Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

“Tontinmyynneillä suhinaa kuntakeskustaan”

Hattulan kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona kahden maa-alueen myynnistä Parolan keskustassa esitysten mukaisesti. Pihlajalinna Oyj:lle myytiin 230.000 eurolla noin 15.000 neliömetrin maa-ala jolla nykyisin on entinen kunnanviraston rakennus, nykyinen terveyskeskusrakennus ja eräitä muita rakennuksia.

Kauppahinnan pohjana on 480.000 euron summa, josta on vähennetty vanhojen rakennusten oletetut purkukustannukset, 250.000 euroa.

Pihlajalinnan on määrä rakentaa tontille Hattulan uusi sote-keskus ja mahdollisesti muita hoivarakennuksia. Pihlajalinna valittiin Hattulan kunnan kumppaniksi sote-palvelujen yhteisyritykseen, mutta päätöksestä on vireillä valitus markkinaoikeudessa.

Miia Antin nosti muutaman muun valtuutetun tapaan esiin huolen siitä, että Hattula ei ole sote-valmistelussaan aivan noudattanut valtakunnallisen valmistelun henkeä.

Valitus on osaltaan viivästyttänyt myös lakisääteisiä neuvotteluja maakunnan suuntaan. Erkki Pänkäläinen (kok.) mainitsikin, että asiasta tulee tiedottaa myös Oma Hämettä jotta siellä tiedetään missä mennään.

Seppo Söderlund (ps.) kertasi päätöksentekoprosessia ja sanoi, ettei aavistanut että Pihlajalinnan yhteistyösopimuksen jatkamisen yhteydessä valmisteltaisiin “samaan syssyyn jotain rakennustoimintaa”.

– Perussuomalaisten mielestä selvintä olisi alueen vuokraaminen. Kun näyttää kuitenkin siltä, että valtuustossa on kovasti myyntihaluja niin ehdotan, että päätökseen lisätään lause, jonka mukaan tontti luovutetaan myöhemmin kunnan ja Pihlajalinnan yhteisyrityksen omistukseen.

Söderlundin ehdotusta kannatti Mikko Vahlman (sit.) ja Ari Sarusto (ps.).

Kunnanjohtaja Lauri Inna sanoi pitävänsä selvänä, että kun kyse on näin tärkeästä alueesta, myynti herättää keskustelua.

– Otan kaiken kritiikin vastaan, mutta se pitää tuoda ilmi, että alusta asti valmistelussa on viitattu myös tilakysymykseen. Rakennushanke on ollut elimellinen osa valmistelua, Inna totesi.

Kunnanjohtaja myös kertoi, että uudisrakentaminen tehdään ensin ja lopuksi puretaan nykyinen terveyskeskus jonka paikalle tehdään pysäköintialue.

– Myyntipäätökseen sisältyy ehdollisuus, eli vasta markkinaoikeusprosessin jälkeen sopimus neuvotteluyksinoikeudesta astuu voimaan, muistutti Inna.

Kokoomuksen ryhmästä kuului Pänkäläisen lisäksi muitakin puheenvuoroja, joissa korostettiin myös maakunnallisen sote-valmistelun tärkeyttä. Matti Puotilan mielestä kunnanvaltuuston roolin muuttuminen jatkossa on jäänyt aika vähälle huomiolle.

– Päätösvalta siirtyy maakuntatasolle, joten on tärkeää että tämä viedään riittävän selvästi tiedoksi tuleville isännille, sanoi Puotila ja korosti, että lainmukainen neuvottelu maakuntahallinnon suuntaan on ehdottomasti käytävä.

Ari Sarusto olisi Seppo Söderlundin tapaan halunnut muuttaa tontinmyyntipäätöksen tekstiä niin, että tontti olisi myöhemmin siirtynyt kunnan ja Pihlajalinnan yhteisyritykselle.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) taas muistutti, että valtuustoseminaarissa asiat olivat uudisrakentamista myöden esillä.

– Käsittääkseni tämä oli valtuuston melko yhteinen tahto ja valtuusto antoi kunnanhallitukselle valtuudet neuvotella. Päätökseen on huono merkitä, että tontti luovutetaan yhteiselle yhtiölle, koska silloin kunta joutuu kustantamaan 49 prosenttia purkukustannuksista, Ventola totesi.

Arto Viljanen (kok.) luonnehti, että Hattulaan ollaan taas saamassa jotain ainutlaatuista.

– Heidi Rämön aikana saatiin alulle Juteinikeskus ja nykyisen kunnanjohtajan aikana tämä hyvinvointikeskus ja molempia tullaan katsomaan ympäri maata. Vähän pelottaa, mitä uudelle kunnanjohtajalle jää, maalaili Viljanen.

