Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

LEPAA 2016: Puutarha-alan kolmipäiväinen näyteikkuna haluaa pysyä ammattilaistapahtumana

Kauppapuutarhaliiton puheenjohtaja Jyrki Jalkanen edustaa yhtä kolmesta Lepaa 2016:n järjestäjistä.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen edustaa yhtä kolmesta Lepaa 2016:n järjestäjätahosta.

Ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun alue Lepaalla oli keskiviikkona hyvää vauhtia muotoutumassa jättimäiseksi näyttelyalueeksi. Torstaista lauantaihin kestävän Lepaa 2016 -näyttelyn liki 200 näytteilleasettajan määrä kertoo Kauppapuutarhaliiton puheenjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan, että ala ei elä ainakaan kovin pahassa puserruksessa.

– Tosi paljon on näytteilleasettajia. Lepaa 2016 -näyttelystä tulee yksi historian suurimmista, juhlavuonna 2014, näyttelyn täyttäessä 50 vuotta, näytteilleasettajia oli tasan 200.

Tapahtuma on suunnattu viheralan ammattilaisille. Esille tuodusta kalustosta päätellen järeitä koneita tarvitaan myös puutarha-alalla.

IMG_8776

– Koneita on näytillä toistasataa ja koneet ovat yhä järeämpiä. Viheralalla tarvitaan yhä suurempia koneita kuten traktoreita, Jalkanen kiteyttää.

Näytteilleasettajat pyrkivät tarjonnallaan vakuuttamaan paitsi yksityiset yrittäjät, myös kuntien ja seurakuntien tapaiset suurasiakkaat. Pelkästä konevoiman markkinoinnista ei silti ole kyse.

– Juuri näihin aikoihin puutarhat tekevät taimitilauksensa ensi vuodeksi, eli tämän tapahtuman ajankohta sopii hyvin puutarha-alan vuodenkiertoon, myhäilee toiminnanjohtaja Jalkanen.

IMG_8771

Tapahtuma juontaa jo vuoteen 1964, jolloin nimenä oli Lepaan rationalisointipäivät. Järjestäjinä Lepaa 2016 -näyttelyssä ovat HAMK, Lepaan oppilaskunta ja Kauppapuutarhaliitto. Näyttelyn profiili on vuosien aikana jalostunut selkeäksi: Lepaa-näyttely palvelee puutarha-, viher- ja kiinteistönhoitoalan ammattilaisia.

– Emme kurota metsän emmekä maatalouden, emmekä myöskään harrastepuutarhanhoidon puoleen.

IMG_8773

Näyttelyn miljöötä itsekin Lepaalla 70- ja 80-lukujen vaihteessa opiskellut Jalkanen kuvailee ylpeyttä äänessään.

– Puutarha-alan tärkein ja isoin koulu Suomessa. Itse olen ollut mukana näyttelyn järjestelyissä jo 1978 oppilaskunnan edustajana ja taidan tällä hetkellä olla pisimpään yhtäjaksoisesti mukana ollut järjestäjä.

Vaikka järjestäjät eivät pidä mahdollisimman suuria kävijämääriä itsetarkoituksena, on tavoite silti asetettu:

– Tavoite on yhdeksän ja kymmenen tuhannen välillä. Ammattilaisista suurin osa vierailee Lepaalla luultavasti jo viikolla ja se viimeinen tuhat riippuu sitten lauantain sääennusteesta.

Lepaa 2016 -näyttely 11.–13. elokuuta Hattulassa.

Juha Reinikainen

IMG_8774

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.