Torstai 28.09.2023
Nimipäivät: Arja, Lenni

Tuuli:
 

Suontaan kartanolla ratsastetaan kesällä jo 18. kenttäkilpailu

Kenttäratsastuksen perinteet elävät Suontaan Kartanolla.

Suontaan kartanolla Hattulassa järjestetään tänä kesänä jo 18. kerran Back on Track kenttäratsastuskilpailut, ponien SM-kilpailut ja piensuomenhevosten mestaruuskilpailut heinäkuun 14.–16. päivinä. Seutukunnan suurimman kenttäratsastustapahtuman järjestää Suontaan Ratsastajat ry. Mukaan odotetaan jälleen yli sataa ratsukkoa.

Kolmipäiväisessä, valtakunnallisessa kilpailussa ratsastetaan kenttäratsastuksen Suomen mestaruudesta ja Back on Track -taitoratsastusmestaruudesta. Lisäksi piensuomenhevoset kilpailevat mestaruudesta lauantain luokassa.

Perjantaina ratsastetaan miniluokka, joka on tarkoitettu kilpailu-uraa aloitteleville ratsastajille. Siinä tarjotaan tilaisuus lähiseudun ratsukoille tutustua kenttäratsastukseen ja se sopii myös hyvin ratsastuskoulujen ratsukoille. Tässä luokassa kilpaillaan ainoastaan maastokokeessa.

Lauantaina 15.7. ratsastetaan lisäksi avoin 80 cm luokka. Lauantaina aloitetaan myös kilpailu ponien Suomen mestaruudesta koulu- ja rataestekokeella.

Sunnuntaina 16.7. ratsastetaan pitkästä aikaa 100 cm tasolla. Kysessä on koko kenttäkilpailu, jonka aloittaa aamupäivän kouluratsastuskoe ja sitä seuraava estekoe. Iltapäivällä kilpaillaan vauhdikas maastoestekoe, missä valitaan myös Back on Track taitomestari 2023. Taitomestaruudessa tuomaristo arvioi ratsukoiden taidot ja osaamisen.

Kilpailupaikalla toimii kanttiini ja pienimuotoinen kesätori. Yleisöllä on kilpailuihin vapaa pääsy.

Suontaan kartanolla on neljä kertaa aikaisemminkin ratsastettu ponien Suomen mestaruudesta, vuonna 2006, 2018, 2019 ja 2020. Vuonna 2006 mestaruuden voitti Suontaan ratsastajien Ellen Rydbeck / Marshland Shandy, 2018 Hedwig Wickström / Snow Princess, 2019 Rita Vaarala / Snow Princess ja 2020 Aino Lindblom / Tinnecarring Ben.

Kenttäkilpailussa ratsastetaan kolme osakoetta eli koulu-, rataeste- ja maastoesteratsastusosuudet. Kilpailun aloittaa koulukoe, josta jatketaan rataesteratsastuskokeeseen. Viimeisenä on vauhdikas maastoestekoe.

Maastoestekokeessa hevoset hyppäävät nopeassa tempossa erilaisia kiinteitä maastoon sijoitettuja rakennelmia. Erityyppiset haudat, ojat, kumpareet ja vesieste kuuluvat rataan.

Taitoratsastuksessa kilpaillaan vain maastoesteratsastuskoe, jonka tuomaristo arvioi kollegiaalisesti. Pisteitä annetaan sujuvuudesta, tasapainosta, rohkeudesta, hyppytyylistä ja ratsastajan osaamisesta.

Kenttäkilpailun perinteet ratsastuksessa ovat vankat, eikä sitä turhaan kutsuta ratsastuksen kuninkuuslajiksi. Laji on alunperin kehitetty armeijan tarpeita varten ja siinä on mitattu upseerien keskinäisiä taitoja. Vielä Helsingin Olympialaisissa 1952 suurin osa joukkueista oli armeijoiden joukkueita. Myöhemmin laji levisi myös siviilien pariin ja on tänä päivänä sekä naisten että miesten kilpailulaji.

Alustava aikataulu

Perjantai 14.7

  • Klo 12.00–15.30 Miniluokka maastokoe

Lauantai 15.7.

  • Klo 8.00–12.30 Luokan 80 cm koulu- ja estekoe
  • Klo 10.00 Hevostarkastus Poni SM
  • Klo 11.30 Kouluratsastus Poni SM
  • Klo 14.00 Ponit rataestekoe
  • Klo 13.00–17.00 Luokan 80 cm maastokoe

Sunnuntai 16.7

  • Klo 8.30 Luokan 100 cm koulu- ja rataestekoe
  • Klo 12.00 Ponien maastokoe
  • N. klo 13.00 Poni SM palkinnot
  • Klo 13.30–17.00 Luokan 100 cm maastoestekoe ja palkintojen jako

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.