Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

Sote-lakiesityksen valinnanvapaus antaa pontta Hattulan linjalle

Hallitus julkisti kauan hiotun sote-lakiluonnoksen tänään. Esitys on jo saanut kiitosta muun muassa yksityisiltä lääkäripalveluyrityksiltä. Valinnanvapaus julkisen tai yksityisen palveluntuottajan välillä näyttää tukevan myös Hattulan hiljattain tekemiä ratkaisuja.

Hallitus piti tänään tiedotustilaisuuden maakunta-, sote- ja valinnanvapausratkaisuista. (C) Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia

Hallitus piti tänään tiedotustilaisuuden maakunta-, sote- ja valinnanvapausratkaisuista. (C) Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia

Lain tavoitteena on, että valinnanvapaus lisää asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia, nopeuttaa palveluun pääsyä ja parantaa palvelujen laatua sekä kustannusvaikuttavuutta.

Jos eduskunta hyväksyy lain keväällä, valinnanvapaus tulee voimaan perusterveydenhuollossa vuosina 2019-2021 ja laajenee edelleen sen jälkeisinä vuosina.

Maakuntauudistuksen on määrä siirtää vastuu sote-palveluiden järjestämisestä maakunnille vuoden 2019 alusta alkaen.

Hattulan kunta on valmistautunut sote- ja maakuntauudistukseen muun muassa päätöksellään perustaa yhteisyritys Pihlajalinnan kanssa.

Mikäli valtuuston joulukuinen päätös tulee lainvoimaiseksi, yritys aloittaa uuden terveyskeskuksen rakentamisen kuntaan ensi vuonna. Yhteisyrityksen on yleisesti arvioitu valinnanvapauden myötä pystyvän kilpailemaan myös muista kuin hattulalaisista asiakkaista.

Lääkäripalveluyritykset ry, LPY, puolestaan uskoo lain parantavan palveluiden saatavuutta ja vähentävän eriarvoisuutta sekä tehostavan resurssien käyttöä ja edistävän uusien innovaatioiden käyttöönottoa.

– Kun kansalaisen valittavana ovat sekä julkisen että yksityisen sektorin tuottajat, palvelut tulevat nykyistä paremmin kansalaisten saataville, mikä on ollut yksi uudistuksen tärkeimmistä tavoitteista. Esityksen yksityiskohdissa on vielä hiomista, mutta jatkovalmistelulle on nyt luotu hyvä pohja, sanoo LPY:n puheenjohtaja Asko Koskinen.

– Haluamme olla mukana jatkovalmistelussa tukemassa tulevaisuuden palvelujärjestelmän rakentamista, sanoo LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Vuoden 2019 alusta aloittavat 18 maakuntaa järjestävät kukin pelastustoimen omalla alueellaan. Hallitus julkisti tänään linjauksensa myös pelastustoimen uudistamiseksi.

Sisäministeriön mukaan hallituksen linjaus tarkoittaa sitä, että pelastuslaitoksia on jatkossa 18. Alueellisia pelastuslaitoksia on tällä hetkellä 22.

Hallitus linjasi osana sote-ratkaisua, että kaikki 18 maakuntaa järjestävät ensihoidon, joten myös pelastustoimi on järjestettävä samoissa maakunnissa. Näin pelastuslaitokset voivat edelleen tuottaa ensihoitopalveluja terveydenhuollolle.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.