Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Pohjoismaiden poliisiylijohtajat lujittivat katujengi-ilmiön torjuntaa koskevaa yhteistyötään

Pohjoismaiden poliisiylijohtajat yhteiskuvassa, vasemmalta Norjan poliisiylijohtaja Benedicte Bjørnland, Islannin poliisiylijohtaja Sigríður Björk Guđjόnsdόttir, Suomen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg ja Tanskan poliisiylijohtaja Thorkild Fogde. Kuva: Poliisi, Mika Hakkarainen.

Pohjoismaiden poliisiylijohtajat Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Islannista ja Suomesta kokoontuivat 22.–24.8. Helsingissä. Agendalla olivat muun muassa Ukrainan sota ja sen vaikutukset pohjoismaiden turvallisuuteen, IT-rikollisuuden tutkinta ja katujengit.

Poliisiylijohtajat kertoivat poliisitoiminnan ajankohtaisista asioista omissa maissaan, mukaan lukien strategiset ja resursseihin liittyvät asiat.

Pohjoismaiden poliisit korostavat tiiviin yhteistyön merkitystä IT-rikollisuuden ja katujengirikollisuuden torjunnassa.

– Turvallisuusasioissa on paljon yhtäläisyyksiä ja huolenaiheet samanlaisia. Kansainvälisen yhteistyön kaikkia välineitä tulee hyödyntää mahdollisimman laajasti. Poliisin kannalta Europol ja Interpol ovat keskiössä ja Naton tarjoamia mahdollisuuksia tulee tutkia. Pohjoismaisen yhteistyön puitteissa ylläpidetään korkeaa keskinäistä luottamusta, toteaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

– Tapaamisessa totesimme yksimielisesti Europolin tarjoavan konkreettisen mekanismin katujengi-ilmiön kitkemisessä, Kolehmainen jatkaa.

Puhujina tilaisuudessa olivat pääsihteeri Jürgen Stock Interpolista, poliisikomentaja Lasse Aapio Helsingin poliisilaitokselta, Euroopan unionin neuvontaoperaation entinen johtaja Antti Hartikainen (EUAM) ja Euroopan vakavan järjestäytyneen rikollisuuden keskuksen johtaja Jari Liukku Europolista (ESOCC).

Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, koska kaikki rikosmuodot eivät noudata valtion rajoja. Rikolliset ovat järjestäytyneitä ja toimivat verkottuneesti valtioiden rajojen yli. Tietoverkoissa valtioiden rajoilla on vain hyvin vähän merkitystä.

Yhteistyön ansiosta moniin uhkiin voidaan varautua ennalta ja estää niiden toteutuminen. Rikolliset voivat jäädä kiinni myös Suomen ulkopuolella.

Pohjoismaista poliisiyhteistyötä tehdään yli rajojen sekä paikallistason toimintana että poliisin ylimpien johtojen ohjaamana käytännön tason ja strategisena yhteistyönä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.