Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Ei kertonut katuvansa syntyy seitsemän teatterin yhteistyönä

Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä, palata takaisin elämään jonka he luulivat jättäneensä taakseen. Näytelmä Ei kertonut katuvansa on kuvaus elämänjaksosta josta ei koskaan enää puhuttu.

– Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta, ohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha kuvailee.

Mari Turunen (vas.), Liisa Peltonen, Mari Pöytälaakso, Tiina Winter ja Ulla Koivuranta. Kuva: Moe Mustafa.

Esitys pohjautuu Tommi Kinnusen vuonna 2020 julkaistuun samannimiseen kirjaan. Kinnusta aihe kiinnosti, sillä hän kuuli Kuusamossa tarinoita näistä vankileirin välttääkseen kotiinsa karanneista naisista. Virallista tietoa heistä löytyy kuitenkin niukasti. Kinnusen teos oli ilmestyessään Finlandia-ehdokkaana.

Mukana hankkeessa ovat Kouvolan Teatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri ja suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri.

Produktio harjoitellaan Berliinissä, jossa se saa myös ensi-iltansa 1. heinäkuuta 2023 Heimathafen Neukölln-teatterin Pier 9-näyttämöllä. Tämän jälkeen produktio siirtyy Suomeen. Suomen ensi-ilta nähdään 15. syyskuuta Kouvolan Teatterissa. Seuraavat ensi-illat ovat 20. syyskuuta Turun Kaupunginteatterissa ja 28. syyskuuta Lahden Kaupunginteatterissa.

Keväällä 2024 esitys saa ensi-iltansa 18. tammikuuta Tampereen Teatterissa, 25. tammikuuta Seinäjoen kaupunginteatterissa ja 1. helmikuuta Hämeenlinnan Teatterissa.

Tämän lisäksi produktio nähdään ennakkoesityksenä Eino Leinon päivänä 6.7.2023 Kajaanin Runoviikoilla.

Teatterit antavat produktioon yhden näyttelijänsä vuoden ajaksi. Esityksiä kussakin kaupungissa on 20, yhteensä esityksiä yhteistyöproduktiolle tulee siis yli 120.

Produktiossa mukana ovat näyttelijät Tiina Winter (Kouvolan Teatteri), Ulla Koivuranta (Turun Kaupunginteatteri), Jari-Pekka Rautiainen (Lahden Kaupunginteatteri), Mari Turunen (Tampereen Teatteri), Mari Pöytälaakso (Seinäjoen kaupunginteatteri) ja Liisa Peltonen (Hämeenlinnan Teatteri).

Produktion dramatisoinnista, lavastuksesta ja ohjauksesta vastaa Mikko Roiha, pukusuunnittelusta Taina Sivonen sekä ääni- ja videosuunnittelusta ja graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.