Tiistai 16.07.2019
Nimipäivät: Reino
Hämeenlinna
Pilvistä
12°C
Tuuli: 5 m/s EI
 

Parapyöräilijä Pauliina Hatunen lähtee pilottinsa Tiina Niemisen kanssa maantiepyöräilyn MM-kisoihin yrittämään parastaan

Pauliina Hatunen (vas.) ja Tiina Nieminen ovat olleet tandempari noin 2,5 vuoden ajan. Lenkkeilynhalusta alkanut harrastus on tempaissut heidät jo kansainvälisiin kilpailuihin.

Mäkisiä reittejä ja kilpailullisesti kovaa tasoa. Parapyöräilijä Pauliina Hatunen Parolasta ja hänen pilottinsa Tiina Nieminen Janakkalasta suhtautuvat kunnioituksella elokuun alussa poljettaviin maantiepyöräilyn MM-kisoihin, jotka käydään Pohjois-Italiassa Maniagossa.

Takanaan tandemparilla on jo kauden päätavoitteeksi asetettu parapyöräilyn maailmancupin osakilpailu Emmenissä Hollannissa. MM-kisat otettiin ohjelmaan, jotta näkövammansa takia paraurheilijaksi luokiteltava Pauliina saisi Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n urheilijaluokituksen pyöräilyyn.

– Luokitus tehdään kisojen yhteydessä ja sellainen piti järjestää Italiassa MM-kisojen yhteydessä. Tieto oli jopa, että jos haluaa jatkaa kisaamista kansainvälisesti, MM-kisoihin on osallistuttava, kun kisat nyt ovat Euroopassa, kertoo Pauliina Hatunen.

Hatunen teki oman osansa eli ilmoittautui kisoihn ja toimitti vaaditut ennakkoselvitykset.

– Viime perjantaina UCI ilmoittikin, että luokittelija on perunut tulonsa. Kun omat matkat on jo maksettu, emme kuitenkaan halunneet perua osallistumistamme, Hatunen jatkaa.

Hatusen ja Niemisen kimmokkeena lajiin ei 2,5 vuotta sitten ollut halu testata vauhtiaan maailman valioiden joukossa.

– Alkuperäinen tarkoitus oli, että pääsen lenkille pari kertaa viikossa ja siskoni Piia keksi kysyä pilotiksi Tiinaa. Meinasin aiemmin, että lopetan pyöräilyn kokonaan, kertoo Pauliina Hatunen.

Pauliinan näkökenttä on noin 20 asteen levyinen.

– Sillä sektorilla näen hyvin, mutta liikenteessä se ei ole paljon.

Vielä nykyäänkin Pauliina lenkkeilee jonkin verran myös omalla pyörällään niin, että mukana on tarvittaessa opastusta antava lenkkikumppani.

Pauliina ja Tiina olivat maanantaina tehneet lenkin mäkisessä maastossa. Nousukulmaa on tiedossa myös MM-kisoissa Italiassa, jonne kaksikko matkustaa ensi viikon maanantaina.

Tandempyöräily oli uutta sekä Pauliinalle että mukaan suostuneelle Tiinalle.

– Aika huteria olivat ensimmäiset lenkit. Aluksi ajoimme ilman lukkopolkimia joihin vaihdoimme vasta 3–4 lenkin jälkeen, kertoo Tiina.

– Kerran olemme kaatuneet pihassa, mutta muuten tandem on vakaampi kuin oma pyörä, hän jatkaa.

Vuonna 2016, parin kuukauden treenaamisen jälkeen, Pauliina ja Tiina uskaltautuivat jo SM-kisoihin ja Turku Touringiin.

– Viime vuonna osallistuimme Kölnissä Euroopan cupin kilpailuun, sekä tempoon että maantieajoon. Se oli hieno reissu ja sen jälkeen saimme vielä Olli Miettisen valmentajaksemme, Pauliina kertaa.

Vaikka harrastus on kaksikon omien sanojen mukaan “lähtenyt käsistä” ja harjoittelu on huolellista sekä tavoitteellista, on kyseessä silti työssäkäyvien ihmisten harrastus.

– Kun tämä uhkaa käydä liian vakavaksi, on aina jotain muuta ajateltavaa.

Tänä vuonna takana on jo Euroopan cupin kisa ja maailmancupin osakilpailu, jossa sijoitus yhteislähtökisassa kahdeksan parin joukossa oli viides.

– Pysyimme kärjen tahdissa koko yli 80 kilometrin kisan ajan, mutta lopussa viimeinen kurvi meni pitkäksi. Rutiinia ja kovuutta pitäisi vielä olla enemmän, kilpailua ei voi simuloida harjoituksissa joten pitäisi olla melkein toinen tandem treeneissäkin, jotta saisi itsensä viritettyä yhteislähtöön, pyöräilijät pohtivat ääneen.

MM-kisoissa samalle viivalle asettuu niin paralympialaisissa kuin MM-kisoissakin voittoja ottaneita parapyöräilijöitä, joiden piloteilla on taustaa parhaimmillaan “normaalin” pyöräilyn huipputasolta asti.  Aika-ajo poljetaan 3.8. ja maantieajo 5.8.

–Vaikka taso ehkä on meille kova, yritämme parhaamme, lupaa Pauliina Hatunen.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.