Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

PENTIKÄINEN: “Kun on luottamusta, kaikki saavat luottamusosinkoa”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen oli Hattulassa maanantaina järjestetyn yrittäjäillan pääpuhuja. Pentikäinen keskittyi puheessaan siihen, mitkä tekijät ovat keskeisiä yritysten valitessa sijaintikuntaansa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää kunnanjohdon suhtautumista yrityksiin keskeisenä tekijänä siinä, haluaako yritys sijoittua tiettyyn kuntaan ja pysyä siellä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää kunnanjohdon suhtautumista yrityksiin keskeisenä tekijänä siinä, haluaako yritys sijoittua tiettyyn kuntaan ja pysyä siellä.

– Tämä on myös kuntien tulevaisuuden kannalta keskeisin kysymys, hän totesi.

Suotuisaa pohjaa Pentikäisen sanoille loi Hattulan Yrittäjien puheenjohtaja Meiju Honkavuori joka tervehdyssanoissaan kertoi, kuinka Hattulassa nykyisen kunnanjohtajan Lauri Innan aikana kunnan ja yrittäjien yhteistyötä on entisestään syvennetty.

– Hyvinvoivat yritykset ovat kunnan ja alueen menestyksen ehto, totesi myös Honkavuori.

Pentikäisen tiiviissä puheessa hahmotettiin käytännössä koko hyvien toimintaedellytysten kehikko aina arvoista ja päätöksentekoilmapiiristä käytännön tekoihin.

– Yrittäjän kannalta keskeistä on, että asiat sujuvat nopeasti, kuului Pentikäisen luonnehdinta siitä usein tärkeimmästä käytännön toiminnasta.

Tärkeimmäksi hyvän yritysympäristön luojaksi hän nosti kunnanjohdon suhtautumisen yrityksiä kohtaan.

– Ja tämä tarkoittaa kunnanjohtoa laajemminkin kuin pelkkää kunnanjohtajaa.

Pentikäinen kertoi esimerkkejä sekä tavoista karkoittaa kuntaan sijoittumista suunnitteleva yritys että sitouttaa yritys kuntaan. Tärkeää hänen mukaansa on muistaa, että jokainen yritys on joskus ollut pieni.

Yritysten houkuttelussa kuntaan olennaista Pentikäisen mukaan on paitsi kunnanjohdon suhtautuminen, myös virkamiesten, luottamushenkilöiden ja yritysten välinen yhteistyö sekä luottamus.

– Tunne siitä, että asiat hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kun on luottamusta, kaikki saavat luottamusosinkoa, kun ei ole luottamusta, kaikki maksavat luottamusveroa.

Pentikäinen korosti myös kunnan kykyä tehdä valintoja.

– Pitää uskaltaa panostaa johonkin ja toisaalta pitää uskaltaa luopua jostakin.

Yrittäjäpäättäjät ovat hänen mielestään yritysten kannalta tärkeitä.

– On mukavaa nähdä, että ainakin niissä kunnissa joihin minut on kutsuttu mukaan, joko kunnanvaltuuston tai -hallituksen puheenjohtaja on yrittäjä, Hattulassa ilmeisesti molemmat, kehui Pentikäinen.

Juteinikeskuksella järjestetty yrittäjäilta keräsi muutaman kymmenen henkilön kuulijajoukon, mukaanlukien Hattulan korkeimmat päättäjät. Äänessä olivat illan aikana myös lukuisat työvoima- ja yrityspalvelujen, hankintojen kilpailutuksen ja maaseuturahoituksen asiantuntijat.

TE-toimiston asiantuntija Merja Niemi sanoi toivovansa, että Hattulassa yritykset käyttäisivät mahdollisuutta työkokeiluun nykyistä enemmän.

– Yksityiselle työnantajalle mielellään myönnetään palkkatukea, hän totesi.

Hämeen Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja ja yritysneuvoja Olli Kari kehui ilmapiiriä Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan alueella äärimmäisen hyväksi.

– Se edistää myös yritysten syntyä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.