Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Paikallispuolustusta ja viranomaisyhteistyötä harjoitellaan syyskuussa

Paikallispuolustusta harjoitellaan koko maan alueella 1.–8. syyskuuta. Kanta-Hämeessä harjoituksen ajankohta on 2.–8.9. ja harjoitusaluetta ovat Forssa, Riihimäki, Hämeenlinna, Hattula, Lahti, Pirkkala ja Jyväskylä.

Harjoitukseen osallistuu noin 960 henkilöä ja noin 120 ajoneuvoa. Viranomaisista harjoitukseen osallistuvat Hämeen poliisilaitos ja Kanta-Hämeen pelastuslaitos. Harjoituksen johtaa Panssariprikaatin apulaiskomentajana syyskuun 1. päivänä aloittava eversti Petri Toivonen.

Harjoitukset kehittävät yhteistä turvallisuutta, viranomaisyhteistyötä ja kykyä varautua häiriötilanteisiin eri puolilla Suomea. Yhdessä harjoitellaan esimerkiksi erilaisia pelastustoimintaan ja väestönsuojeluun liittyviä tilanteita.

– Harjoittelemme sotilaallisen maanpuolustuksen lisäksi muiden viranomaisten kanssa esimerkiksi erilaisia väestönsuojeluun, evakuointeihin ja pelastustoimintaan liittyviä tilanteita. Yhdessä harjoittelemalla varmistamme, että meillä on kyky turvata kansalaisten arki kaikissa tilanteissa. Alueellinen yhteistyö ja koordinaatio Puolustusvoimien, paikallisten viranomaisten ja toimijoiden kesken on erityisen tärkeää ja näkyy harjoituksissa vahvasti. Paikallispuolustus on kiinteä osa kokonaismaanpuolustusta, jossa kaikilla kansalaisilla on rooli, toteaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.

Paikallispuolustuksen kulmakivenä toimivat paikallisjoukot. Ne muodostuvat muun muassa paikallispataljoonista ja niiden johdossa olevista yksiköistä, joiden vastuualueena on pääsääntöisesti yksi maakunta.

– Reserviläisillä on paikallisjoukkojen toiminnassa merkittävä rooli. Siksi on tärkeää, että he pääsevät säännöllisesti ylläpitämään ja kehittämään osaamistaan näissä harjoituksissa. Pääosa reserviläisistä sijoitetaan paikallisjoukkoihin koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella, mutta mukaan voi hakeutua myös ilmoittamalla halukkuudestaan omalle aluetoimistolle, prikaatikenraali Takamaa vinkkaa.

Paikallisjoukot harjoittelevat paikallispuolustusharjoituksissa alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa alueen viranomaisten kanssa. Poikkeusoloissa tehtäviä ovat strategisten kohteiden suojaaminen, alueiden valvonta, taistelutehtävät ja vastustajan erikoisjoukkoja vastaan toimiminen.

Paikallispuolustusharjoitukset ovat osa Maavoimien vuosittaista koulutus- ja harjoitustoimintaa. Harjoitus- ja viranomaisyhteistyön kokonaisuuden suunnittelua johtaa Maavoimien esikunta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.