Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

Lepaan kyläilta veti tuvan täyteen ihmisiä viinitilalle

Kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylät ry:stä johdatteli keskustelua kylien asumismahdollisuuksiin.

Torstaina Lepaan Viinitilalla järjestetty kyläilta veti tuvan täyteen eri-ikäisiä ihmisiä. Ei pelkästään lepaalaisia, vaan kuten kyläasiamies Elina Leppäsen kysymyksen kirvoittamat vastaukset kertoivat, myös Suotaalasta, Lahdentakaa, Retulasta, Pikku-Mervistä ja Tyrvännöltä. Mukana oli niin kesäasukkaita kuin vakituisestikin lähiseudulla asuvia.

– Kylien asumismahdollisuuksia kartoittavassa hankkeessa on mukana viisi pilottikylää joilla kaikilla on melkein samanlaiset perustelut mukanaoloon; kyläkoulun säilyminen sekä yrittäjyyden ja kylän yhteisöllisyyden vahvistaminen, Leppänen kertoi.

Mari Monto kertoi, että ajatus Lepaan ja Tyrvännönniemen hakemuksesta pilottikylien joukkoon lähti syntymään, kun Lepaan koulun takana olevaa kylätaloa alettiin kunnostaa.

– Ensin sitä tehtiin puhtaasti talkoovoimin ja sitten myös kunnan avustuksella. Heikki Konsala kunnan puolelta yllytti myös laittamaan hakemusta asumishankkeeseen, Monto kertoi.

– Haimme pilottikyläksi ja tulimme valituksi. Kaikki lähti siitä, mitä pitäisi tehdä jotta saataisiin pidettyä kyläkoulumme toiminnassa, hän jatkoi.

Mari Monto (oik.) ja muut paikalliset aktiivit kertoivat, miten idea pilottihankkeeseen pyrkimisestä syntyi. Kuvassa vasemmalla MLL Tyrvännön yhdistyksen pj Sari Pelkonen ja keskellä Lepaan koulun vanhempainyhdistyksen pj Tarja Laurila. 

Monto kertoi, että aika ajoin häneltäkin on tiedusteltu, onko Lepaalla myynnissä maalaismaisia asuinpaikkoja jossa voisi esimerkiksi pitää hevosta.

– Vastaus on, että eihän niitä ole.

Kyläasiamies Leppänen kertoi, että useilla maalaiskylillä tulomuuttajia olisi, mutta tilanne on sama kuin Lepaalla.

– Kysyntää maallemuuttoon olisi, mutta tarjontaa ei ole tai tarjonta ei vastaa sitä mitä ihmiset etsivät.

Tämä on myös koko nyt lähtölaukauksensa saaneen asumispilotin tausta-ajatus.

– Hämeen Kylät koki, että kyläasuminen ei ole kenenkään juttu. Haimmekin rahoitusta hankkeelle ELY-keskukselta ja saimmekin sen, hän kertoi.

Lepaan Viinitilalle oli kokoontunut runsaasti kyläasumisen edistämishenkistä yleisöä.

Asuinkäyttöön tarkoitetun maan saaminen Hämeen maaseudulta on ikuisuusongelma – maalla kun perinteisesti mieluummin ostetaan kuin myydään maata.

– Kannustan myös kaikkia paikallaolevia pohtimaan, onko teillä myytävää maata tai vaikka kunnostusta tarvitsevia rakennuksia.

Leppänen kehui Lepaata ja lähiympäristöjä superhienoksi paikaksi, jossa on eri aikakausien rakennusperintöä ja kulttuurimaisemaa.

– Minulla on sellainen fiilis, että kuntakin on herännyt siihen, että meillä on jotain mitä muualla ei ole, täydensi Mari Monto.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.