Tiistai 16.04.2024
Nimipäivät: Jalo, Patrik

Tuuli:
 

Lepaa ja Tyrvännön niemi ovat kylien asumisratkaisujen pilottien joukossa

Hämeen Kylät ry toteutti elo-syyskuun vaihteessa avoimen kylähaun, jolla etsittiin pilottikyliä löytämään Uusia asumisratkaisuja kyliin.

Elokuun infotilaisuudessa oli mukana kiinnostuneita kymmeneltä eri kylältä. Hakemuksia saatiin seitsemän. Kyläyhteisöjen hakemuksien kirjoittajina oli sekä kyläyhdistyksiä että koulujen vanhempainyhdistyksiä.

Asiantuntijaryhmä on valinnut mukaan viisi pilottikylää. Pilottikyliksi valittiin Alvettulan seutu Hämeenlinnan Hauholla, Kalkkinen Asikkalassa, Lepaa ja Tyrvännön niemi Hattulasta, Pilpalan kylät Lopelta ja Vähikkälä Janakkalasta

Alun perin oli tarkoitus valita neljä kylää. Asiantuntijaryhmä päätti valita viisi pilottikylää, koska hakemuksia vertaillessa viisi kylää täyttivät arviointikriteerit ja kaikkien viiden hakemukset olivat erinomaisia.

– Viisi pilottikylää ovat kaikki elinvoimaisia kyliä, joissa on palveluja kuten toimiva kyläkoulu ja osassa myös päiväkoti, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylät ry:stä.

Kaikissa on aktiivinen kyläyhteisö ja tapaamispaikkoja kuten kylätalo, kahvilabaari tai kauppa sekä paikallista yritystoimintaa.

Kylät ovat myös kaikki idyllisiä omalla tavallaan, sillä jokaisesta löytyy arvokkaaksi luokiteltua vanhaa rakennettua kulttuuriympäristöä ja/tai maisema-aluetta.

Valintaryhmässä oli mukana arkkitehdit Annu Tulonen Hämeen ELY-keskuksen alueidenkäytön asiantuntija ja yliopettaja Eeva Aarrevaara LAB-ammattikorkeakoulusta sekä kyläkoordinaattori Henna Pirkonen Päijät-Hämeen kylistä ja kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylät ry:stä.

Seuraavaksi järjestetään kullakin pilottikylällä kyläillat, joissa käydään läpi kylän lähtötilannetta ja ideoidaan uusia asumismahdollisuuksia asukkaiden kanssa.

Leppänen ottaa lähipäivinä yhteyttä myös kuntiin. Asiantuntijoita toivotaan monialaisesti mukaan kylien tueksi löytämään ratkaisuja kylien asunto- ja tonttitarjontaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.