Sunnuntai 13.06.2021
Nimipäivät: Raili, Raila
Hämeenlinna
Selkeää
17°C
Tuuli: 6 m/s PL
 

Valtuustoaloite Hattulan kunnan hankintastrategian laatimiseksi

Hattulan Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina 15. tammikuuta valtuustoaloitteen Hattulan kunnan hankintastrategian laatimiseksi. Aloitteessa todetaan, että uudet hankintalait tulivat voimaan vuoden 2017 alusta ja että uudistus on julkisten toimijoiden kannalta hyvin merkittävä.

– Esimerkiksi Hattulan kunnan hankintojen arvo on 25 M€:n luokkaa vuosittain. Näillä hankinnoilla voidaan vaikuttaa suuresti niin kuntalaisten hyvinvointiin kuin kunnan elinvoimaisuuteenkin sekä itse kuntatalouteen.

Seppo Söderlund (kuvassa seisaalla vas.) jätti aloitteen perussuomalaisten ryhmän puolesta.

Aloitteen mukaan pienillä ja keskisuurilla yrityksillä tulee olla tasavertainen mahdollisuus osallistua kunnan tarjouskilpailuihin suurten, usein kansainvälisten yhtiöiden kanssa.

– Tähän uusi hankintalaki nimenomaan tähtää, sillä se velvoittaa pilkkomaan suuret julkiset hankinnat osiin, aloitteessa muistutetaan.

Perussuomalaisten aloitteen mukaan pelkän hinnan sijaan on tarkasteltava laatua sekä laajempaa vaikuttavuutta. Usein halvin ratkaisu ei ole välttämättä, ryhmä toteaa.

– Kuntatalouden kannalta kannattavinta on se, että raha on paikallisessa kierrossa. Kokonaisvaltainen urakoiden, hankkeiden ja investointien läpikäynti tuottaa aloitteen mukaan kestäviä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia.

Työllistämisehtoa voidaan aloitteen mukaan käyttää suorana kriteerinä niin, että hanke tarjoaa työtä paikallisille pitkäaikistyöttömille, iäkkäille, nuorille ja kehitysvammaisille. Perussuomalaisten mielestä on niin, että vaikka erilaiset kriteerit saattavat aiheuttaa lisäkustannuksia, voi kokonaisuus silti säilyä kustannustehokkaampana vaihetoehtona, kun otetaan huomioon syntyneet säästöt eri sektoreilla.

Hankintastrategian laatimista ryhmä ehdottaa hankintojen ja niiden kriteerien selventämiseksi.

Strategiaan tulisi kirjata, mitkä päämäärät ja painopisteet ovat kunnalle erityisen tärkeitä ja millä perustein hankintoihin verovaroja käytetään.

– Hankintastrategialla pyritään kehittämään suunnitelmallisuutta ja resurssien kohdentumista, aloitteessa todetaan.

Esimerkkinä annetaan, että Hattulan kunta valmistaa vajaat 700.000 ateriaa vuodessa ja jos kunnan hankinnoissa painotetaan lähiruokaa, paikallisia tuotteita ja palveluja sekä kestävää tuotantoa, seuraukset ovat merkittäviä niin työllisyydessä, ruokaturvallisuudessa, huoltovarmuudessa kuin myös asenteissa.

Itse aloite on kolmikohtainen:

1) Hattulan kunta aloittaa välittömästi valmistelut kokonaisvaltaisen hankintastrategian luomiseksi

2) Ottaa tässä hankintastrategiassa erityisesti huomioon pienten ja keskisuurten yritysten tasavertaisen mahdollisuuden osallistua tarjouskilpailuihin sekä kiinnittää kriteereissä huomiota hinnan lisäksi laatuun sekä työllistämiseen ja muihin paikallisiin vaikutuksiin.

3) Toimeenpanee hankintastrategian ja seuraa sen toteutumista aktiivisesti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.