Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Pilvistä
13°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

Hyvä henki ja yhteisöllisyys ovat Jyrki Rohamolle seuratoiminnan kulmakiviä

Olosuhteet Hattulassa ovat Jyrki Rohamon mielestä kunnan kokoon nähden jalkapalloilulle ja futsalille hyvät.

Parolan Visan urheilutoimenjohtajana elokuussa aloittava Jyrki Rohamo haluaa seuran tarjoavan toimintaa, jossa viihdytään ja johon ollaan tyytyväisiä.

– Hyvä henki ja yhteisöllisyys korvaa mahdolliset pienet puutteet, hän uskoo.

Jyrki Rohamo on toiminut Parolan Visan valmennuspäällikkönä alkuvuodesta 2016 alkaen. Urheilutoimenjohtajana hän vastaa seuran päivittäisestä toiminnasta jalkapallon ja futsalin parissa.

– Rohamo toimii myös seuran edustajana eri luottamustehtävissä sekä seuran hallituksen apuna seuran hallinnollisten ja urheilullisten toimintojen kehittämisessä, tiedotti hallitustaan uusinut ParVi heinäkuun puolivälissä.

Neljännesvuosisadan ajan lähiseudun jalkapalloilussa vaikuttanut Rohamo pitää Visan organisaatiossa tapahtuneita muutoksia vastauksena nykyajan vaatimuksiin.

– Nyt oli hyvä aika muokata toimintaa. Korona laittoi vielä vauhtia muutosten rattaisiin.

Pakollisen yhteisharjoittelu- ja pelitauon jälkeen Parolan Visassa toiminta on saatu käynnistettyä kesäkuun alusta alkaen vähitellen takaisin hyvälle tasolle.

– Pelaajien ja pelipassien määrät ovat ikäluokkien koosta johtuen aina vähän vuoristorataa. Pääsimme viime vuonna jo yli 300 pelipassin, mutta korona pudottanee määrän vähän alle 300:een.

Hattulassa Juteinikeskuksen liikuntahalli on nostanut erityisesti futsalin harrastajamääriä nopeasti. Jalkapalloa pienemmillä pelaajamäärillä pelattava laji on jo ParVin toinen päälaji.

– Olemme olleet futsalissa Kanta-Hämeen kokoava voima. Seurojen raja-aidat eivät enää ole niin vahvasti piirrettyjä kuin ennen vanhaan, sanoo Jyrki Rohamo.

Futsalin nousu on myös herättänyt keskustelua siitä, unohtuuko Visan perinteinen päälaji jalkapallo.

– Olemme jalkapallossa Palloliiton linjausten mukaisesti enemmän harrastaja-kasvattajaseura, futsalissa ehkä kilpaseurakin. Kumpaakaan lajia ei kuitenkaan poljeta toisen ylösviemiseksi, Rohamo luokittelee.

Alkutalven haasteisiin lukeutuu futsalin miesten KKI55-ikäluokan SM-turnauksen järjestäminen 17.–18.10.. Futsalin näytösottelua mahdollisine nimekkäine pelaajineen yritetään järjestää jo futiskauden päättäjäisten yhteyteen lokakuussa.

Pitkän valmennustaustan omaava Jyrki Rohamo aloitti valmennusuransa vuonna 1995 Pallo-Kärpistä, kun Pertti Jokinen nappasi miehen kentän laidalta mukaan. Kokemusta hänelle ehti kertyä myös FC Hämeenlinna II:sta, HJS:sta ja Härmästä, ennen kuin hän vuonna 2005 tuli muutaman kauden ajaksi Visan edustusjoukkueen valmentajaksi.

Hän kuvailee itseään seuran toiminnoissa ja eri tehtävissä yleismies Jantuseksi, joka osaa kaikilta osa-alueilta vähintään jotain; Unohtamatta hallituksen kanssa tehtävää yhteistyötä ja heidän osaamistaan ja asiantuntemustaan seuran hallinnossa.

– ParVi on minulle ja meidän valmentajillemme sekä toimihenkilöille hyvä seura. Olen yhtä innokas kuin ennenkin, mutten ehkä lähde enää yhden asian perässä niin nopeasti. Särmät ovat hioutuneet, nuori Jykä olisi ehkä saanut tuloksia aikaan nopeammin, nykyinen ehkä saa muut mukaan paremmin, puntaroi Rohamo omaa kehitystään.

Seurayhteistyötä ja oman seuran vapaaehtoisten valmentajien sekä toimihenkilöiden panosta Visan urheilutoimenjohtaja osaa kokemuksensa kautta arvostaa.

– Seuratoiminta ei ole yhden miehen show eikä lajin kehittäminen Kanta-Hämeessä yhden seuran show.

Pelaajakehityksen ohessa lasten sekä nuorten liikuttaminen ja yhteiskuntavastuullisuus sopivat Rohamon mielestä visalaiseen arvomaailmaan.

– Olosuhteet tämän kokoiseen kuntaan ovat todella hyvät, hän kiittelee.

Pelaajakehityksen vaatimusten Rohamo sanoo nousseen vuosien myötä.

– Kaikilla pelipaikoilla vaaditaan paljon monipuolisempia ominaisuuksia. Lähtökohta on silti sama, pallo on saatava vastustajan maaliin. Pelitapa taas riippuu siitä, millainen pelaajanippu on käytettävissä.

Seuratason kehittämisessäkin tavoite löytyy.

– Visassa on tällä hetkellä se ajatus, että kun työntekijät ja hallitus seuraavan kerran vaihtuvat, heillä olisi hyvä pohja jatkaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.