Torstai 28.09.2023
Nimipäivät: Arja, Lenni

Tuuli:
 

TOUKOKUUN HARTAUSTEKSTI: Kesä ja riparit, match made in heaven!

Pian suvivirsi raikuu ja Hattulassakin sadat koululaiset pääsevät ansaitulle kesälomalle. Ihana kesä: vapaus, jäätelö ja huolettomuus – cha cha cha! Vaikka oppivelvollisuuden piiriin kuuluvien työ tulee lukuvuoden osalta päätökseen, huipentuu toinen koulu monien osalta vasta kesäkuukausien aikana. Nimittäin rippikoulu! Kesä ja ripari sopivatkin yhteen kuin ananas pizzaan tai piña coladaan!

Rippikoulu edustaa Suomessa edelleen kristillistä tapakulttuuria, joka elää ja voi hyvin. Vuonna 2022 rippikoulun kävi Suomessa yli 48.000 nuorta. Tämä tarkoittaa yli 74 prosenttia kaikista suomalaisista 15-vuotiasta nuorista ja kirkkoon kuuluvista nuorista jopa yli 91 prosenttia.

Rippikoulu on siis kokemus, joka yhdistää tuhansia nuoria vuosittain Suomessa. Rippikoulu on jättimenestys Suomessa ja vertaansa vailla koko maailmassa. Suosiota selittää ikäluokan yhteisen elämyksen lisäksi se, että siellä nyt vaan on tosi kivaa.

Selkeästi suurin osa suomalaisista kokee rippikoulun myönteisenä kokemuksena, myös meillä Hattulassa. Ripari on elämän jakamista hetkellisesti toisten kanssa: siellä syödään, levätään, saunotaan.

Toisaalta se on yhdessäoloa, kokemista ja tekemistä: Siellä pelataan, lauletaan ja nauretaan. Kaiken tämän lomassa puhutaan syvällisiä. Pohditaan yhdessä elämän suuria kysymyksiä ja kristinuskon näkökulmia niihin.

Riparien menestystä selittää myös sen asema suomalaisessa kulttuuriperinteessä. Rippikoulu on aikuistumisriitti. Se on askel kohti itsenäisempää ja aikuisempaa elämää. Ripari on useimmille nuorille ensimmäinen kerta, kun he viettävät kokonaisen viikon poissa kotoa.

Viikon aikana riparilla eletään uudenlaisessa ympäristössä, osin uusien ihmisten kanssa, uusia asioita opetellen ja yhteisiä sääntöjä noudattaen. Kokemus on leirin yhteinen. Se ei välttämättä suju mutkitta, mutta aina kokemus kasvattaa – niin riparilaista, isosta kuin työntekijää. Huipennuksena on tietysti ripille pääsy.

Se on nuoren elämässä merkittävä etappi, jota on ansaitusti syytä juhlistaa rippijuhlissa.

Siispä siunattua ja ikimuistoista riparikesää sinulle hyvä rippikoululainen. Olkoon tuuli elämässäsi myötäinen. Siunausta myös sinulle vanhempi ja huoltaja, joka haikein mielin lasket nuoresi koittamaan siipiään. Olkaa siunattuja myös te kaikki isovanhemmat, kummit, ystävät ja muut juhlavieraat.

Unohtamatta sinua, arvon lukija. Jokainen meistä voi olla mukana. Nuoret tarvitsevat rukousta ja onnen toivotuksia elämäänsä. Rukous kantaa, laitetaan kädet ristiin.

Aleksi Riikonen

Seurakuntapastori

Hattulan seurakunta

Seurakuntapastori Aleksi Riikonen vastaa rippikouluista ja nuorisotyöstä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.