Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Pilvistä
13°C
Tuuli: 1 m/s E
 

Syysssoitto Juteinitalon pihamaalla juhlistaa posetiivareista kertovan kirjan ilmestymistä

Posetiivareiden suomalaisesta historiasta valmistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa laaja tutkimus ja aiheesta kattava kirja. Markku Karvosen kirjoittama kirja Pyörii kuin posetiivin sokka kertoo posetiivareiden tarinan 1700-luvulta nyky-Suomeen.

Kirjan julkaiseminen jäi koronan vuoksi lähes ilman huomiota, mutta Hattulan Juteinitalon pihamaalla järjestetään pienet syyssoittajaiset maanantaina 5.10. kello 11. Mukaan on tulossa ainakin viisi posetiivaria.

Posetiivarit olivat sata vuotta osa suomalaistakin kansankulttuuria, kunnes soitin putosi pois muodista, ammattikunta kuoli, ja perinnekin melkein unohtui. Muistiin jäi lähinnä, että soittajat olivat italialaisia, heillä oli apinoita matkassaan, ja posetiivarit jakoivat onnenlehtiä.

Kun nostalginen soitin heräsi 1980-luvulla uuteen eloon, kulttuuri oli täysin toinen. Kiertelevistä pihojen musikanteista tuli posetiiviharrastajia, omaksi ja muiden iloksi soittelijoita. Nykyposetiivarit eivät enää kierrä 5- ja 10-pennisten perässä vaan enemmänkin kansainvälisillä festivaaleilla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.