Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

TALOUSARVIO: Hattulassa investoidaan myös vuonna 2021

Hattula on tullut tunnetuksi pyöräilykuntana. Sattulantie sai uuden pinnan ja uudet tiemaalaukset syyskesällä 2018. Vuoden 2021 talousarvioesitykseen sisältyy suunnittelumääräraha kevyenliikenteen väylälle Rahkoilan ja Lepaan välillä.

Hattula ei ole laittamassa investointihanoja kiinni esimerkiksi koronan takia. Ensi vuoden investointibudjetti on kunnanhallituksen tuoreen talousarvioesityksen mukaan 4,3 miljoonaa euroa.

Kiireisimpänä edessä olevana isona investointina on Parolan yläkoulun uusi, noin 1.000 neliömetrin rakennus. Ensi vuoden talousarvio sisältää myös suunnittelurahan kauan kaivatulle Lepaan suunnan kevyen liikenteen väylälle. Väylä on määrä toteuttaa Rahkoilasta Lepaalle.

Kunnanhallitus ei talousarvioesityksessään esitä veronkorotuksia vuodelle 2021.

Hattulan kunnanvaltuusto saa päätettäväkseen talousarvioesityksen vuodelle 2021 ensi viikolla. Kuvan taulukon saat täyteen kokoonsa klikkaamalla kuvaa. Taulukko Pekka Karvonen, kuvankäsittely web-muotoon ja asemointi sivulle: Juha Reinikainen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila sanoi etänä järjestetyssä talousarvioinfossa luottamushenkilöiden suhtautuvan ensi vuoteen positiivisin odotuksin.

– Ensi vuoden budjetti voidaan esittää valtuuston hyväksyttäväksi varsin runsaana ja hyvillä mielin.

Matti Puotila kertoo, että luottamushenkilöiden tavoitteena päättyvällä valtuustokaudella on ollut muokata kuntaorganisaation toimintatapoja virkamieskulttuurista palvelukulttuuriksi.

– Kun valtuustokausi alkoi, totesimme että kuntaorganisaatiossa on jauhettu samalla tavalla pitkään ja organisaatiota tulisi kehittää elinvoimaisemmaksi. Kunnanhallitus asetti noin vuosi sitten valtuustoryhmien puheenjohtajista työryhmän joka alkoi työstää uutta hallintosääntöä. Uusi organisaatio hyväksyttiin yksimielisesti ja toteutus on nyt viimeisessä vaiheessaan.

– On ollut hieno nähdä, kuinka luottamustehtävissä olevien koulutustaso on noussut jopa virkamiesten tasolle ja ohi, siksi keskustelun ja kehittämisen taso on noussut. Olemme luomassa omaa Hattulan mallia, Puotila jatkaa.

Talousarvioesitys ei sisällä merkittäviä rakenteellisia muutoksia eli esimerkiksi kouluverkko on säilymässä nykyisellään. Suunnitelmissa kuitenkin on hakea vaihtoehtoja Pappilanniemen rakennukselle kunnan omien työtilojen järjestämiseksi.

Puotilan mukaan kunnan palvelujen pitäisi olla paremmin kuntalaisten saavutettavissa ja nykyisten tilojen hoito- ja lämmityskustannukset ovat myös mittavat. Lisäksi seurakunta on muuttamassa vuodenvaihteessa uuteen seurakuntataloon Parolaan nykyisistä väliaikaistiloistaan Pappilanniemessä.

– Koen, että alkava vuosi on varsin mielenkiintoinen ja meillä alkaa uusi oma nousukausi, visioi Puotila.

Uuden, elementtiratkaisuna toteutettavaksi suunnitellun koulurakennuksen jälkeen seuraavana on Puotilan mukaan vuorossa tehostetun palveluasumisen kiinteistön rakentaminen. Suunnitteluohjelmaan otetaan liikenneympyrän suunnittelu Parolaan vaaralliselle Hattulantielle.

Rahkoila-Lepaan pyörätien rakentamisessa kunta aikoo ottaa aloitteen ja vastuun omiin käsiinsä, vaikka selvittääkin myös ulkopuoliset tukimuodot, kuten ELY-keskuksen rahoituksen.

– Kertaratkaisusta ei kannata puhua, mutta noin kilometrin pätkissä kunta sitä voisi ehkä tehdä. Kyseessä olisi noin viiden vuoden projekti, eli suunnittelurahat ensi vuodelle ja sitten toteutus pätkittäin, sanoo Puotila.

Puotila kiitteli, että elokuussa kunnanjohtajan sijaisena aloittanut Pekka Järvi on talousarvioesityksen pohjaksi konkretisoinut monia “ikuisuusasioita”.

– Pekka Järvi on laittanut asiat numeroiksi ja tekstiksi paperille, siinäkin mielessä luottamushenkilöt ovat innoissaan, että nyt lähdetään rakentamaan uutta Hattulaa.

Järvi puolestaan painotti, että esitystä on tehty yhdessä. Hän ei suostunut nimeämään yhtään kohtaa, jossa oma kädenjälki erityisesti näkyisi.

– Kenenkään yksittäisen henkilön vaikutus talousarvioesitykseen ei ole merkittävämpi kuin muiden, hän painotti.

Järvi luonnehti kohuakin herättänyttä kunnan organisaatiouudistusta nimenomaan toiminnallislähtöiseksi.

– Uudistus koski noin 20 henkilöä, ja kuntaorganisaatiossa työskentelee noin 500 ihmistä. Jos organisaatiouudistuksen avulla haluttaisiin säästöjä, se vaatisi laajempia toimia. Uusiakin virkoja tuli, mutta kokonaisuutena vain yksi henkilö lisää, hän summasi.

Talous- ja henkilöstöjohtaja Pekka Karvonen kertoi, että kunnan talous ei notkahdakaan vuonna 2020 koronan vuoksi niin pahoin kuin jossain vaiheessa pelättiin.

– Valtion massiiviset koronatuet kääntänevät talouden positiiviseksi ja verotuloistakin näkee, ettei korona osunut kuntiin niin pahasti kuin pelättiin.

Vaikka käyttötalous onkin pysynyt kuosissaan, Hattulalla on takanaan isojen investointien ja velkaantumisen vuosikymmen. Ja mikäli kunnanhallituksen esittämä investointiohjelma hyväksytään kunnanvaltuustossa keskiviikkona marraskuun 11. päivänä, hattulalaisten lainat asukasta kohti nousisivat ensi vuonna jo yli 4.000 euroon.

– Viiden vuoden investointiohjelman mukaisesti lainamäärää päästäisiin kuitenkin tulevina vuosina vähentämään, Karvonen lohduttaa.

Hattulan kunnanvaltuusto kokoontuu ensi viikon keskiviikkona edelleen ilman yleisöä ja niin, että osa valtuutetuista saattaa osallistua kokoukseen etänä. Järvi ja Puotila kertoivat, että kokouskäytännöissä noudatetaan maakunnallisen “koronanyrkin” tuoreimpia suosituksia. Kumpikaan ei kertonut pitävänsä suljettuja kokouksia tai etäkokouskäytäntöjä uhkana demokratian ja avoimen vallankäytön toteutumiselle.

Ensimmäistä kertaa Hattulan historiassa sekä veroprosenteista että talousarviosta on määrä päättää jo marraskuussa ja samassa kokouksessa. Totuttu rytmi on ollut päättää veroprosentit marraskuussa ja talousarvio joulukuussa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.