Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

SALIBANDY: 19-vuotias Santtu Pohjonen on noussut Nokian KRP:n ykkösvahdiksi

Hattulan vuoden miesurheilijana 2015 palkittu salibandymaalivahti Santtu Pohjonen on aloittanut kautensa Nokian KRP:n maalinsuulla hyvin. Joukkueensa kymmenestä liigapelistä Pohjonen on pelannut yhdeksän.

– Meillä on kaikkiaan kolme veskaria. Alkukausi on lähtenyt kohdaltani hyvin käyntiin, joten luottoakin on tullut, sanoo Pohjonen.

Santtu Pohjonen on Salibandyliigan maalivahtitilaston viidentenä ja hänen seuransa Nokian KRP liigassakuudentena. Kuva: Anne Pohjonen

Santtu Pohjonen on Salibandyliigan maalivahtitilastossa viidentenä ja hänen seuransa Nokian KRP liigassa kuudentena. Kuva: Anne Pohjonen

Nuorten maailmanmestaruudenkin voittaneen Pohjosen torjuntaprosentti tällä kaudella on 84,52 ja ottelua kohden torjuntoja on kertynyt keskimäärin 22. Maalivahtitilastossa sijoitus on viides ja edellä on vain huomattavasti vähemmän otteluja pelanneita torjujia.

– Olemme pelanneet ihan semihyvän alkukauden. Playoffit näyttävät todennäköisiltä, jos pelit sujuvat samaan tahtiin, luonnehtii viime kaudella joukkueensa ykköstorjujaksi murtautunut Pohjonen.

Riihimäen Hyriassa opiskeleva Pohjonen toivoo valmistuvansa talonrakentajaksi ensi keväänä. Peliuraansa hän suunnittelee kausi kerrallaan mutta kiinnostus lajiin ei vaikuta olevan ainakaan sammumassa.

– Ei sitä koskaan tiedä, milloin homma loppuu, eli niin kauan kannattaa olla mukana kuin peli kulkee ja pallo tarttuu kiinni.

Muistutuksen tästä Santtu sai viime tammikuussa, kun hänen autonsa suistui tieltä ja päätyi katolleen tien sivuun.

– Oli aika lähellä, ettei henki mennyt, hän sanoo.

Nokian KRP:n liigajoukkueen kanssa Santtu teki pelaajasopimuksen vuonna 2014 vasta 15-vuotiaana käytyään näyttämässä taitojaan seuran testileirillä. Vuoden 2015 Prague Gamesissa hän pelasi kutsuttuna tsekkiläiseen Tatran Střešoviceen.

Tuon jälkeen hänellä olisi ollut mahdollisuus jäädä tsekkeihin pelaamaan vuodeksi, jonka jälkeen tarjolla olisi ollut useamman vuoden pelaajasopimus. Jatkaminen Suomessa ajoi kuitenkin vielä edelle.

Salibandymaaliin hänet puolestaan houkutteli aikanaan silloinen HJS:n jalkapallovalmentaja Arto Holopainen joka valmensi myös salibandya. Jalkapallossakin maalivahtina pelannut Santtu päätyi salibandymaaliin vähän yli 10-vuotiaana ja jo ensimmäisellä pelikaudella kaulaan ripustettiin aluemestaruushopeaa. Kansainvälistä huomiota alkoi tulla vuoden 2009 Prague Gamesissa, jossa hänet valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Nuorten EFT-turnauksissa Santtu on ollut voitollinen jokaisessa ottelussa jonka on maalin suulla aloittanut ja MM-kultaa hän saavutti alle 19-vuotiaissa ollessaan vasta 17-vuotias. Tällä kaudella tapahtunut läpimurto liigatorjujien alkukauden parhaimmistoon ei siis ole mikään hetken ihme.

– Kesätreeneihin kuului sählyä ja muita pallopelejä joita pelaamme kavereiden kanssa iltaan asti. Salilla ja lenkillä tulee myös käytyä jonkin verran.

Kesälajeihin kuuluivat muun muassa frisbeegolf ja maahockey aina SM-sarjatasolla asti sekä koripalloilu. Salibandyelämä ei pelikaudellakaan rajoitu vain 3–4 kertaa viikossa tehtäviin Nokian reissuihin vaan lisäksi Santtu on ollut mukana Urbansin B-poikien valmennuksessa ja myös tuomaroinut salibandyotteluja.

– Tekemällä sitä mistä itse nauttii, on menty jo aika pitkälle, hän tuumii.

Urheilijan elämä huipulla ei silti koskaan ole pelkkää nautintoa. Yksi osoitus nuoren miehen taistelutahdosta nähtiin kaksi vuotta sitten, kun Santtu ottelua edeltävässä alkuverryttelyssä potkaisi pimeässä pallon sijaan kiveä. Isovarvas murtui, mutta Santtu ei antanut kipsata sitä vaan jatkoi pelejä jalka teipattuna.

SANTTU POHJONEN

Tähänastiset seurat

 • RuRu Hämeenlinna
 • LFT Loppi
 • SC Urbans Janakkala
 • KRP Nokia

Saavutuksia

 • Prague Games 2009, paras maalivahti 55 torjujan joukossa
 • useita parhaan pelaajan palkintoja kansainvälisistä junioriotteluista
 • U19-maajoukkueessa ensimmäisen kerran jo v. 2014
 • EFT-turnaus 2014 U19-ikäluokan kultaa, turnauksen AllStars-maalivahti
 • Nokian KrP:n kauden 2014–2015 junioripelaaja
 • U19-ikäluokan MM-kultaa 2015
 • EFT-turnauksen kultaa 2015

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.