Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

UUDISTUS: Maakuntien ja kuntien vastakkainasettelua vältettävä

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitteli torstaina Hämeenlinnassa maakuntauudistuksen lakiluonnoksia. Hämeenlinnan ja Porin tilaisuudet olivat ensimmäiset tilaisuudet kierroksesta, joka kattaa kaikki maakunnat.

Myös Hattulan kunnanjohtaja Lauri Inna ja kunnan luottamuspäättäjiä oli paikalla, kun Vehviläinen kertoi maakuntauudistuksen tavoitteista.

Sitoutuneisuus ja keskinäinen luottamus kaikkien toimijoiden välillä on Anu Vehviläisen mukaan yksi onnistuneen maakuntauudistuksen avaintekijöistä.

Sitoutuneisuus ja keskinäinen luottamus kaikkien toimijoiden välillä on Anu Vehviläisen mukaan yksi onnistuneen maakuntauudistuksen avaintekijöistä.

– Kyse on merkittävästä uudistuksesta eri julkisten tehtävien kokoamiseksi monialaisille maakunnille. Uudistuksen onnistuminen ratkaistaan maakunnissa, Vehviläinen totesi.

Tavoitteena ministerin esityksen perusteella on muun muassa toimivammat palvelut, hallinnon sujuvoittaminen, kansalaisten suorien vaikutusmahdollisuuksien lisääntyminen, kustannustehokkuus ja taloudellisen kasvun edistäminen.

Lakikokonaisuus lähtee lausuntokierrokselle myös elokuussa. Lausuntokierroksen on Vehviläisen mielestä oltava aito.

– Odotan lausuntokierroksen antia uteliaana. On varmasti asioita, joihin saamme lausunnoista lisää evästystä.

Ministeri Vehviläinen sanoo, että hallituksen esityksen lopullisen muokkauksen yhteydessä lausuntokierroksen anti halutaan huomioida. Hänen mukaansa 18:a samanlaista maakuntaa ei Suomeen kannata luoda; lainsäädäntö antaa raamit, mutta konkreettinen muutos tehdään aluetasolla.

– Kannustan jokaista maakuntaa etsimään itse parhaat toteuttamistavat lainsäädännön puitteissa.

Maakuntauudistuksen on määrä siirtää kunnilta pois niin paljon kuntien nykyistä päätösvaltaa, että jopa kuntien itsenäinen päätösvalta vuoden 2019 alusta alkaen on joidenkin mielestä vaarassa. Kunnilta maakunnille siirtyvien tehtävien kokonaiskustannus on 17,7 miljardia euroa.

Lisäksi lakisääteisten kuntayhtymien omaisuus siirretään varoineen, velkoineen ja sitoumuksineen maakunnille.

– Kunnilla on vuoden 2018 jälkeenkin lakisääteiset tehtävänsä, joiden puitteissa ne voivat tehdä muun muassa elinkeinopolitiikkaa. Varhaiskasvatus ja perusopetus tulevat korostumaan. Tärkeitä kuntien tehtäviä ovat jatkossa kolme k:ta, eli koulutus, kehittäminen ja kaavoitus, luonnehtii Vehviläinen.

Maakuntauudistusta valmistellaan rinnan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan vetämän sote-uudistuksen kanssa. Vehviläinen haluaa, että uudistuksia viedään eteenpäin mahdollisimman paljon yhtenä kokonaisuutena.

– Vaikka sote-uudistus on Juha Rehulan vastuualueella, on vaikea nähdä, ettei sitä toteutettaisi nyt.

Uudistusta tehtäessä on Vehviläisen mukaan olennaista, ettei ajauduta maakuntien ja kuntien väliseen vastakkainasetteluun.

– Menestyvä kunta pystyy toimimaan maakunnan kanssa ja menestyvän maakunnan edellytys on yhteistyökyky kuntien kanssa.

Maakuntauudistuksen tavoiteaikataulun perusteella uusi lainsäädäntö tulisi voimaan vuoden 2017 puolivälissä, jonka jälkeen nimettäisiin maakuntien väliaikaiset valmisteluelimet. Ensimmäiset maakuntavaalit käytäisiin vuoden 2018 alussa. Vuonna 2021 käytäisiin sekä kunta- että maakuntavaalit.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.