kesänä.

– Saksalainen kulttuuri on ihan uskomaton, hän kehuu ja ylistää myös maan kaupunkikulttuuria ja halpoja kauppoja.

Amanda Heiskasen perheeseen tuli saksalaisvaihtari kaverin yllytyksestä.

– Siitä se lähti, että kaveri yllytti ja ajattelin että osaanhan minäkin saksaa jos haluan. Enemmän se on kyllä mennyt niin päin, että kuuntelen saksaa ja puhun itse englanniksi, hän toteaa.

Salmelan mukaan nuorisovaihto poikii myös matkailijoita Hattulaan.

– Yhä useampi tämän nuorisovaihdon kokenut saksalainen viettää Hattulassa ja lähiseudulla kesälomiaan vuokraten mökkejä. Heinäkuussa vieraili kolme yhdeksän hengen ryhmää eri puolilla Hattulaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.