Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

VIIVÄSTYS: Pakkausjätteen aluekeräyksestä pyydetään selvitys

Pakkausjätteiden aluekeräys siirtyi vuoden vaihteessa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n vastuulle, jolloin aluekeräyspisteiden määrä väheni huomattavasti. Poistettavat pisteet siirtyivät Paperinkeräys Oy:n hallintaan ja niissä kerätään ainoastaan paperia.

Uuden verkoston rakentaminen ei ole toteutunut pakkausjäteasetuksen määrittämässä aikataulussa ja roskaamisesta sekä astioiden täyttymisestä on tullut jatkuvasti palautetta jätehuoltoviranomaiselle sekä kuntien ympäristönsuojeluun.

Kuntien yhteinen jätelautakunta Kolmenkierto, jossa myös Hattulalla on edustuksensa, on päättänyt pyytää pakkausjätteen aluekeräyksestä selvitystä Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:ltä, Paperinkeräys Oy:ltä ja pakkausjätteiden tuottajavastuukeräystä valvovalta Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Ringiltä pyydetään selvitystä verkoston toteuttamisen aikataulusta, jäteastioiden tyhjennysvälien riittävyydestä ja seurannasta, keräyspisteiden ympäristön siivouksen järjestämisestä ja roskaantumisen ehkäisemisestä, keräyspisteiden perustamiseen tarvittavien lupien hakemisesta sekä ilmoitusten tekemisestä ja pakkausjätteiden keräyksestä tiedottamisesta.

Paperinkeräys Oy:ltä pyydetään selvitystä keräyspisteiden ympäristön siivouksen järjestämisestä ja roskaantumisen ehkäisemisestä, sekä astioiden merkintöjen selkeyttämisestä siten, että metalli- ja lasikyltit poistetaan.

Pirkanmaan ELY-keskukselta pyydetään lisäksi selvitystä siitä, miten se valvoo pakkausjäteasetuksen vähimmäisvaatimusten toteutumista ja keräysverkoston toteuttamisen aikataulua. Pirkanmaan ELY-keskusta pyydetään myös ottamaan kantaa epäkohtiin, joita verkoston perustamiseen on liittynyt Kolmenkierron alueella. Jätelautakunta käsittelee selvityksiä kesäkuun kokouksessaan.

Rinki Oy:stä kerrottiin Hattulaan.fi:lle tammikuun alussa, että Parolaan on tulossa uudet keräyspisteet K-Supermarketin ja S-Marketin pihoille, kunhan kaikki tarvittavat luvat on saatu. Aikatauluksi arvioitiin tammikuuta tai helmikuuta. Pisteet eivät kuitenkaan vielä ole avoinna.

– S-Marketin keräyspisteen osalta odotamme lupaa kunnalta ja K-Supermarketin kanssa keskustellaan vielä keräyspisteen sijoittamispaikasta tontille. Lupa voidaan hakea kunnalta vasta sen jälkeen, kertoo aluepäällikkö Jari Koivunen Rinki Oy:stä.

Lasi-, kartonki- ja metallikeräyspiste Parolassa toimii tällä hetkellä kierrätyskeskus Baskerin yhteydessä ja Koivusen mukaan ainakin niin kauan, että marketien keräyspisteet saadaan avattua.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.