Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Polku kylään -hanke luo työkaluja kyläasumisen kehittämiseen

Alvettulan seuratalon ovella toivotetaan tulija tervetulleeksi.

Hämeen Kylät on käynnistänyt Hämeenlinnan seudulla kaksivuotisen Polku kylään -hankkeen, jossa edistetään maaseudun väestökehitystä madaltamalla maallemuuton kynnystä ja luodaan työkaluja kyläasumisen edistämiseksi kylien ja kunnan yhteistyössä. Maalle muuton helpottamiseksi käynnistetään toimia kuten kyläkummit Hämeenlinnan seudulle sekä erilaisia kokeiluja kohdekylillä. Toimintamallit ja onnistuneet kokeilut havainnollistetaan laajempaan käyttöön.

Hämeenlinnan seudulla käynnistetään kyläkummitoiminta. Kyläkummi on vapaaehtoinen, joka kertoo muuttoa harkitsevalle kylästä tai asuinalueestaan. Kyläkummi auttaa uutta asukasta kotiutumaan kylälle ja Hämeenlinnan seudulle. Kyläkummille voi soittaa ja kysyä neuvoa mieltä askarruttavissa asioissa, vaikka mistä löytyy lähimmät hiihtoladut tai vaikka polttopuita.

Kyläkummi voi kutsua uudet tulijat mukaan paikallisiin rientoihin. Jokainen kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään. Kyläkummeina voi toimia yksi tai useampi vapaaehtoinen kylältä, asuinalueelta tai pitäjästä. Kyläkummien toimintaperiaatteet sovitaan yhteisesti Kyläkummitapaamisessa maaliskuussa.

– Kanta-Hämeen ensimmäiset kyläkummit ovat toimineet Janakkalassa Hyvikkälässä ja Tarinmaalla noin vuoden. Etelä-Pohjanmaalla ja Punkalaitumella on myös kyläkummitoimintaa ja kokemukset ovat olleet hyviä, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylistä.

– Jos arvostat kotiseutuasi ja olet perillä paikallisista asioista, ryhdy kyläkummiksi. Minulle voi ilmoittautua tai www.hameenkylat.fi nettisivujemme kautta.

Polku kylään -hankkeessa on mukana myös kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula Hämeenlinnasta, Tyrvännönniemi Hattulasta ja Vähikkälä Janakkalasta ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia yhteisöjä. Kohdekylissä on kaikissa kyläkoulut ja paikallisia palveluja.

Alvettulassa, Tyrvännönnönniemellä ja Vähikkälässä järjestetään maaliskuussa kaikissa työpajat, joihin kutsutaan erityisesti kyliin muuttaneita tai muuttoa harkitsevia. Kylätaloilla järjestettävissä työpajoissa hahmotellaan maalle muuttajan palvelupolkuja. Palvelupolun avulla havainnollistetaan maalle muuttoa haluavan askeleet, jotka tarvitaan onnistuneeseen muuttoon. Sitten etsitään ratkaisuja kehittämiskohtiin.

Polku kylään hankkeessa tullaan toteuttamaan myös asumiskokeiluja sekä HAMK:n ja LAB-ammattikorkeakoulujen kanssa kyläkeskustojen kehittämissuunnitelmia. Polku kylään -hankkeen rahoitus tulee Leader-Linnaseudun kautta EU:n maaseutuohjelmasta. Hankkeen yksityinen raha tulee Hämeen Kylät ry:ltä ja kohdekylät antavat panostaan talkootyön muodossa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.