Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Naiset harjoittelevat turvallisuustaitoja Parolannummella

Kuinka toimia onnettomuustilanteessa tai tulipalon syttyessä? Kuinka voin itse varautua? Mitä tehdä uhkaavassa tilanteessa? Esimerkiksi näitä kysymyksiä käsitellään Naisten Valmiusliiton PikkuNASTA Leopardi 2023-harjoituksessa 5.–7.5. Panssariprikaatissa Parolannummella, johon saapuu lähes 200 naista harjoittelemaan varautumis- ja turvallisuustaitoja.

Harjoitus koostuu kuudesta kurssista, joista osallistuja valitsee yhden. Ensikertalaisille sopii hyvin Arjen turvallisuus -kurssi, jossa opetellaan tunnistamaan keskeisimmät arjen turvallisuusuhkat ja varautumaan niiden varalle tai Jokanaisen selviytymispakki, jossa harjoitellaan muun muassa varautumista väkivaltaan, alkusammutusta ja hätäensiavun antamista.

Informaatiovaikuttamisen kurssilla kehitetään medialukutaitoa ja lisätään ymmärrystä informaatiovaikuttamisesta. Kurssi antaa valmiuksia suojautua vaikuttamispyrkimyksiltä sekä torjua disinformaation leviämistä ja vaikuttavuutta. Viestinnästä kiinnostuneille aloittelijoille tai harrastajille on tarjolla Viestintäkurssi, jossa tutustutaan viestinnän perusasioihin.

Eila Keinonen Jyväskylästä, Jouko Liikanen Ylivieskasta, Hämeen maanpuolustuspiirin koulutussihteeri Anne Seulanto ja Joonas Sillanpää Helsingistä seurasivat, kun Minna Parkkinen kertoi haastattelusuunnitelmistaan Hämeen Ilves 2015 -harjoituksessa. Kuva: Juha Reinikainen / Hattulaan.fi arkisto.

Ensihuollon peruskurssilla perehdytään organisoituun vapaaehtoistoimintaan, jolla autetaan ja tuetaan ihmisiä erilaisissa äkillisissä onnettomuuksissa ja häiriötilanteissa. Kurssi antaa valmiuksia lähteä mukaan Vapaaehtoinen pelastuspalvelun (Vapepa) toimintaan.

Harjoitus toimii koulutusalustana myös sen toteuttaville vapaaehtoisille naisille, joten yksi kursseista on harjoituksen johdolle ja organisaatiolle tarkoitettu kurssi.

– Me harjoittelemme yhdessä arjen tärkeitä taitoja kaiken varalta. Poikkeustilanteissa jokainen ensin aina hätääntyy, joten vain harjoittelun ja toistojen avulla saadut opit siirtyvät lihasmuistiin ja toiminta käynnistyy lähes automaattisesti.  Varautumisosaaminen tuo turvallisuutta jokaiselle, kertoo harjoituksen johtaja Hanna Heikkilä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.