Tiistai 22.09.2020
Nimipäivät: Mauri
Hämeenlinna
Pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s LEL
 

Onnistumisen varmistamiseksi tehdään kaikki mahdollinen, sanoo seurakunnan johto uudesta seurakuntatalosta

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Taina Heikkilä (vas.), rakentamistoimikunnan puheenjohtaja Arto Nykänen, talouspäällikkö Tia Kymäläinen sekä kirkkoherra Virpi Järvinen odottavat uutta seurakuntataloa innolla.

Sisäilmaongelmien jälkeen korjauskelvottomaksi todettu Hattulan vanha seurakuntatalo on maan tasalla ja uuden talon rakentaminen samalle tontille alkanee marraskuun aikana.

– Pääsemme muuttamaan uusiin tiloihin toivottavasti helmikuussa 2021, sanoo seurakunnan talouspäällikkö Tia Kymäläinen.

Kirkkovaltuusto teki päätöksen urakan toteuttamisesta yksimielisesti, vaikka saatujen tarjousten yhteishinta, erilaiset rakennuttajakustannukset ja seurakunnan omat hankinnat tulevat nostamaan kustannuksia lähes 2,6 miljoonaan. Kustannuksiin nostavasti on vaikuttanut muiden muassa se, että rakennus pitää paaluttaa ja se on päätetty rakentaa sääsuojan alla.

– Päätös oli helppo, kun asiaa oli työstetty niin kauan. Vanhan rakennuksen epäterveellisyys oli hyvin selvillä ja olemme tyytyväisiä, että olemme tässä tilanteessa, kertoo kirkkovaltuuston puheenjohtaja Taina Heikkilä.

Rakentamistoimikunnan puheenjohtaja, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Arto Nykänen sanoo vielä puolisentoista vuotta jatkuvan “evakkoajan” olleen seurakunnalle haastavaa.

– Seurakunnan toiminta ei ole mahdollista ilman toimivaa seurakuntataloa, vaikka kirkot toki ovat ne tärkeimmät rakennukset, hän kuvailee.

Nykänen kertookin saaneensa seurakuntalaisilta rakentamispäätöksen jälkeen kiittävää palautetta.

Vanha seurakuntatalo oli osittain maan sisään rakennettu mitä pidetään kosteusvaurioiden synnyn kannalta riskinä. Uusi, alle 600 neliömetrin seurakuntatalo rakennetaan maan päälle ja rakennuksen kunnon valvontaa auttavat muun muassa kosteudentunnistusanturit.

– Kaikki kivet on käännetty, jotta rakentamisessa onnistuttaisiin, kertoo kirkkoherra Virpi Järvinen.

Kirkkoherranvirasto sijaitsee uuden rakennuksen valmistumiseen asti Pappilanniemessä.

– Seurakuntalaisten kannalta tavoitettavuutemme on tärkeää, ja Parolaan on paremmat yhteydet myös julkisella liikenteellä kuin tänne, Järvinen sanoo.

Pääurakoitsijaksi seurakuntatalolle on valittu Rakentajat Saarikko Oy. Ilmanvaihtourakoitsija on JL-Ilma Oy, sähköurakoitsija Hämeen Sähköasennus Oy ja putkiurakoitsija Forssan LVI-Valmiste Oy. Rakennus lämpiää maalämmöllä ja maalämpöurakoitsijaksi valittiin Techeat Ab Oy.

Paitsi fyysistä muuttoa, tietää uuteen seurakuntataloon siirtyminen työntekijöille aikanaan uuden työskentelykulttuurin opettelua; kaikille työntekijöille kun ei rakenneta omaa huonetta, vaan seurakuntataloon tulee yhteiskäyttötyöpisteitä. Yksityisyyttä kaipaava diakoniatyö kuitenkin on esimerkki toiminnosta, jotka saavat omat tilansa.

Seurakuntasaliin tulee 80 istumapaikkaa ja varhaiskasvatuksen tila on yhdistettävissä saliin. Myös nuoret saavat rakennukseen oman tilansa.

– Taloa ei ole suunniteltu kabineteissa, vaan työntekijät ovat päässeet osallistumaan suunnitteluun, myhäilee Arto Nykänen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.