Miia Antin (kok.) kommentoi, että Hattulan kunnassa suurin osa päättäjistä ja kuntalaisista vaikuttaa olevan äärimmäisen tyytyväisiä Pihlajalinnan palveluihin. Nykyiseen päätösprosessiin tultiin hänen mielestään haastavassa tilanteessa jossa sopimukset olivat loppumassa.

– Pahoin pelkään, että Hattula ei näillä ratkaisuilla toimi aivan sote-uudistuksen valtakunnallisen hengen mukaisesti. Olisin toivonut, että päätöksiä oltaisiin voitu lykätä muutamalla kuukaudella ja neuvotella maakunnan kanssa.

Kunnanjohtaja Inna sanoi myös pitävänsä erittäin tärkeänä, että kaikki ratkaisut tehdään yhteisymmärryksessä maakunnan kanssa.

– Markkinaoikeusratkaisun odottelun takia lakisääteisiä neuvotteluja maakunnan kanssa ei ole ehditty käydä. Yhteistyö on tulevaisuudessa erittäin tärkeää. Toisaalta on tärkeää, että hattulalaisille turvataan nykyiset ja vielä vähän paremmat palvelut, mutta maakunnallisen yhteistyön suuntaan ei voi olla mitään ylimielisyyttä, korosti Inna.

Pentti Pietilä (kesk.) sanoi komppaavansa Arto Viljasta sen suhteen, että Hattulaan ollaan saamassa jotain ainutlaatuista.

– Seuraavan kunnanjohtajan suhteen en allekirjoita Viljasen pelkoa, hommatkoon jäähallin. Jääkiekko on ainoa laji missä Hattulassa on näyttöjä, Pietilä murjaisi.

Äänestyksessä kunnanhallituksen esitys voitti äänin 30–4, 1 poissa Söderlundin esityksen maapohjan siirtämisestä myöhemmin yhteisyritykselle.

Toinen maa-alue myytiin Attendon omistamalle Kiinteistö Oy Hämeen Hoivakodeille vähän yli 100.000 euron hintaan. Noin 4.700 neliömetrin tontilla sijaitsee vanha päiväkotirakennus. Kunnanjohtaja Lauri Inna kiteytti kaupan taustat niin, että jos valmistelua nyt ei aloiteta, vanhusasumisen paikat loppuvat Hattulassa kesken.

– Parhaillaan remontoidaan Kuntotuulian lyhytaikaisyksikköön kahdeksaa lisäpaikkaa, mutta se on paisuntasäiliön tyyppinen väliaikaisratkaisu, Inna korosti.

Seppo Söderlund totesi, että yritysten tuloa kuntaan ei pitäisi estää, mutta ei kannattaisi antaa keskeisiä alueita yritysten haltuun. Hän esitti taas, että tonttia tarjotaan vuokrattuna. Esitystä ei kannatettu.

Matti Puotila kysyi, miksei Attendo halua tehdä lisäpaikkoja Willa Katinalan suuntaan. Hän oli myös kiinnostunut siitä, voidaanko tontin kauppakirjaan kirjata rakentamispakko.

Kunnanjohtaja Inna totesi, että niin tontin vuokraus kuin muutkin mahdolliset rakentamispaikat olivat olleet esillä neuvotteluissa.

– Palvelujen läheisyyden takia yhtiö halusi Parolan keskustaan ja kauppakirjassa on mukana rakentamispakko, Inna valotti.

Kunnan on määrä kevään 2018 aikana ottaa käyttöön palveluseteli, jolla tehostetun asumispalvelun tarpeessa olevat asiakkaat voivat kunnan palvelunohjauksen kautta saada palvelusetelin tehostettuun asumispalveluyksikköön.

Valtuutettu Jiri Kattelus (kok.) kehui, että tontinmyynneillä saadaan aikamoinen suhina kuntakeskustaan.

– Keskustan ja Hattulantien välissä on silti vielä pitkä siivu maata jolle pitäisi alkaa miettiä käyttöä, hän kannusti.

Valtuusto myös päätti muuttaa työllisyyskoordinaattorin toimen viraksi ilman että työntekijän palkka muuttuu. Päätöksen taustana on, että virkanimikkeen turvin pystyy paremmin käsittelemään työssä tarvittavia tietoja.

Matti Kortesaarelle (kesk.) myönnettiin aivan valtuustokauden loppumetreillä ero Hattulan kunnan luottamustoimista. Kortesaaren tilalle kunnanvaltuutetuksi tulee Janne Himanen. Kortesaari oli pyytänyt eroa perusteena korkea ikä ja terveydelliset syyt.

Itsenäinen Suomi 100 vuotta -ryhmän ainoana jäsenenä osan valtuustokautta toiminut entinen perussuomalainen Hannu Kaskela ilmoitti lakkauttavansa ryhmänsä ja siirtyvänsä kokoomuksen ryhmään.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.