Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

METSÄNKYLÄN NAVETTA: Vanhojen rakennusten entisöijät suuntaavat kesällä Pekolaan

Navetta avaa ovensa kävijöille ensi sunnuntaina.

Viimeiset lumenrippeet ovat sulamassa pihamaalta ja haravoijat ovat töissään auringonvalossa kylpevällä nurmikolla toukokuun alussa, kun Metsänkylän Navetan yrittäjä Pia Kuurma johdattaa toimittajaa kohti pian avautuvaa navettaa.

– Keväällä herätään aina kaikessa rakentamisessa ja me avaamme navetan, eläinpihan ja Leivintuvan toukokuun toisessa viikonvaihteessa, Pia kertoo.

Metsänkylän kartanon alueella Hattulan Pekolassa sijaitsee yhteensä yli 20 rakennusta. Pia ja Kimmo Kuurman omat kunnostusprojektit johtivat aikanaan siihen, että navettaan alkoi kertyä ylimääräisiä rakennustarvikkeita.

Vuonna 2003 navetalle aukesi myymälä, jonka suosio levisi vanhojen rakennusten kunnostajien parissa. Mainetta on rakentanut myös Pian intohimo jakaa kunnostamiseen liittyvää tietoa muun muassa Facebook-ryhmässä.

– On tärkeää, että tieto leviää, ja että se mitä tehdään, tehdään oikeilla materiaaleilla, hän painottaa.

Nykyisinkin navetan ovet ovat ostajille auki kesäaikaan kerran viikossa sunnuntaisin kello 12–15. Käymään tullaan usein koko perheen voimin, sillä pannukakuistaan kuuluisa Leivintupa ja Metsänkylän alpakat täydentävät monien visiittiä.

Vanhassa navetassa on vielä pientä talven koleutta, vaikka puut ritisevätkin takassa. Navetan sisältä löytyy mittava valikoima esimerkiksi uuninluukkuja, ikkunoita ja ovia.

Huolellisesti esille laitetut uuninluukut ovat yksi esimerkki Pia Kuurman halusta vaalia vanhaa käsityötaitoa ja rakennusperinnettä.

Pia Kuurma viimeistelee uuninluukkujen asettelua.

– Uuninluukun hajotessa koko uunin voi joutua purkamaan, jos uutta ei löydy tilalle, hän kiteyttää.

Navetasta ponnistanut yritystoiminta on laajentunut vuosien mittaan tuntuvasti. Kartanon pihaan ajava kohtaa nykyisin ensimmäisenä Domus Classican myymälän ja yrityksellä on liikkeet myös Helsingin Erottajalla sekä Tampereella.

– On kiva, ettei kaikkea tarvitse osata itse ja tehdä yksin, kun on työntekijöitä.

Verkkokauppa on lisännyt suosiotaan erityisesti korona-aikana ja lisäksi yritys on kerännyt ympärilleen rekisterin entisöinnin osaajista. Valikoimien ja yhteistyökumppanien laajentaminen perustuu aina huolelliseen harkintaan.

– Olemme saaneet valikoimiimme hyviä tuotteita ja luotettavia toimittajia. Koitamme jatkuvasti miettiä uusia ekologisia ja turvallisia tuotteita vanhoihin tiloihin, kertoo Pia Kuurma.

Vanhojen rakennusten entisöijät löytävät Metsänkylän Navetasta mieleisensä valikoiman.

Korona piti Domus Classican myymälät tovin suljettuina, mutta verkkokaupan ansiosta sulkuaika ei koitunut ongelmaksi.

– Korona-aikana olemme miettineet ja kirkastaneet toimintaideaamme ja erikoistuneet esimerkiksi sähkötarvikkeisiin.

Tilanomistajien oma harrastus rakennusperinteen vaalimiseen ei sekään ole hävinnyt mihinkään. Metsänkylän lukuisat rakennukset vaativat ajoittain isojakin kunnostuksia.

– Tänäkin kesänä punamultaa kuluu ja on tärkeää, että kunnostettavilla rakennuksilla on myös käyttöä. Meillä esimerkiksi asuu kolme perhettä vuokralla, Pia kertoo.

Rakennuskantaa ylläpidetään jatkuvasti.

Alkavan kesän odotusarvoissa korkealle hän nostaa myös pannukakkujen maistelun.

– Olen itsekin innoissani, että pääsen maistelemaan Leivintuvan pannukakkuja. Alkuperäinen ajatus oli saada sunnuntaivieraille jotain tarjottavaa ja sitten avasimme Leivintuvan muillekin. Siitä tuli supersuosittu ja nyt meillä on kesäsesongin aikaan siellä viisi henkilöä töissä ja hirveä hurlumhei.

Juha Reinikainen, 

teksti ja kuvat. 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.