Keskiviikko 07.06.2023
Nimipäivät: Suvi, Roope, Robert
Hämeenlinna
Selkeää
9°C
Tuuli: 3 m/s WNW
 

Valtuusto koolla, seuraamme hetki hetkeltä

Hattulan kunnanvaltuusto on tänään koolla päättämässä ensi vuoden veroprosenteista ja talousarviosta. Käsiteltävänä on aluksi kuitenkin muita päätösasioita. Hattulaan.fi seuraa kokousta videostriimiltä parhaimmillaan hetki hetkeltä, mahdollisia ruokataukoja lukuunottamatta.

Lähetystä voi seurata myös itse tämän jutun perässä olevasta linkistä.

Youtube-lähetykseen saatiin ääni vasta kello 18.12, nyt kuitenkin käsitellään Seppo Söderlundin (ps.) esitystä siitä, että Koulutuskuntayhtymä Tavastian yhtiöittäminen tulisi palauttaa valmisteluun. Äänin 25 – 8 pykälän käsittely jatkuu. Yhtiöittämisen valmistelun jatkaminen hyväksyttiin.

Perussuomalaisten vuonna 2018 tekemä valtuustoaloite todettiin loppuun käsitellyksi. Aloitteessa esitettiin ns. positiivista syrjintää hattulalaisia kohtaan kunnan työpaikkoja täytettäessä. Samoin kävi aloitteelle osallistavasta budjetoinnista.

Uuden organisaation vaatima kunnan hallintosäännön muutos ja hyvinvointilautakunnan perustaminen nuijittiin pöytään mukinoitta. Parin naurahduksen jälkeen valtuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki (sd.) kuitenkin avaa pykälän uudelleen.

Pykälän uudelleenavaamisen jälkeen myös lautakuntaan valittujen nimet sekä heidän varajäsenensä luetellaan, jahka hallintopäällikkö Jarkko Luukkonen löytää oikean listan.

Mikko Sabel (vihr.) sanoo, että Pirkko Lokinperä (kesk.) olisi esteellinen lautakunnan jäseneksi työpaikkansa takia.

– Kyl se vähän näyttäis, että Lokinperä olis jäävi, toteaa Myllymäki ja nyt vuorossa on neuvottelutauko uuden jäsenen löytämiseksi uuteen lautakuntaan.

Lähetys on katkaistu klo 18.29.

Hyvinvointilautakunnan valinnassa on kyse täydennysvalinnasta. Lautakuntaan on jo nimetty yhdeksän jäsentä, mutta uusittu hallintosääntö edellyttää yhtätoista jäsentä. Odotamme edelleen ääntä valtuustosalista.

Klo 18.41 kokous kuvan perusteella jatkuu mutta seuranta on mahdotonta äänen puuttuessa. Koronarajoitusten moniulotteisuus koetaan nyt omakohtaisesti Hattulassa. Valtuuston kokoukset ovat kuntalain perusteella pääsääntöisesti julkisia ellei niissä käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jollei valtuusto muuten painavan syyn vuoksi jossakin asiassa toisin päätä.

Veroprosentit ja veroilla kerättyjen yhteisten varojen käyttö – talousarvio – ovat korostetusti julkisen seurannan alaisia asioita.

Hattulaan.fi piti myös tauon seurannasta ja palasi lähetyksen ääreen klo 19.30. Valtuutettu Kari Ventola (HatHy2020) esitti äsken selvitettäväksi mahdollisuutta palauttaa lukio Hattulan omaksi toiminnaksi. Lisäksi hän paheksui, ettei ole päässyt mukaan talouden tasapainottamistoimikuntaan.

Menossa on siis talousarvion 2021 käsittely. Tuomas Nieminen (vas.) sanoo toivottavansa Ventolan mielellään mukaan tasapainottamisryhmään.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) toteaa, että valtuutetuille yksi vaikeimmista asioista on ollut hulevesimaksu. Sen määräytymisen pohjana ollutta hyötyä kuntalaisille on Puotilan mukaan ollut mahdotonta selvittää HS Vedeltä tai kunnan hallinnosta.

Kunnanhallitus on päättänyt esittää myös ensi vuodeksi samoja maksuperusteita joilla kerättiin 82.000 euroa tänä vuonna. Puotilan mukaan kunnanhallitus aikoo kuitenkin alkuvuonna selvittää, mitä rahoilla tarkkaan ottaen saadaan. Rahavirtojen osalta kyse on “läpilaskutuksesta” eli kunta laskuttaa ja rahat menevät vesiyhtiölle.

Kunnanjohtajan sijaisuutta hoitava Pekka Järvi tarkentaa edelleen hulevesiasiaa, joka on noussut julkiseen keskusteluun taas tällä viikolla. Yrityksiä korpeaa Järven mukaan se, että niille maksu määrätään yksityiskiinteistöihin verrattuna kahdeksankertaisena.

Järvi kommentoi myös talousarvioon sisältyvää esitystä karsia sadalla eurolla kotihoidontuen kuntalisää joka nykyisin Hattulassa on 200 euroa. Myös tähän ehdotetaan Järven mukaan tarkentavaa menettelyä, että tukea ei leikattaisi kategorisesti kaikilta.

Seppo Söderlund esittää kiitoksensa virkamiehistölle siitä, että muutosten keskellä talousarvioesitys ja veroprosentit on saatu päätettäväksi ensi kertaa samaan kokoukseen. Toisaalta hän moittii valtuustotason strategisten tavoitteiden runsautta.

Tuomas Nieminen alustaa pitävänsä yleispuheenvuoroa. Hän arvelee, että talousarviossa saattaa näkyä kuntavaalien läheisyys. Talouden haasteet eivät silti ole kadonneet mihinkään, hän muistuttaa. Talouden tasapainottaminen tulee hänen mukaansa johtamaan myös siihen, että joku ryhmä menettää jotain.

Kouluavustajaresurssien ja musiikkiopintojen leikkausten ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa kenessäkään liiallista tyytyväisyyttä, päättää Nieminen puheensa.

Mikko Sabel kritisoi kunnanhallituksen muuttunutta esitystä hulevesimaksun perimisestä. Muuttunut päätösesitys tuotiin nyt käytännössä suoraan kokoukseen.

– Sille on perusteensa, että valtuutetut saavat perehtyä esityslistaan ajoissa, Sabel toteaa.

Hulevesimaksun ja kotihoidontuen kuntalisän muuttuneet esitykset ovat Sabelin mukaan silti hyviä.

Teemu Salvisto (kesk.) esittää yksityistieavustusten pitämistä ennallaan ja samoin kaikkien koulujen jääkenttien auraamista myös viikonloppuisin. Rahat löydettäisiin hänen mukaansa kiinteistökartoituksesta. Kyseessä on perinteisesti ollut Pentti Pietilän (kesk.) budjettimuutospuheenvuoro, mutta vuoro ja sukupolvi jää- ja tieasioissa näyttää puolueessa vaihtuneen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.