Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Lepaan urheilukentän 70-vuotisjuhlissa kisattiin Liikuntaneuvoksen maljasta

Lepaan koulun entiset oppilaat Ritva Suokas (vas.), Pertti Seppälä, Pekka Suokas, Pertti Toivonen, Eija Heikkilä, Kaija Räty ja Pekka Toivonen kokoontuvat yhä säännöllisesti.

Olympiavuonna 1952 valmistuneen Lepaan Urheilukentän 70-vuotisjuhlia vietettiin lauantaina juhlapuheiden ja kisailujen merkeissä.

Paikalla oli myös Lepaan koulun oppilaita 1940- ja 1950-luvun vaihteesta. Heihin kuului myös liikuntaneuvos, vuoden valmentajana Suomessa 1975 palkittu Pekka Toivonen.

Sittemmin muun muassa ampumahiihtäjä Heikki Ikolan valmentajana tunnettu Toivonen voitti 70 vuotta sitten kentän avajaiskisoissa 12-vuotiaiden poikien 300 metrin juoksun.

Oppilaiden sukkulaviestissä kisattiin Liikuntaneuvoksen maljasta.

– Lepaan koulun johtajaopettaja Uuno Räty veti nuoria urheilun pariin myös vapaa-ajalla. Hän innosti porukan Lepaalla liikkumaan, muisteli Toivonen.

Paikalla olivat myös Uuno Rädyn tyttäret Eija Heikkilä ja Kaija Räty.

70-vuotisjuhlien kisailut avasi koulun nykyisten oppilaiden sukkulaviesti. Viestin voittajalle oli tiedossa Pekka Toivosen koululle lauantaina lahjoittama Liikuntaneuvoksen malja, jonka vastaanotti Lepaan koulun johtajaopettaja Tero Piirainen.

Lepaan koulun johtajaopettaja Tero Piirainen pääsi luovuttamaan voittajille tuoreen palkintomaljan.

Nykyisin kokonaan ruohokenttänä olevalle kentälle oli juoksuratamaisesti rajattu myös 300 metrin kierros. Alkuperäisellä kentällä juoksurata oli hiilimurskaa.

Kotiseutuneuvos Erkki Ulamo kertoi, että tulevan kentän alueen salaojitus alkoi jo vuonna 1948. Kentän valmistumisessa iso merkitys oli talkootyöllä. Ulamo kertoi, että myös urheilulautakunnan puheenjohtaja Antero Pankakoski teki kentän hyväksi ison työn.

Kotiseutuneuvos Erkki Ulamo loi katsauksen kentän syntyhistoriaan.

– Kenttä valmistui olympiakesäksi ja avajaiset pidettiin pari viikkoa Helsingin olympialaisten päättymisen jälkeen, tunnelmoi Ulamo.

Samalla päivämäärällä, elokuun 20. päivänä 1920, Paavo Nurmi voitti ensimmäisen olympiakultamitalinsa Antwerpenin olympiakisojen 10.000 metrin juoksussa.

Juha Reinikainen

Kannustajien rekvisiitta kunnioitti tapahtuman henkeä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.