Lauantai 10.12.2022
Nimipäivät: Jutta
Hämeenlinna
Lumikuuroja
-6°C
Tuuli: 3 m/s ENE
 

MUISTOLAATTA: “Suomen kielen korostaminen tärkeää jos mikä”

Vuoden 1863 kieliasetuksen muistolaatta paljastettiin Hattulassa lauantaina 29.7.. Snellmanien sukuyhdistyksen, Hattulan kunnan ja Panssariprikaatin järjestämällä tilaisuudella muistettiin J.V. Snellmanin ja Venäjän keisari Aleksanteri II:n kohtaamista Parolannummella 29.7.1863.

Laatta löytyy Parolan leijona -patsaan läheisyydestä.

Keisari antoi tapaamisen perusteella 1863 kieliasetuksen, jonka seurauksena suomen kieli saatiin ajan myötä tasavertaiseksi ruotsin kielen rinnalle.

– Vaikka nyt ei ole kohtaamisen kannalta mikään tasavuosi, suomen kielen korostaminen on nyt tärkeää jos mikä, kun eletään Suomen 100-juhlavuotta, kertoi Snellmanien sukuyhdistys ry:n puheenjohtaja Helmi Leinonen.

Muistolaatan paljastivat Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen ja Hattulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki.

Leinonen on ensimmäinen nainen Snellmanien sukuyhdistyksen puheenjohtajana. Hän oli kiitollinen Panssariprikaatille, jonka suhtautumista tilaisuuden järjestelyihin hän ylisti suorastaan loistavaksi.

Laatan paljastivat Kuntaliiton toimitusjohtaja, Parolassa lukionsa käynyt ja varusmiespalveluksensa Panssariprikaatissa RUK:ta myöden suorittanut hauholainen Jari Koskinen ja Hattulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki.

Tilaisuuden suojelijana toimi Tasavallan presidentin puoliso, VTM Jenni Haukio, jonka tervehdys luettiin tilaisuudessa. Tervehdyksensä toi myös 1.400-jäseninen Suomalaisuuden liitto hämeenlinnalaisen toiminnanjohtajansa Antti Ahosen johdolla.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.