Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Maastopyöräilyn suosion kasvu näkyy kauppiaan arjessa

Maastopyöräilyn aloittavia harrastajia on asioinut ilahduttavan tiuhaan Parolan Pyörähuollossa, kertoo Antti Munnukka.

Antti Munnukan 2,5 vuotta sitten perustama Parolan Pyörähuolto muutti tänä vuonna yrittäjän autotallista Mäkelän teollisuusalueelle Takumäentielle.

– Yritys on kasvanut aika kovaa vauhtia. Kaksi vuotta tein töitä sivutoimisesti autotallissa ja nyt keskityn päätoimisesti tähän. Se on tietysti aika hieno juttu, Munnukka sanoo.

Kuumin juttu päämerkkinään Trekiä edustavan Munnukan mukaan tällä hetkellä ovat maastopyörät ja sähkömaastopyörät.

– Suurin menekki on starttimaastureilla, on paljon sekä miehiä että naisia jotka haluavat aloittaa maastopyöräilyn. Sähkömaastureitakin on mennyt useampi, niiden avulla mahdollinen ajoalue kasvaa huomattavasti, toteaa Munnukka.

Myös huipputason huoltopalveluille on edelleen löytynyt lisää kysyntää, jota uusien pyörien menekki tietysti lisää.

– Huoltojono on käytännössä koko ajan kolme viikkoa.

Hattulan ja Hämeenlinnan nurkilla maastopyöräilijälle rittää hyviä harjoitusmaastoja.

– Hattulassa liikkeelle voi lähteä esimerkiksi nuorisotalon pihalta ja ajaa Merventietä kohti Tenholaa. Merventien ja Teollisuustien risteyksen kohdalta lähtevät merkatut ulkoilureitit kohti Tenholan Linnavuorta. Tenholan suunnalla on myös hyvä polkuverkosto, opastaa Munnukka.

Hämeenlinnassa Ahvenisto tarjoaa myös aloittelijoille sopivia reittejä ja Aulanko puolestaan fyysisesti astetta vaativampia maastoja.

– Reiteistä voi tulla kyselemään tietoa myös liikkeestä, itse olen ajellut maastopyörällä näillä seuduilla vuodesta 1996, Munnukka toteaa.

Maastopyöräilyn luonteeseen kuuluu, että syke on maastossa ajettaessa montaa muuta kestävyyslajia korkeampi.

– Laji on aika raskas ja välillä täytyy muistaa myös käydä ajamassa hitaita lenkkejä tiellä tai tasaisessa maastossa, muuten on äkkiä ylirasitustila päällä, Munnukka neuvoo.

Pyöräilyn oheen kannattaa hänen mukaansa myös liittää voimaharjoittelua. Ammattivalmentajaksi opiskellut Munnukka myös valmentaa yrityksensä kautta ja valmennettavien alkukesän tulokset ovat mieltä lämmittäviä: muun muassa kaksi ikäluokkavoittoa Vanajanlinnan Finntriathlon-osakilpailussa ja Matleena Kolun U23-sarjan sprinttitriathlonin SM-pronssi. Maastopyöräilyä harrastavat valmennettavat puolestaan onnistuivat kohentamaan merkittävästi aikojaan toukokuussa poljetussa Aulanko MTB:ssä.

Mutta ei maaastopyöräily sentään ole se ainoa pyöräilyn alalaji.

– Endurofillareita kysytään jonkin verran ja maantiepyöräilykausi on taas kunnolla päässyt vauhtiin kelien lämmettyä.

Oikean välineen hankinnan lisäksi tärkeää on myös saada ajoasento itselle sopivaksi. Tähän tarjoaa Parolan Pyörähuollossa ratkaisun bikefit-palvelu. Haastatteluviikoksi näitä oli sovittu peräti kolme.

– Vielä tämän kesän aikana tuleva uusi juttu ovat tavarapyörät, jotka esimerkiksi helpottavat lasten kuljetusta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.