Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
18°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Raikas ja persoonallinen teksti lennättää Pilvi-Kirsikan New Yorkiin

Parolan lukiolla järjestettiin tänään torstaina koruton joskin lämminhenkinen tilaisuus, jossa jaettua kirjoituskilpailun voittopalkintoa voi luonnehtia ainutlaatuiseksi: Odd Fellow Veljeskunnan paikalliset järjestöt, rebekkaleiri Luna ja leiri Häme, palkitsivat 1B-luokalla opiskelevan Pilvi-Kirsikka Koskisen kahden viikon matkalla Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Riitta Liusjärvi ja Tuire Toivanen palkitsivat torstaina Pilvi-Kirsikka Koskisen todellisella unelmapalkinnolla.

Riitta Liusjärvi ja Tuire Toivanen palkitsivat torstaina Pilvi-Kirsikka Koskisen todellisella unelmapalkinnolla.

Matka on tutustumismatka YK:hon ja sen toimintaan. UNP-projekti eli United Nations Pilgrimage toteutetaan heinäkuussa. New Yorkissa käydään muun muassa YK:n päämajassa ja Broadwaylla. Suomesta matkaan lähtee noin kymmenen stipendiaattia ja eri puolilta maailmaa projektiin osallistuu yhteensä noin 300 nuorta.

Arvosteluraati, johon kuului kaksi äidinkielen lehtoria ja neljä muuta jäsentä, oli voittajan valinnassa yksimielinen. Raati kuvaili Koskisen kirjoittamaa voittaja-ainetta raikkaaksi ja persoonalliseksi tuotokseksi joka etenee sujuvasti ja jäsennellysti.

– Kappaleet ovat napakoita ja kokonaisuus hyvin hallinnassa. Tekstissä liikutaan lapsuudesta nuoruuteen ja kirjoittaja kuvaa monipuolisesti, miten nuoren kasvuun ohjaavat ja vaikuttavat merkittävästi kodin, lähipiirin sekä uuden teknologian ja yhteiskunnan sosiaaliset rakenteet. Kirjoittaja pohtii kypsästi käsitettä suvaitsevaisuus, uudesta näkökulmasta, kehui palkitsemispuheen pitänyt Riitta Liusjärvi.

Voittaja-aine on kirjoitettu aiheesta Suvaitsevaisuus nuoren näkökulmasta. Se olikin suosituin kilpailuin aiheista. Voittaja näytti ikionnelliselta palkinnosta, mutta ei kovinkaan yllättyneeltä siitä, että voitti kilpailun.

Toiminta-ajatuksenamme on kehittää ihmisen luonteen hyvyyttä ja ihmisten keskinäistä yhteenkuuluvuutta painottamalla suvaitsevaisuuden ja lähimmäisenrakkauden merkitystä ihmisten välisissä suhteissa. – Odd Fellow Veljeskunta

Pilvi-Kirsikka Koskinen tykkää kirjoittamisesta eikä juuri yllättynyt voitostaan.

Pilvi-Kirsikka Koskinen tykkää kirjoittamisesta eikä juuri yllättynyt voitostaan. Palkintoa hän luonnehti tosi hienoksi.

– Kirjoitan ihan vapaa-ajallakin ja jotain voisin joskus julkaistakin, Pilvi-Kirsikka Koskinen suunnitteli.

Varasijalle raati valitsi myös yksimielisesti Niko Rinteen.

Paikalliset Odd Fellow -järjestöt valitsivat Parolan lukion mukaan kirjoituskisaan osittain siksi, että järjestön Hämeenlinnan loosien kokoontumistilat sijaitsevat Parolan keskustassa, entisellä poliisitalolla. Looseihin kuuluu noin 250 jäsentä.

Odd Fellow Veljeskunta on 1800-luvulta peräisin oleva humanitäärinen järjestö, jossa miehet ja naiset toimivat erikseen veljes- ja sisarlooseina. Suomessa järjestön toiminta on alkanut vuonna 1925 ja sillä on maassamme noin 9.000 jäsentä 29 eri paikkakunnalla.

Järjestön tiedotteen mukaan kyseessä ei ole salaseura vaan suljettu yhdistys johon voi liittyä vain kokeneen jäsenen esityksestä. Opetus tapahtuu vanhojen rituaalien avulla ja asteittain, tiedotteessa kerrotaan.

Järjestön tunnus on kolme lenkkiä, jotka kuvaavat ystävyyttä, rakkautta ja totuutta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.