Tiistai 16.08.2022
Nimipäivät: Aulis
Hämeenlinna
Selkeää
26°C
Tuuli: 4 m/s IEI
 

VENTOLA: Juteinikeskuksen rakentaminen piristänyt taloutta

Oikealta lukien Kaj Nordenswan, Kari Ventola, Lauri Inna, Jari Wihersaari ja Minna Kallio ottivat kutsuvieraita vastaan Juteinikeskuksen vihkiäisissä.

Oikealta lukien Kaj Nordenswan, Kari Ventola, Lauri Inna, Jari Wihersaari ja Minna Kallio ottivat kutsuvieraita vastaan Juteinikeskuksen vihkiäisissä.

Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola piti Juteinikeskuksen vihkiäisjuhlassa 23.9. seuraavan puheen:

Arvoisa Ministeri, Hyvät kutsuvieraat, Hyvä juhlayleisö. On kiitosten aika. Haluan ensiksi kiittää ministeri Sanni Grahn-Laasosta. Arvostamme suuresti, että olette juhlapuhujana tuonut Opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdyksen tähän juhlaamme. Edellisestä koulun käyttöönotosta Hattulassa onkin kulunut jo yli 40 vuotta.

Tällainen suuri hanke vaatii usean ihmisen työpanosta. Jotkut ovat avainasemassa suunnittelussa ja rakentamisessa, mutta kaikkien panos on tärkeä, jotta lopputulos on laadukas ja toimiva. Rakentamiseen on käytetty noin 110.000–120.000 työtuntia, mikä vastaa noin 70 henkilötyövuotta. Lisäksi hanke on tarjonnut töitä muun muassa rakennusmateriaaliteollisuudessa, LVI- , talotekniikan- ja kalustovalmistajien tehtailla sekä lisäksi kuljetuksissa. Juteinikeskus on siis ollut mittava rakennushanke tänä taantuma-aikana ja se on piristänyt seudun taloutta.

Uuden koulun paikan idea syntyi kunnanjohtaja Martti Puran aikana, jolloin käynnistyivät toimenpiteet tontin hankkimiseksi ja kaavoittamiseksi. Varsinainen hankkeen toteutus luotiin kunnanjohtaja Heidi Rämön ja sivistysjohtaja Jari Wihersaaren toimesta. Liikkeellepanevana voimana olivat taloudelliset paineet, jotka pakottivat sulkemaan Rahkoilan koulun. Tällöin kuntalaisille luvattiin rakentaa uusi koulu. Lisäksi Hurttalan koulu oli heikossa kunnossa, mikä pakotti etsimään järkevää ratkaisua.

Kouluverkosta, koulun paikasta ja Hurttalan koulun purkamisesta keskusteltiin aikanaan vilkkaasti. Valtuusto äänesti näistä, mutta itse päätökset tämän talon suunnittelun käynnistämisestä ja rakentamisesta tehtiin yksimielisesti. Valtuusto osoitti silloin ennakkoluulottomuutta uudenlaisen opinahjon rakentamiseksi.

Talon toimintojen ideointiin kytkettiin mukaan sivistystoimen lisäksi myös Hattulan kunnassa toimivat urheilu- ja liikuntaseurat sekä monet yhdistykset, yhteisöt ja Panssariprikaati. Halusimme, että tulevan rakennuksen käyttöaste olisi korkea. Ideoita suunnitteluun haettiin muun muassa Tanskasta. Tavoitteena oli tehdä toimiva, monikäyttöinen rakennus, joka palvelisi 50 vuoden ajan kuntalaisten tarpeita.

Koulun suunnitteluun ovat kunnan organisaatiossa osallistuneet muun muassa sivistystoimen johtoryhmä ja entinen tekninen johtaja Janne Teeriaho. Käytännössä suurimman vastuun pedagogisissa kysymyksissä on kantanut 3M:n tiimi, Minna Kallio, Mika Saarinen ja Marko Seppälä. Jari Salmela on toiminut liikunnan asiantuntijana suunnittelutiimissä.

Rakennuksen käytännön suunnittelusta vastasi arkkitehti Arne von Boehm ja hänen toimistostaan pääsuunnittelijana Airi Vesala sekä työmaa-aikana Eero Rennell, joka suunnitteli värityksen ja kalustuksen. Sweco Oy on tehnyt rakenne-, lämpö-, vesi-, ilmastointi- , sähkö- ja taloautomaation suunnittelun. Tele-Honkanen Oy on toiminut esitys- ja äänitekniikan asiantuntijana.

Pihan suunnitteli Vireo Oy. Rakentamisurakkakilpailun voitti Pohjola Rakennus Oy-konserni ja urakan toteutti Pohjola Rakennus Oy Häme. Vastaavana mestarina toimi Pasi Ruopsa. Putkiurakoisijana toimi YHR-Putkitus Oy. Ilmanvaihdon urakoi Mikentti Oy. Sähköurakoitsija oli Sähkö-Uotila Oy Hattulasta. Rakennusautomaation asensi Tampereen DDC-Tekniikka Oy. Kalusteet hankittiin Martela Oy:ltä.

Risto Hast on toiminut projektipäällikkönä tämän vaativan rakentamisen aikana ja vahtinut, että rakentaminen tapahtuu määräysten mukaan, laadukkaasti ja kustannusarviossa pysyen. Arja Kauppi on tarkasti hoitanut työmaan hallintoa. Rakennustarkastajan tehtävän on hoitanut Alpo Jokela. Veikko Pullilta on saatu ideoita esitystekniikasta. Hannu Kaskela on dokumentoinut valokuvaamalla rakentamisen edistymistä.

Monet muutkin henkilöt, joita ei nyt voida erikseen mainita, ovat myötävaikuttaneet tämän mittavan hankkeen syntyyn. Monet kiitokset teille kaikille, jotka olette omalla, merkittävällä panoksellanne myötävaikuttaneet Suomen moderneimman oppimisympäristön syntyyn.

Hyvä juhlayleisö, tämä monitoimitalo ei olisi toteutunut nykyisessä muodossa, ellei valtio olisi avustanut hankettamme. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut koulun rakentamista 780.000 eurolla sekä avustanut liikuntahallin rakentamista 750.000 eurolla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt lähiliikuntapaikan tekemiseen 100.000 euron tuen, minkä lisäksi meillä on vielä optio 50.000 eurosta. Kaikkiaan valtio on siis ollut tukemassa tätä Juteinikeskusta 1.680.000 eurolla. Lämmin kiitos tästä taloudellisesta tuesta.

Arvoisa yleisö, lopuksi ehdotan, että annamme raikuvat aplodit kiitoksena kaikille hankkeeseen osallistuneille hyvästä ja onnistuneesta lopputuloksesta. (Hattulaan.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.