Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Hattulan liikuntaneuvonta käynnistynyt lupaavasti

Liikuntaneuvoja Pia Vekka haluaa saada hattulalaiset liikkeelle.

Hattulan kunta on aloittanut liikuntaneuvonnan elokuussa. Liikuntaneuvoja Pia Vekan kokoamaan pilottiryhmään kuuluu 23 henkilöä.

– Toiminta kohdistuu vähemmän liikkuviin hattulalaisiin. Toimintaa on alettu kehittää valtakunnallisen tavoitteen pohjalta, jonka mukaan jokaisessa kunnassa pitäisi olla liikuntaneuvontaa, Vekka valistaa.

Liikuntaneuvontaan voi ohjautua muun muassa terveyspalveluiden kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä liikuntaneuvojaan. Pia Vekalla on vastaanottotilat Hattulan terveysasemalla. Siellä pystytään käymään läpi liikuntaneuvontaa tarvitsevan tilanne ja aloittamaan puolesta vuodesta vuoteen kestävä neuvontaprosessi.

– Jokaisen elämään luodaan sopiva, realistinen malli liikkumisen edistämiseksi ja ohjataan eteenpäin muun muassa liikuntaryhmiin tai ravinto-ohjaukseen, kertoo Vekka.

Hankkeella on ohjausryhmä, johon kuuluu liikunta- ja vapaa-ajanpäällikkö Jari Salmela, hyvinvointikoordinaattori Mareena Laine, palveluohjaaja Jenni Jokelainen ja terveydenhuollon henkilöstöstä hallintolääkäri Kai Vesterinen sekä Parolan terveysasemalta palvelupäällikkö Tiina Suontausta. Mukaan kuuluu myös valtakunnallisen Liikkuva aikuinen -hankkeen kehittämispäällikkö Sari Kivimäki.

– Liikuntaneuvonta on otettu Hattulassa hyvin vastaan ja saatu hyvä porukka pilottiryhmään, luonnehtii Jari Salmela.

Liikuntaneuvonta valtakunnallisesti perustuu havaintoon siitä, että suomalaiset liikkuvat liian vähän ja liikkumattomuuden seuraukset kuormittavat terveydenhuoltoa.

– UKK-instituutin laskurin mukaan liikkumattomuuden hinta pelkästään Hattulassa on noin 4,5 miljoonaa euroa vuodessa, Salmela sanoo.

Hattulassa liikuntaneuvonta nivoutuu valtakunnalliselle tasolle monin tavoin, sillä Pia Vekka on mukana maakunnallisissa ja valtakunnallisissa verkostoissa, jossa kokemuksia voidaan vertailla.

Yksi liikuntaneuvonnan periaate on jatkuvuus, eli neuvonnan kohdetta ei jätetä aktiivijaksonkaan jälkeen yksin.

– Prosessiin kuuluu jälkikäteinen seuranta, Vekka kertoo.

Palvelusta saa lisää tietoa Hattulan kunnan nettisivuilta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.