Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

PAROLAN KOULUKAMPUS: Maaliskuun lopussa luovutettavaksi suunniteltu uudisrakennus on koottu teräsmoduuleista

Parolan Yhteiskoulun uuden rakennuksen julkisivu on pystypaneloitu. Ikkunoiden energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Parolan Yhteiskoulun uudisrakennusta verhoavat vielä säänsuojat, mutta niin rakennuksen sisätilat kuin ulkoverhoilukin alkavat olla valmiina.

– Rakennuksen luovutus on suunniteltu maaliskuun lopulle, kertoi urakoitsija Fixcel Group Oy:n toimitusjohtaja Pekka Inkinen koulun esittelytilaisuudessa tänään.

Hattulan koululaiset ja lukiolaiset sekä oppilaitoksilla työskentelevät ovat vuosien ajan joutuneet sopeutumaan vanhan yhteiskoulun sisäilmaongelmiin ja väistötiloihin. Uusi, 1.500 neliömetrin koulukampus on koottu sisätiloissa valmistetuista 60 neliömetrin teräskennomoduuleista, joita on tammikuun puolivälistä asti yhdistetty koulurakennukseksi.

– Ekologisuus, kiertotalouden periaatteiden noudattaminen ja hyvä sisäilma ovat rakennuksissamme keskeisiä asioita, sanoo neljävuotiaan Fixcelin toimitusjohtaja Inkinen.

Koulun rehtorin huone näyttää irtokalusteita vaille valmiilta.

Sisätilojen materiaaleja on testattu ja myös ristiintestattu siten, ettei materiaaleista synny edes keskenään sisäilmaongelmia aiheuttavia yhdisteitä. Teräsrakenteilleen yhtiö lupaa sadan vuoden käyttöiän.

– Rakennuksemme ovat myös energiatehokkaita ja rakennusten elinkaarikustannukset ovat alhaiset, Pekka Inkinen sanoi.

Ensi kuussa tämän, vanhan Yhteiskoulun puoleisen ulko-oven pitäisi jo olla vilkkaassa käytössä.

Elleivät rakentajat olisi esitelleet sisätilojen liitoskohtia, ei vierailija huomaisi olevansa isossa “valmistalossa”. Ja vaikka viimeistelytyöt yhä ovat käynnissä, keräsi rakennuksen sisätilojen hajuttomuus kiitosta jo nyt muun muassa Yhteiskoulun rehtori Johanna Hyytiältä.

Tyytyväisiltä vaikuttivat myös uudisrakentamisesta päättämässä olleet.

– Olen aika vaikuttunut. Mielestäni olemme tehneet oikeita ratkaisuja. Uusi koulu on pitkäikäinen, turvallinen ja sisäilmaltaan hyvä, totesi kunnanvaltuutettu ja elinvoimalautakunnan jäsen Nina Aitola tutustumiskierroksen päätteeksi.

Tutustumiskierroksella oli mukana myös Parolan koulun rehtori Marko Seppälä. Muutaman kuukauden päästä eläkkeelle jäävä Seppälä iloitsi koulun sisätilojen useista yksityiskohdista, kuten luokkatilojen digitaalisten jättinäyttöjen viereen sijoitetuista “vanhan liiton” tauluista.

– Teknologia on opetuksessa jo niin yleistä, että kaikki manuaaliset välineet ovat nykyään poikkeus ja keino “herättää” oppilaita, hän kertoi.

Luokkahuoneisiin tulee sekä digitaaliset opetusnäytöt että perinteiset taulut, jotka saivat kiitosta rehtori Marko Seppälältä.

Työmaan vastaava mestari Saku Eklöf kertoi, että varsinkin lumisen alkuvuoden takia säänsuojaus on ollut työmaalla taatusti hintansa arvoinen investointi, jota ilman ulkoseinien panelointi ja huopakaton asentaminen olisi ollut haastavaa.

– Viikonloput ovat silti usein kuluneet lumenpoistotöissä, hän kertasi kuluneita paria kuukautta koulutyömaalla.

Juha Reinikainen

Vastaava mestari Saku Eklöf esitteli koulun toista kotitalousluokkaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.