Tiistai 26.03.2019
Nimipäivät: Manu, Manne, Immanuel, Immo
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Valtuusto päätti uuden terveysaseman rakentamisesta niukalla äänten enemmistöllä

Valtuutetut Mari Monto (vihr.) ja Nina Aitola (kd.) saivat ennen valtuuston kokousta kukkaset ja muistolahjat 50-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi.

Hattulan kunnanvaltuusto kävi keskiviikkona vilkkaan keskustelun uuden terveysaseman rakentamisesta Parolaan ja kävi äänestyksen, jonka pohjalta kunnanhallituksen esitys suunnittelun välittömästä aloittamisesta voitti 19–16.

Matti Hämäläinen (sd.) kuvaili, että käsissä on ilkeä ja hankala asia päättää, kun ei tiedetä mitä tekee ja kuka tekee.

– Kukaan valtuutetuista ei varmaan ole sitä vastaan, että terveysasema rakennetaan Hattulaan. Itseäni häiritsee, ettei meillä ole markkinaoikeuden päätöstä kilpailutuksesta eikä maakunta-sotepäätöksiä.

Hämäläinen teki muutosesityksen, jonka mukaan rakentamisesta päätettäisiin vasta, kun markkinaoikeuden päätös saadaan. Oikeudelta odotetaan päätöstä perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon hankintapäätöksestä, josta on valitettu.

Seppo Kopra (kesk.) kannatti Hämäläistä.

– Jos päätös toteutetaan näin ja muutkin suunnitellut hankkeet, lainamäärämme nousee 50 miljoonaan euroon. Jos sote toteutuu, budjettimme pienenee merkittävästi. Naapurikunnat ovat hyvin varovaisia tekemään uusia investointeja, Kopra varoitteli.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) sanoi, että nyt hattulalaisten kannattaa keskittyä omaan pelaamiseen eikä odottaa mitä maakunta päättää.

– Terkkari on 41 vuotta vanha pytinki ja ehtoossaan kaikissa olosuhteissa. Kun palvelutuotannon tarjouskilpailua käytiin läpi, kaikki tarjoajat totesivat, että niissä tiloissa voidaan vielä vielä toimia mutta ne eivät ole ajankohtaiset.

Puotilan mukaan on äärettömän vaikea löytää pointteja, joiden perusteella Pihlajalinna-ratkaisu menisi syteen.

– Sen sijaan jos lähetetään Pihlajalinnan väelle sanoma, että olemme katsomossa, olemme vaarassa menettää osaajia. Tänään on pakko aloittaa suunnittelu. Jos tulee force majeure -tilanne, keskeytetään suunnittelu, vetosi Puotila.

Pentti Pietilä (kesk.) sanoi, että on luistellut elämässään enemmän takaperin kuin kukaan valtuustosta on ajanut autolla etuperin.

– Olen samaa mieltä kuin Hämäläinen. Kannatan Hämäläistä.

Mikko Sabel (vihr.) muistutti, että myös muun muassa  Yhteiskoululle on tehtävä jotain, koska siellä jo tekohengitetään rakenteita.

– Jos siirretään tätä, se on merkki ettei voida viedä kahta isoa projektia yhtä aikaa eteenpäin. Emme tiedä koska Yhteiskoulu kaatuu käsiin. Jos siirretään terveysaseman rakentamista puolella vuodella se tietää, että muutkin hankkeet siirtyvät puoli vuotta. Olen alkuperäisen esityksen kannalla.

Seppo Söderlund (ps.) kommentoi, että valtakunnallinen isojen poikien ja tyttöjen peli saattaa tuottaa ihan mitä tahansa.

– Otamme liian kovan riskin, jos nyt lähdemme liikkeelle. Tässä kunnassa on otettu riskejä jo ihan liian paljon.

Mari Monto (vihr.) koki hirveän vaikeaksi käsittää, että tilanteessa jossa on kohta kakka housussa sanotaan, ettei vielä tehdä mitään.

