Sunnuntai 14.04.2024
Nimipäivät: Taito

Tuuli:
 

LIVE: Kunnanvaltuusto koolla tänään

Ruutukaappaus Hattulan kunnanvaltuuston budjettikokouksesta 10.11.2021.

Hattulan kunnanvaltuuston budjettikokous alkoi keskiviikkona marraskuun 10. päivänä kello 18 ja kesti vain noin 41 minuuttia. Hattulaan.fi seurasi kokousta etänä ja uutisoi kokouksen tärkeimmät käänteet tässä artikkelissa.

Heti alkuun valtuuston puheenjohtaja Kari Ventola (ps.) kysyi, hyväksyykö valtuusto käsittelyyn tänään lisälistalle nostetun pykälän Hattulan kehitysyhtiön perustamisesta. Pykälä päätettiin yksimielisesti ottaa käsittelyyn.

Valtuusto valitsi Hämeen poliisilaitoksen neuvottelukuntaan vuosiksi 2021 – 2025 Heikki Pajuojan ja varalle Mikko Vahlmanin.

Valtuusto ei kommentoinut osavuosikatsausta 2 / 2021.

Muutosesitykset perusopetuksen talousarvioon, elinvoimalautakunnan sekä kuntajohtamisen määrärahoihin ja verotulojen ja valtionosuuksien muutokset vuodelle 2021 hyväksyttiin myös puheitta.

Talousarvion 2022, taloussuunnitelman 2022 – 2024 ja investointisuunnitelman 2022 – 2026 käsittelyssä ryhmäpuheenvuorot aloitti keskusta ja Seppo Kopra. Hän tekee ponsiesityksen, jonka mukaan jo ensi vuoden talousarvion kohdalla aloitetaan valmistelut sen eteen, ettei äsken kuullun kaltaisia ylityksiä tarvitse hyväksyä.

Huomisen Hattulan Mikko Sabel kiittelee talousarvion selkeää esitystapaa.

– Talousarvion ja raportoinnin tarkentuminen mahdollistaa sen, mitä valtuutettu Kopra toivoo.

SDP:n Timo Ojanen totesi, että yksityistieavustusten pienentyminen harmittaa.

Vasemmiston Tuomas Nieminen toteaa, että taloustilanne on aika tiukka. Hän kysyy, millä perusteilla Parolan kiertoliittymän rakentamiseen on päädytty?

Vs kunnanjohtaja Pekka Järvi vastaa, että kiertoliittymän rakentaminen on osa Parolan keskustan kehittämistä. Lisäksi risteys johon liittymää on suunniteltu, on vaarallinen.

Kari Ventola johtaa ruutukaappauksessa kokousta. Ruutukaappaukset: Juha Reinikainen / Hattulaan.fi.

Mari Monto, vihreiden ainoa valtuutettu toivoo yhtä viilausta tekstiin. Hulevesimaksujen tuotosta puhuminen on hänen mukaansa harhaanjohtavaa, koska kyseessä on läpilaskutus.

– Ei saisi tulla kuvaa, että kunta tässä kahmii rahaa.

Ari Sarusto (ps.) kannattaa keskustan ryhmäpontta.

Pentti Pietilä (ps.) valittelee, että yksityistieavustuksia on pienennetty 50.000 euroon. Hän esittää avustussumman nostoa 57.000 euroon eli samaan kuin vuonna 2021.

Markus Rantsi (kok.) toteaa, että talousarviossa ja investointisuunnitelmassa on upeita kohteita.

Keskustan Kaj Nordenswan kannattaa Pietilän ehdotusta. Samoin tekee Hanna Jokinen (vas.) ja Timo Ojanen.

Tuomas Nieminen esittää kiertoliittymän rakentamisen poistoa ensi vuoden talousarviosta. Häntä kannattaa Hanna Jokinen.

Matti Puotila (kok.) toteaa, että yksityistieavustuksia päätettiin pudottaa 7.000 eurolla, koska tiedettiin, että Pietilä kuitenkin esittää avustusten nostoa.

Yksityistieavustuksia nostetaan 57.000 euroon yksimielisesti.

Kiertoliittymä pysyy talousarviossa äänestyksen jälkeen.

Kopran ponsi liitetään päätökseen.

Monton toivoma tekstimuutos hulevesiasiassa päätetään tehdä.

Talousarvio 2022 ja oheissuunnitelmat hyväksytään näillä muutoksilla.

Tuloveroprosentiksi hyväksytään 20,75.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,10, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,50, muiden asuinrakennusten veroprosentti 1,10, yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0,00 ja rakentamattomien rakennuspaikkojen 3,0.

Kunnanvaltuusto hyväksyi kehitysyhtiön perustamisen ja siihen liittyvät asiakirjat sekä täsmennetyt juridiset, rahoitukselliset ja sopimukselliset yksityiskohdat sekä sen, että kunta rahoittaa kehitysyhtiötä enimmillään 200.000 eurolla kahden vuoden aikaikkunassa.

Kehitysyhtiön perustamista hallituksen valintaan asti valmistelevat Pasi Niemi, varajäsenenään Seppo Kopra, Ville Myllymäki varajäsenenään Tuula Mäenpää, Ellen Rydbeck varajäsenenään Jiri Kattelus sekä Pirkko Lokinperä varajäsenenään Mari Monto.

Lauri Siukola.

Lauri Siukola (kok.) jätti kokoomuksen ja kristillisdemokraattien yhteisen valtuustoaloitteen. Aloitteen mukaan valtuuston olisi pyydettävä tarkastuslautakuntaa käynnistämään selvitys Hattulassa viime vuosina käynnissä olleesta rakennuskannan veropohjan oikeellisuuden tarkistamisesta. Lautakunnan olisi selvitettävä, mitkä olivat odotukset tarkistuksen tuotoille, miten tuottoja on kertynyt ja miten tarkistusta on ohjattu.

Toisessa aloitteessaan Siukola ehdotti kunnanhallitusta käynnistämään ainakin Lepaan, Pekolan ja Nihattula-Sattulan kylien asukkaiden kanssa selvityksen koulupalveluiden ja riittävän tonttitarjonnan säilymiseksi.

Vesa Salonen (ps.) esitti, että Hattula-konsernin tarvikkeiden ja palvelujen oston lainmukaisuus ja ohjeidenmukaisuus selvitetään.

Pia Yli-Pirilä (kok.) haastoi vanhusneuvoston puolesta luottamushenkilöt ja viranhaltijat Joulupostia ikäihmisille -kampanjaan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.