Keskiviikko 05.08.2020
Nimipäivät: Salme, Sanelma
Hämeenlinna
Verrattain selkeää
21°C
Tuuli: 3 m/s L
 

Hämäläistilat avaavat ovensa heinäkuussa

Suontaan kartano Hattulasta on mukana teemapäivässä, kertoi Ellen Rydbeck.

Nykymuotoinen maatalous on muuta kuin heinäseipäitä ja harmaita latoja. Tiloilla tehdään töitä koneilla ja osin jopa roboteilla. Digitalisaatio tekee tuloaan rytinällä. Paljon on silti myös ihmissilmin tehtävää havainnointia ja lihasvoimalla tapahtuvaa työtä. Jos tietosi ruuantuotannosta kaipaavat päivitystä, on aika tehdä retki maatiloille. Heinäkuun 13. päivänä 35 maatilaa Kanta- ja Päijät-Hämeessä avaavat ovensa ja kutsuvat kylään.

Avoimet maatilat -tapahtuma alkaa jo vakiintua osaksi hämäläistä kesätarjontaa. Ovet ovat avoinna jo neljättä vuotta peräkkäin. Osa tiloista on ollut tapahtumassa joka vuosi, osa tiloista on ensikertalaisia. Mukana on maito-, lammas- ja lihanautatiloja, marja-, vihannes- ja viljatiloja sekä hevostiloja. Aika monella tilalla harjoitetaan suoramyyntiä sesonkiluonteisesti tai ympärivuoden, joten kuluttajakohtaamiset ovat tuttuja entuudestaan.

– Tällaiselle tapahtumalle on selkeästi tarvetta, sanoo ohjelmapäällikkö Päivi Rönni MTK Hämeestä.

– Kun maitopurkki ostetaan kaupasta ja marjat popsitaan pakastimisesta, voi toisinaan olla vaikeaa ymmärtää sitä työmäärää tai matkaa, minkä ruoka tekee maatilalta lautaselle tai lasiin. Aikaisempina vuosina tiloilla on käynyt vierailijoita muutamasta sadasta jopa kahdeksaansataan. Lapsiperheiden mieleen ovat tilat, joissa on nähtävää ja koettavaa kaikilla aistilla. Eläimet ja koneet ovat aina kestosuosikkeja.

Avoimet maatilat ovat itse suunnitelleet tapahtumasta oman näköisensä. Joissakin järjestetään opastettuja esittelyjä tiettyinä kellonaikoina. Monilla tiloilla on tarjolla jotain maisteltavaa tai ostettavissa pientä purtavaa tai kotiinviemisiä. Tiloille on vapaa pääsy, mutta mahdollisia tarjoiluita tai ostoksia varten on hyvä varata mukaan käteistä rahaa tai pankkikortti.

Ruuan alkujuurille pääsee ympäri Hämettä. Tilakohteet esittelyineen löytyvät osoitteesta www.kasvuahameessa.fi sekä Facebookissa: Avoimet maatilat Hämeessä 2019. Tapahtuman aihetunnisteita sosiaalisessa mediassa ovat #avoimetmaatilat2019, #avoimetmaatilathäme sekä #RuokaMatkallaHämeessä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.