Torstai 28.03.2024
Nimipäivät: Armas

Tuuli:
 

Nälkä kasvaa syödessä, myöntää parapyöräilijä Pauliina Hatunen: Joulunpyhät on varattu tehokkaalle treenaamiselle

Talviharjoittelun laji Suomessa määräytyy paljolti kelien ehdoilla. Hyvillä varusteilla kylmänkin kestää ja viikottainen lajiharjoitus sisähallissa tandemilla pitää ajotuntumaa yllä ympärivuotisesti.

– Tason korotus on tehtävä ensi kaudeksi, se on ihan fakta.

Hattulalaisen Pauliina Hatusen ja hänen parapyöräilyn tandemparinsa Tiina Niemisen pääsy paralympiakomitean tuen piiriin on tulosta viime kesän rohkeasta polkaisusta kansainvälisiin koitoksiin.

Hatunen ja Nieminen ovat kaksi neljästä urheilijasta, jotka on mainittu parapyöräilyn huippuvalmennuksen tehostamistuen yhteydessä.

Laji on paralympiakomitean niin sanottu investointilaji ja tukea kohdennetaan pyöräilijöihin myös mahdollisen naisten paralympiapaikan saavuttamiseksi vuoden 2020 Tokion kisoihin.

Hatusen ja Niemisen sitoutuminen ja halu korottaa omaa tasoaan urheilijana näkyy muun muassa nousevina harjoitusmäärinä.

– Paralympiapaikasta emme ole kauheasti lähteneet huutelemaan, mutta paralympiapisteitä yritetään nyt kerätä ja katsotaan mihin se riittää, sanoo Pauliina Hatunen.

Päättyneellä kaudella Hatunen ja Nieminen saavuttivat itse asettamansa tavoitteet. Niihin kuului muun muassa kyky ajaa tempokilpailu vähintään 40 km/ h keskinopeudella ja ajaa vähintään yksi maailmancupin osakilpailu.

– Nälkä kasvaa syödessä. Koko vuoden harjoitusmäärät nousevat noin kymmenellä prosentilla.

Syyskausi kilpailujen päätyttyä on sujunut vapaamman harjoittelun merkeissä.

– On keskitytty lähinnä siihen, että harjoitustunnit täyttyvät. Harjoitteluun on kuulunut muun muassa juoksua ja ajamassa on käyty metsässä maastotandemilla. Maastotandem antaa talviharjoitteluun paljon lisää, kiittelee Hatunen.

Joulukuun harjoitusmäärätavoitteeksi kaksikolle on asetettu 55 tuntia. Maanantaiaamuna he ovat päässeet täyttämään siitä kahden tunnin osuuden kiertämällä tandemillaan Pirkkahallin rataa kello 7–9 seuransa Kaupin Kanuunoiden vuorolla.

– Se on hyvä paikka harjoitella myös ryhmässä ajoa.

Paitsi nälkää, on Hatusella ja Niemisellä harjoituskauteen lähdettäessä nyt paljon enemmän kokemusta kuin vuosi sitten.

– Toivottavasti pysymme terveenä ja pääsemme tekemään harjoitteet niin kuin olemme ajatelleet. Säiden mukaanhan täällä täytyy mennä. Sisällä polkeminen vaatii kovan motivaation, että siitä saa hyödyn irti, puntaroi Hatunen.

Tulevan kesän kilpailukalenteriaan ajajat eivät ole vielä suunnitelleet valmiiksi. Töissä käyvälle tandemparille on kuitenkin tiedossa haasteellinen kauden alku, kun toukokuussa perättäisinä viikonloppuina ajetaan kaksi maailmancupin osakilpailua.

– Maantiekuntoon pääsemiseksi tarvitaan paljon lajinomaista treeniä ja keleistä riippuu, olemmeko tuolloin maantiekunnossa.

Pauliina Hatusen joulu sujuu kotimaisemissa. Vuodenvaihteen tienoo tietää yrittäjällekin mahdollisuutta ottaa töiden suhteen rauhallisemmin ja keskittää energiaansa treenaamiseen.

– Pyhät vain lisäävät harjoitusmahdollisuuksia. Kolme edellistä joulua olemme olleet mieheni kanssa reissussa, nyt saamme olla kotona mikä on ihan kivaa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.