Tiistai 27.07.2021
Nimipäivät: Heidi
Hämeenlinna
Verrattain selkeää
28°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Tuska kulujen kasvusta ja terveydenhuollon ongelmista sävytti Hattulan tietoköyhää talousarvioinfoa

Katariina Koivisto ja Matti Puotila pääsivät vuoden 2018 maaliskuussa esittelemään positiivisen tilinpäätöksen. Nyt sävy vuoden 2020 talousarviosta puhuttaessa oli synkempi ja medialle jaetut tiedot hyvin puutteellisia.

Hattulan vuoden 2020 talousarvioinfo medialle järjestettiin keskiviikkona.

Hattulan talousarvio lukuina.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotilan (kok.) jakama materiaali oli lyhyt lehtiartikkeli jossa tiivistettiin, että kaikkia kuntien säästöesityksiä vastustaa valtaosa Suomen kuntalaisista.

Hän loi katsauksen talouden kokonaiskuvaan ja mainitsi, että bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan vain prosentin tahdilla, kun taas monien Hattulallekin pakollisten palvelujen kustannukset kasvavat jopa kymmenellä prosentilla.

– Tämä näkyy velan lisääntymisenä ja veroprosenttien nousuna. Hattula on yrittänyt elää niukasti, mutta nyt meidänkin oli päädyttävä korotuksiin, puntaroi Puotila.

Hän piti ensi vuoden erityisenä haasteena väkimäärän kehitystä. Kunnan investointien suurin kohde terveyskeskuksen valmistumisen jälkeen tulee olemaan uusi yläkoulu, jonka suunnitelmat Puotilan mukaan yritetään saada valmiiksi lähiviikkoina ja työt sen jälkeen käyntiin mahdollisimman nopeasti.

– Sivistykseen panostetaan myös maksamalla lukioavustusta koulutuskuntayhtymä Tavastialle ja laajalla tuntikehyksellä, hän painotti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja osoitti vielä myötätuntoa kunnanjohtajan suuntaan kertomalla, että hänen “koko energia” on mennyt ratkaisun löytämiseksi perusterveydenhuollon kysymyksiin.

– Terveydenhuollon alkanut sopimuskausi palveluntuottajan kanssa ei ole käynnistynyt kuin Strömsössä, hän huolehti.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto totesi, että kunnan tulos vuodelta 2019 on painumassa miinukselle peräti 2,3 miljoonaa euroa, kun budjetissa tavoiteltiin noin 250.000 euron plussaa.

– Ensi vuotta lähdettiin tekemään haasteellisesta tilanteesta. Toimintakuluissa on maltillinen korotus, tulojen taas ennustetaan jonkin verran laskevan. Pelastajiamme ovat valtionosuuksien nousu yli 20 prosentilla ja verotulojen kasvu.

Investoinnit rasittavat kunnan taloutta eli lisäävät asukaskohtaista velkamäärää. Yläkoulun rakentamisen jälkeen Hattulan velkamäärä asukasta kohden on jo yli 5.000 euroa, kun mukaan lasketaan kunnan kiinteistöyhtiön nimiin rakennettava terveyskeskus.

– Kouluinvestoinnin pääpaino on vuodessa 2021, kertoi Koivisto.

Talousarvioesitys sisältää myös uusia virkoja, kuten erityisluokanopettajan yläkouluun, kouluohjaajan ja kirjastovirkailijan. Perusturvaan palkataan yksi uusi lähihoitaja ja varahenkilöpoolia kasvatetaan vielä kahdella lisähoitajalla.

Jälkimmäisen ei pitäisi lisätä kokonaiskuluja, kun sijaiskulut jäävät pois. Lisäksi esitys sisältää hoiva-avustajan ja ohjaajan palkkaamisen kuntouttavaan työtoimintaan kuten myös kaksi henkilöä perhetyöhön.

Talousarviosta päättää kunnanvaltuusto kahden viikon päästä, keskiviikkona joulukuun 18. päivänä eli viikkoa suunniteltua myöhemmin.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.