Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Melkein selkeää
14°C
Tuuli: 1 m/s EI
 

Kysely: Kolmannes maatilayrittäjistä ei tiedä, miten usein tilalla tulisi tehdä sähkölaitteiden määräaikaistarkastus

Sähkölaitteet ovat merkittävä maatilapalojen syttymislähde. LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan monet maatilayrittäjät ovat epätietoisia riittävästä sähkölaitteiden tarkastusvälistä, eikä tarkastuksia tehdä riittävän usein. Viime vuonna LähiTapiola Loimi-Hämeen korvaamista maatilapaloista noin joka kolmannen palon lähteenä oli sähkölaitteet.

Monilla maatilayrittäjillä on epätietoisuutta tilansa sähkölaitteiden tarkastuksesta ja riittävästä tarkastusvälistä, selviää LähiTapiolan Kantar TNS Agrilla helmikuussa 2022 teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan kolmasosa maatilayrittäjistä ei tiedä oikeaa tarkastusväliä, ja eniten epäselvyyttä on pienillä tiloilla. Joka kymmenes yrittäjä kertoi kyselyssä kuulevansa määräaikaistarkastuksesta ensimmäistä kertaa.

Laki vaatii sähkölaitteiden määräaikaistarkastusta tehtäväksi kymmenen vuoden välein niillä maatiloilla, joilla pääsulakekoko ylittää 35 A. LähiTapiolan asiantuntijan mukaan aika on turhan pitkä.

– Suosittelemme tarkastuksen teettämistä kaikilla tiloilla viiden vuoden välein. Siinäkin ajassa sähkölaitteet ja asennukset ehtivät kulua tai niihin voi tulla vaurioita, kertoo LähiTapiolan Loimi-Hämeen riskienhallintapäällikkö Liisa Leinamo.

Maatiloilla sattuu paljon tulipaloja, ja yksi niiden yleisimmistä lähteistä ovat sähkölaitteet. Kun tarkastellaan koko LähiTapiola-ryhmän maatiloilla viime vuosien aikana korvaamia vahinkoja, 150:stä korvaussummaltaan suurimmasta vahingosta palovahinkoja oli 135.

– Pöly, vanhat ja rikkinäiset sähköasennukset sekä vaihteleva lämpötila haastavat maatiloilla sähkölaitteita. Nämä ovat tekijöitä, joiden vuoksi laitteiden kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti. Jos jokin laite surisee, pitää omituista ääntä tai ei muuten toimi normaalisti, kertoo se viasta ja siitä, että on jo korjauksen tai uusimisen aika, LähiTapiolan paloinsinööri ja projektipäällikkö Antti Määttänen kertoo.

LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan 72 prosenttia viljelijöistä kertoo antaneen tilansa käsisammuttimet valtuutetun tarkastajan tarkastettavaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Paloinsinööri Määttänen antaa kiitosta siitä, että tilat ovat varautuneet tulipaloihin, sillä palotilastojen mukaan toimiva käsisammutin on pelastanut useilta suurvahingoilta. Lain mukaan maatiloilla ulkotiloissa ja kylmissä ajoneuvoissa sijaitsevat käsisammuttimet tulisi tarkastaa joka vuosi, sisätiloissa joka toinen vuosi.

– Sammutinta tulee osata myös käyttää eikä sitä kannata käyttää ensimmäistä kertaa vasta tositilanteessa, vaan harjoitella etukäteen. Paloturvallisuuden näkökulmasta olisi tärkeää, että sammuttimet ovat toimivia, niitä on riittävästi eri tiloissa, tilat on palo-osastoitu ja tulipalo havaittaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Määttänen luettelee.

Paloturvallisuuden edistämiseksi ja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola Loimi-Häme järjestää sammutintarkastuspäiviä toiminta-alueensa paikkakunnilla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.