Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Presidentti tänään isännöi Suomen sotilaallisen NATO-liittymisprosessin päätöstä

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Panssariprikaatissa vuonna 2020 ja vaihtoi myös kuulumisia varusmiesten kanssa. Kuva: Hattulaan.fi arkisto / Juha Reinikainen.

Suomen sotilaallinen liittymisprosessi  Natoon päätetään julkilausuman allekirjoituksella Helsingissä 12. kesäkuuta 2023.

Allekirjoitustilaisuus järjestetään Presidentinlinnassa, ja sen isännöi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Julkilausuman allekirjoittavat Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen ja Naton transformaatiokomentaja kenraali Philippe Lavigne.

Puolustusvoimien toimintaa on sovitettu yhteen Naton kanssa heinäkuusta 2022 alkaen osana sotilaallista liittymisprosessia.

Prosessin päämääränä on ollut mahdollistaa Puolustusvoimien osallistuminen Naton toimintaan muiden jäsenvaltioiden asevoimien tapaan.

Prosessin aikana Puolustusvoimat on saanut Natolta tietoa sen toiminnoista ja tukea niihin osallistumiseen valmistautumisessa.

Sotilaallinen yhteensovittaminen Naton kanssa on edennyt suunnitelman mukaisesti, ja yhteensovittamista on tehty kattavasti Puolustusvoimien eri toimialoilla esimerkiksi henkilöstön lisäämisen, yhteisen operatiivisen suunnittelun ja puolustussuunnittelun, koulutuksen sekä Nato-osaamisen lisäämisen alueilla.

Vaikka muodollinen vaihe päättyy, sotilaallista yhteensovittamista Naton kanssa jatketaan vielä vuosia prosessin päättymisen jälkeen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.