Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Lumikuuroja
-4°C
Tuuli: 6 m/s NE
 

TEHOSTAMINEN: Toimikunta esittää lukiokoulutuksen keskittämistä Hämeenlinnaan ja yksityisen päiväkotitoimijan saamista Hattulaan

Tasapainoilua lukiolla. Parolan lukion 1.-luokkalaiset tutustuivat toisiinsa toiminnallisten rastien merkeissä elokuussa 2017. Ryhmäytysmispäivät Lepaalla ja koko Parolan lukio uhkaa jäädä historiaan, jos talouden tasapainottamistoimikunta saa esityksensä läpi.

Hattulan talouden tasapainottamistoimikunta on julkistanut tänään ehdotuksiaan tehostamistoimenpiteiksi. Kunnanhallituksen päätöksellä perustetun toimikunnan tehtävänä oli valmistella palvelurakenteen uudistamiseen ja talouden tasapainottamiseen tähtäävä toimenpideohjelma kaudelle 2019–2021. Toimenpiteet vaikuttavat myös pidemmälle ajalle, koska tarkoitus on tehdä pysyviä palvelurakenteeseen, investointeihin ja tulopohjaan vaikuttavia muutoksia sekä parantaa kunnan kilpailukykyä, kunnanjohtaja Katariina Koiviston allekirjoittamassa tiedotteessa todetaan.

Toimikunta on arvioinut talouden sopeuttamistarpeeksi vähintään 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Toimikunnan valmistelutyössä kartoitettiin laajalti erilaisia potentiaalisia tehostamiskeinoja, joita arvioidaan olevan sopeuttamistarpeen verran vuositasolla. Valitut tehostamiskeinot jakaantuivat kertaluonteisiin ja pysyviin säästöihin sekä pysyviin palvelurakenteen muutoksiin ja tulopohjan vahvistamiseen.

Ohjelmaa on valmisteltu kunnanjohtajan, toimialajohtajien ja talous- ja henkilöstöjohtajan esitysten pohjalta ja ohjelman sisältö ja toimenpiteet on neuvoteltu yhdessä valtuustoryhmien kanssa. Toimikuntatyöhön ovat osallistuneet myös JUKO:n ja JHL:n pääluottamusmiehet.

Tehostamistoimenpiteitä on kohdistettu kaikkiin toimialoihin, henkilöstön sopeuttamiseen ja organisaatiorakenteeseen. Periaatteena toimenpiteiden valinnassa on ollut turvata lakisääteiset palvelut kuntalaisille välttäen riskejä ja turvaten ennaltaehkäisevät palvelut. Henkilöstön osalta hyödynnetään työvoiman vaihtuvuuden antamat mahdollisuudet, kuten eläköityminen ja työpaikan vaihtumiset.

Henkilöstömenoista saatavan säästön muodostavat henkilöstön palkattomat vapaat (opettajat 2 pv, muu henkilöstö 5 pv) ja tukipalveluiden (ruoka-, siivous- ja kiinteistöhuoltopalvelut) ulkoistaminen. Henkilöstön e-passiin tehdään pieni satsaus ja nykyisiä henkilöstöetuuksia ei karsita. YT-lain mukaisia irtisanomisia, lomautuksia ja osa-aikaistamisia ei tehdä.

Toimialakohtaisista säästöistä suurimmat ovat esitys Tavastian koulutuskuntayhtymälle lukiokoulutuksen keskittämisestä Hämeenlinnaan, yksityisen päiväkotitoimijan saaminen Hattulaan, perheasiainneuvottelukeskuksen ja ympäristöviranomaisen kotouttaminen kunnan omaksi toiminnaksi sekä yksityisteiden valaistuksen siirto hoitokunnille ja yksityistieavustusten pieni laskeminen.

Tiedotteessa muistutetaan myös, että veroratkaisuista kunnanvaltuusto päättää syksyllä 2019. Kiinteistöveroselvityksellä pyritään laventamaan veropohjaa. Projektia nopeutetaan siten, että kiinteistötiedot pyritään saamaan ajan tasalle vuoden 2020 loppuun mennessä.

Toimikunnan helmikuun 7. päivänä hyväksymästä esityksestä pyydetään nyt vaikuttamistoimielimien lausunnot ja esitystä talouden sopeuttamiseksi käsittelee seuraavaksi kunnanhallitus 18.2. ja sen hyväksymisestä päättää valtuusto kokouksessaan 6.3.2019.

Talouden tasapainottamisen edellyttämät talousarviomuutokset 2019 ja kiinteistöohjelma tuodaan valtuuston päätettäväksi kesäkuussa. Vuoden 2020 talousarvio ja vuosien 2020 –2022 taloussuunnitelma valmistellaan talouden tasapainottamisohjelman linjausten mukaan.

1 kommentti

  1. Timo Koskinen:

    Talouden tasapainottamisesta tullaan vielä käymään kova vääntö valtuustossa. Toimikuntakaan ei ollut yksimielinen nyt esitetyistä säästötarpeista saatika toimenpiteistä. Itse en hyväksynyt lukiotoiminnan lopettamista Parolassa enkä ruoka- ja tukipalveluiden kilpailutusta. Valtuustossa Hattulan Vasemmisto tulee esittämään ettei näihin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.