Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

MAASTOPYÖRÄILY: Valtakunnallinen suosion nousu näkyy myös Hattulassa

Maastopyöräilyn ydin on luonnossa tapahtuvassa liikunnassa. Nämä ajajat osallistuivat toukokuussa 2016 Tawast Cycling Clubin järjestämään Aulanko MTB:hen.

Maastopyöräilyn ydin on luonnossa tapahtuvassa liikunnassa. Nämä ajajat osallistuivat toukokuussa 2016 Tawast Cycling Clubin järjestämään Aulanko MTB:hen.

Liikuttamiseen ja ulkoilijoiden edunvalvontaan keskittynyt Suomen Latu ry sanoo, että järjestön valtakunnallisen maastopyöräilykiertueen tapahtumat ovat olleet täynnä innokkaita pyöräilijöitä. Hieman yli puolet osallistujista on ollut naisia ja mukana on ollut jopa 70-vuotiaita osallistujia.

Suomen Ladun ja R-Techin toteuttama maastopyöräilykiertue on tarjonnut jo 18 paikkakunnalla mahdollisuuden tutustua maastopyöräilyyn ilman omaa maastopyörää ja elokuun alussa edessä on vielä 6 tapahtumaa.

– Matalan kynnyksen maastopyöräilytoiminnalle on selkeästi kysyntää. Kiertueella ihan aloittelijatkin ovat oppineet kolmessa tunnissa pyöränhallintaa ja perusajotekniikoita ja rohkaistuneet lähtemään mukaan metsäpoluille, kiertueen koordinaattori Tiina Riikonen Suomen Ladusta kertoo.

Hämeessä kiertue ei enää vieraile, mutta maastopyöräilyn suosio näkyy myös Hattulassa. Siinä missä Suomen Ladun kiertueen tapahtumissa on yhden illan mittainen ohjattu lajitutustuminen, on yrittäjä Antti Munnukka Parolan Pyörähuollosta kesän aikana järjestänyt kaksi pidempää maastopyöräilyn starttikurssia.

– Kursseilla käytiin läpi maastopyöräilyn perustekniikat jotta harrastamiseen saadaan hyvä alku. Samalla lähimaastot tulevat tutuksi ja harrastamisen kynnys pienenee, Munnukka sanoo.

Hänen mukaansa myös kokeneemmat harrastajat kysyvät valmennusta.

– Ihmiset haluavat selvästi enemmän harrastukseltaan kuin vain lenkkeilyä. Omia rajoja halutaan kokeilla, kiteyttää Antti Munnukka.

Maastopyöräily houkuttaa uusia harrastajia ja kokeneemmatkin haluavat edistyä valmennuksen avulla.

Maastopyöräily houkuttaa uusia harrastajia ja kokeneemmatkin haluavat edistyä valmennuksen avulla.

Munnukka neuvoo, että harrastuksen alkuun pääsee noin tuhannen euron hintaisella maastopyörällä.

– Aloittelijalle paras rengaskoko on 29 tuumaa, jolloin rengas rullaa paremmin esteiden yli ja pito säilyy parempana eli pyörä on turvallisempi ajaa.

Myös eri pyörätyypit kuten fatbiket madaltavat kynnystä aloittaa harrastus.

– Maastopyöräily sopii harrastukseksi kaikille iästä, sukupuolesta riippumatta. Luonnossa liikkumisella on todistetusti myös henkistä jaksamista lisääviä vaikutuksia. Maastopyöräilyssä voi lisäksi kokea onnistumisen elämyksiä vaikka ei olisi niin hyväkuntoinenkaan. Vaikean polkupätkän ajaminen jalkautumatta voi olla kesän kohokohta!

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.