Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Milla johdatti perinnemaiseman vaalijat kesätöihinsä Vanajaveden rantaan

Milla Metsälä opasti lammaskatraan tulevaan työympäristöönsä. Kuvat: Eero Reinikainen.

Hattulan Pyhän ristin kirkon alle perustetulle laidunalueelle saapuivat tänään kesätyöläiset eli lammilaisen Metsälän tilan lampaat ja niiden karitsat. Laidunalue kuuluu Iloiset linnut rannoille 2–hankkeen aikaansaannoksiin. Pyhän ristin kirkon hautausmaan ja yksityisasunnon välisen rantakaistaleen Hattula-Pirtin kohdalla omistaa Hattulan kunta ja hankkeesta vastaa Vanajavesikeskus.

Vanajavesikeskus tekee käytännön järjestelyissä yhteistyötä Hattulan kunnan, seurakunnan, Hämeenlinnan seudun 4H:n ja Hattula-seuran kanssa. Hankkeessa pyritään elvyttämään perinnemaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta ranta-alueilla.

– Päätavoitteina on lisätä näkyvyyttä rannasta järvelle ja toisaalta järveltä rannalle ja lisätä monimuotoisuutta, kiteytti vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä Vanajavesikeskuksesta.

Lampaiden ruokahalu auttaa maisemanhoitoa.

Tontilta löytyy Mäkelän mukaan myös vieraslajistoa, josta pyritään pääsemään eroon ja näin takaamaan kasvutilaa myös perinteisesti maisemaan kuuluville kasveille.

– On todennäköistä, että harvinaisempaa lajistoa herää näkyviin, mutta se on vielä arvailujen varassa.

Seurakunta tukee hanketta konkreettisimmin tarjoamalla lampaille juomavedet hautausmaan järjestelmästä. Eläintenhoidosta puolestaan vastaavat 4H:n palkkaamat nuoret.

– Tehtäviin tuli kuulemma kymmeniä hakemuksia. Ainakin viime vuonna Hauholla jossa meillä oli vastaava lammasjuttu, yhteistyö hoidon suhteen 4H:n kanssa toimi todella hyvin, Suvi Mäkelä päättelee.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.