Tiistai 20.08.2019
Nimipäivät: Sami, Samuli, Samu, Samuel
Hämeenlinna
Selkeää
13°C
Tuuli: 3 m/s E
 

Valtuusto karsi säästöpakettia ja lykkäsi muistakin säästöistä päättämisen syksyyn ennätysyleisön edessä

Hanna Jokinen (vas.) käytti kriittisen puheenvuoron suunnitelluista palkattomista vapaista.

Hattulan kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona poistaa kunnan tukipalvelujen ulkoistamisen ja lukion lakkauttamisen kunnanhallituksen esittämältä säästölistalta. Listan jäljelle jääneetkin osat siirrettiin käsiteltäväksi syyskuun valtuustoon.

Muutosesityksen teki Jiri Kattelus (kok.) ja äänestyksessä Katteluksen esitys voitti äänin 16–19. Kokoomusryhmässä vaikuttaa olevan syvä juopa kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotilan linjan ja osan valtuustoryhmää välillä.

Paitsi, että ryhmän äänet hajautuivat äänestyksessä, käytti Kari Ventola (kok.)  säästöpaketin valtuustolle tuomisen tapaa arvostelevan puheenvuoron. Säästöt tuotiin valtuuston listalle lisälistalla viime tingassa.

Kari Ventola arvosteli säästöpaketin tuomista lisälistalla.

– Hallintosääntö käskee toimittamaan esityslistan valtuutetuille neljä päivää ennen kokousta, nyt valtuuston työskentely puristetaan yhteen päivään erittäin tärkeissä asioissa. Kunnanhallituksen puhenjohtaja olisi voinut suunnitella aikataulun niin, että olisimme saaneet listan ajoissa. Yritetäänkö meitä painostaa tekemään päätökset tällä kireällä aikataululla, Ventola suomi saliin kokoontuneen, luultavasti ennätyksellisen yleisön edessä.

Lukion lakkauttamista puolustavan puheenvuoron käytti valtuutettu Seppo Kopra (kesk.). Hänen mukaansa päättäjät joutuvat ajattelemaan kuntalaisia ja kuntaa.

– Taloudessa on suuria haasteita tulossa. Jos sote toteutuu Hattulaan jää noin 8,5 äyriä käytettäväksi kunnan menoihin. Kysyn, kuka maksaa velat ja mistä rahat otetaan?

Kopra totesi, että moni nuori käy jo nyt opiskelemassa yläasteen jälkeen Hattulan ulkopuolella.

– Jos ei rakenteellisia säästöjä tehdä, tullaan joka vuosi nostamaan veroja. Niin pahalta kuin se entisenä opettajana tuntuukin, siirretään lukio syksystä Hämeenlinnaan.

Timo Koskinen (vas.) sanoi antavansa kaiken kunnioituksen Seppo Kopran puheenvuorolle.

– Itse vastustin toimikunnassa lukion lakkauttamista ja tukipalvelujen “esperöintiä”. Kuntalaisia pitää palvella ja kunnan komein timantti on lukio. Sen täytyy saada olla paikallaan. Tukipalvelujen työntekijät ovat kuntatyöntekijöiden kivijalka. Arvostusta heille, jotka muun muassa ruokkivat lapsemme. Kannatan Jiri Katteluksen esitystä.

Hanna Jokinen (vas.) huomautti, että palkattomien vapaiden toteutumisesta ei ole varmuutta.

– Onko meillä oikeasti varaa laittaa hoitajat vapaille? Mennään ihan limiiteillä, että suositellut hoitajamitoitukset toteutuvat. Olemme jo saaneet SuPerin puheenjohtajalta Silja Paavolalta postia, että miettikää vielä mitä olette tekemässä.

Mikko Sabel (vihr.) oli sitä mieltä, että käsittelyä pitäisi jossain määrin jatkaa, vaikka lukio ja tukipalvelujen ulkoistaminen poistettaisiinkin listalta.

Kunnanjohtaja Katariina Koivistoa hymyilytti ennen kokousta, ja hän kuvasi kännykällään salia.

Elise Oikari (kd.) totesi, että lakkauttamispuheista tulee aina negatiivinen mielikuva.

– Tärkeää on, että lukio säilyy, jotta olisi mahdollisuuksia opiskella tässä kunnassa. Kannatan Sabelin esitystä siitä, että muilta osin käsittelyä jatketaan.

Mikko Sabelin mielestä säästölistan käsittelyä olisi pitänyt osittain jatkaa.

Mikko Vahlman (sd.) sanoi kannattavansa Kattelusta ja palkattomien vapaiden ottamista listalta pois.

– Ne koskevat kunnan pienituloisimpia työntekijötä. Kannustan tietenkin kunnan johtavia viranhaltijoita ottamaan itse näitä vapaita.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.