– Kuten puheenjohtaja sanoi, voimme keskeyttää suunnittelun mutta jos meillä on katastrofi käsisämme, vastaamme siitä kuntalaisille. Vastuunkannon aika on nyt, hyvät valtuustokollegat.

Matti Puotila muistutti, että nyt voidaan päättää, että Hattulassa on tulevaisuudessakin terveysasema.

– Viisi maakuntavaltuutettua eivät varmasti saa maakuntahallinnossa ääntään läpi, hän ennakoi.

Söderlund kuittasi, että se että Parolaan on rakennettu talo, ei takaa että maakunta tiloja käyttää.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto totesi, että teknisesti päätös ehditään tehdä vielä tuomioistuimen ratkaisun jälkeen ennen kuin terveyspalvelut siirtyvät maakunnan vastuulle.

– Pitää kuitenkin muistaa, että nyt oikeudessa olevan hankintapäätöksen mukaan meidän on pystyttävä tarjoamaan terveelliset ja turvalliset tilat palveluntuottajalle.

Jiri Kattelus (kok.) muistutti, että nyt puhutaan kunnan ihan keskeisimmistä peruspalveluista ja pähkäillään sitä, että tehdäänkö vai ei.

– Ihmettelen myös keskustelua maakunnasta, haluan että meillä on tässä kunnassa myös tulevaisuudessa terveysasema. Ihan sama mitä maakunta sanoo, jos meillä on täällä uusi kiinteistö. Jos nyt rakennetaan, varmistetaan että meillä on tulevaisuudessa Hattulassa edes joku palvelu. Jos nyt oikein maalataan mustia pilviä, muutetaan se sitten vaikka vanhusten palvelutaloksi.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan uuden terveysaseman rakentaminen alkaa marraskuussa 2018.

Juha Reinikainen

2 kommenttia

 1. Timo Koskinen:

  Terveysasema on oleellinen osa kunnan palveluita. Tärkeää on myös se,että sitä suunnitellaan Parolan taajamaan, lähes keskelle pitäjää. Hattula on pinta-alallisesti iso kunta ja nyt ykköskortteliin suunniteltava asema voi parhaimmillaan olla alku sille, että muutkin kunnan palvelupisteet palaisivat sijoilleen.
  On ymmärrettävää, että nykyisessä epävarmassa ajassa myös vastuulliset luottamushenkilöt epäröivät hankkeen aikataulutusta, mutta kuten mainittua, Hattulaan mahtuu vain yksi iso hanke kerrallaan, ja ajan peluu siirtää muitakin hankkeita. Tästä on hyvä jatkaa.

   
 2. Pentti Pitkänen:

  Laitan lusikkani tähän soppaan, minusta tämä buumi että kaikki kerätään johonkin keskukseen. Ei ole tätä päivää, näin syrjäkylät joutuu vielä enemmän ahdinkoon kuin mitä ne nykyisin on. Terveyskeskus Hattulassa on toiminut hyvin Pihlajalinnan hoivissa, minulla on siitä kokemusta! Vaimoni sairasteli yli kymmenen vuotta, käytiin lähes viikottain tässä keskuksessa. Hoitajat ja lääkärit teki parhaansa hänen auttamiseksi, mutta ei he jumalia ole !! Kuitenkin kohtelu oli ystävällistä ja tekivät parastaan . Joten olen sitä mieltä että tämä terveyskeskus tulisi säilyttää, mutta järki pitää olla mukana. Ettei laiteta kuntalaisia velkavangeuteen. Ehdotan että tämä vanha kunnantalo puretaan ja tilalle tehdään uusi Terveyskeskus. Vanha voisi olla toiminnassa niin kauvan kunnes uusi olisi valmis. Vanhaa ei tarvitse purkaa vaan käyttää sitä esimerkiksi neuvolana ja ei välittömän hoidon tarpeessa oleville. Ehkä myös kotisairaanhoidon tilat voitaisiin sinne järjestää? Kun molemmat rakennukset ovat vierekkäin, voitaisiin rakentamisen yhteydessä tehdä tunneli mitä pitkin pääsee kumpaankin,(hei hissi on keksitty) Näi ei uudesta tarvitse tehdä palatsia.

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.