Keskiviikko 07.06.2023
Nimipäivät: Suvi, Roope, Robert
Hämeenlinna
Selkeää
9°C
Tuuli: 3 m/s WNW
 

Tervetuloa Golfkunta Hattulaan

Hattula on golfharrastajan paratiisi. Kuva: Miia Salminen.

Tervetuloa Tiilaaksoon! Hattulan kunta Hämeenlinnan kainalossa, keskellä ruuhkasuomea, erinomaisesti toimivien liikenneyhteyksien varrella tarjoaa huikeat puitteet ulkoliikuntaan, kaikkina vuodenaikoina.

Golfkunta Hattula houkuttelee pelaajia kauempaakin, kiitos loistavien yhteyksien ja kahden laadukkaan 9-reikäisen kentän. Hattula Golfin kenttä Parolan Panssariprikaatin naapurissa tarjoaa haasteita kokeneellekin pelaajalle. Väylillä on sopivasti mittaa ja vesi vaanii usealla väylällä. Lisäksi pienehköt greenit tuovat sopivan ärhäkkää lisämaustetta lähipeliin.

Lepaa Golfin kenttä tarjoaa astetta leppoisampaa pelaamista. Kenttä sopii erityisen hyvin aloittelijoille ja ikääntyville pelaajille, koska väylät ja siirtymät ovat melko lyhyitä. Luonteestaan huolimatta myös Lepaan kenttä on aina priimakunnossa, kuin kynsisaksilla parturoitu. Siitä pitävät huolen kentän naapurissa Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskelevat tulevat golfkentän hoitajat.

Frisbeegolf

Suomi on noussut frisbeegolfissa ykkösmaaksi maailmassa. Suomi-neidon mekko on täplitetty yli tuhannella frisbeegolfkentällä, Hangosta Nuorgamiin. Viime kaudella Suomessa pelattiin yhteensä noin 6 miljoonaa kierrosta, asukaslukuun suhteutettuna eniten maailmassa.

Hattula jakaa frisbeegolfin ilosanomaa kuudella mielenkiintoisella ja sopivan erilaisella kentällä. Parolan taajamassa, Juteinikeskuksen naapurissa lajista voi nauttia multigolfkentällä, jossa vaikeusastetta lisäävät erilaiset keinotekoiset esteet.

Hattulan Hiihtomaan 18-väyläinen kenttä tarjoaa haasteita jopa huippupelaajille, mutta soveltuu hyvin myös tavalliselle harrastajalle. Kenttä polveilee suppamaastossa, joten suuret korkeuserot tekevät pelaamisesta entistä nautittavampaa ja samalla kuntokin kuin huomaamatta kohenee.

Edellä mainittujen kenttien ohella frisbeegolfia voi Hattulassa pelata Lepaan, Parolannummen, Pekolan ja Petäys-resortin kentillä. Lisätään keitokseen vielä Petäyksen minigolf ja kunnan koko golfmenu on valmis.

Eikä tässä vielä kaikki! Naapurikunta Hämeenlinnasta löytyy vain 10 minuutin ajomatkan päästä kolme täysmittaista golfkenttää ja Aulangon 9-reikäinen klassikkokenttä Hugo. Siis jokaiselle jotakin, omien toiveiden mukaisesti.

SM-multigolf

Multigolf on golfperheen uusin tulokas. Hattulan kunnan edelläkävijän rooliin sopii mainiosti uuden lajin olosuhteiden luominen ja lajin tutuksi tekeminen. Multigolfia voi Hattulassa harrastaa Juteinikeskuksen naapurissa ja Lepaalla.

Multigolf on mielenkiintoinen kolmen eri lajin yhdistelmä, joka haastaa pelaajien taidot monipuolisesti. Multigolfin väyliä pelataan frisbeekiekoilla, jalkapallolla ja puistogolfin välineillä. Puistogolfin pallo on salibandysta tuttu tai tennispallon tyyppinen ja sitä lyödään suurilapaisella, kevyellä muovimailalla. Todella monipuolinen ja palkitseva laji, vaikkapa kaveriporukan kesäisen illanvieton ohjelmaksi.

Hattulassa on pelattu aikaisempina vuosina jopa multigolfin maailmanmestaruuksista. Kuluvan vuoden elokuussa, tarkemmin 27.8.2022, Lepaan kentän hienoilla väylillä ja kansallismaisemassa pelataan lajin Suomen mestaruuksista. Tervetuloa treenaamaan ja kisaamaan Hattulan multigolfradoille!

Koko kansan laji

Suomen golfharrastuksen alkuvuosina, jopa vuosikymmeninä laji leimautui pienen eliitin kalliiksi harrastukseksi. Pelaajia oli vähän, kenttiä vielä vähemmän. Joillakin kentillä pelioikeuden saamiseksi vaadittiin klubin jäsenen suositus. Maailma onneksi muuttui ja golf lajina siinä sivussa.

Nykyään Suomessa pelataan noin 150 kentällä ja lajia harrastaa säännöllisesti lähes 200 tuhatta suomalaista. Golfia pelaavat kaikentasoiset ja -ikäiset ihmiset, mutta erityisen suosittua laji on ikäihmisten keskuudessa. Laji tarjoaa matalasykkeistä ja pitkäkestoista liikuntaa, ilman merkittävää vammariskiä. Lisäksi lajin vahva sosiaalisuus tarjoaa vaihtelua ja virikettä jokaisen golffarin arkeen ja elämään.

Kenttien ja harrastajien lukumäärän räjähdysmäinen kasvu on samalla laskenut merkittävästi golfharrastuksen kustannuksia. Aloittajalle sopiva, vaikkapa käytetty mailasetti maksaa satasen, ehkä kaksi. Useimpien golfseurojen vuotuinen jäsenmaksu jää alle sadan euron. Hattula Golfin koko pelikauden kattava pelioikeus maksaa 590 euroa, alle 21-vuotiaille vain 160 euroa. Lepaa Golfissa aikuisen koko pelikausi maksaa 290 euroa.

Pelikausimaksulla golffari saa pelata kyseisellä kentällä niin monta kierrosta kauden aikana kuin haluaa, vaikka joka päivä. Etelä-Suomessa golfkausi kestää huhtikuusta marraskuulle, joten vaikkapa kaksi kertaa viikossa pelitahdilla ehtii kauden aikana pelata osapuilleen 60 kierrosta, eli Hattulan molemmilla kentillä yhden kierroksen hinta jää alle 10 euron.

Monipuolista liikuntaa

Hattulan liikunnalliset harrastusmahdollisuudet tarjoavat golfin ohella paljon paljon muutakin. Kesäkaudella Hattulan lukuisat metsäpolut, kuntoradat ja pyörätiet houkuttelevat sauvakävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Pyöräretket Tyrväntöön tai naapurikunnan puolelle Aulangolle tarjoavat vaihtelevaa maastoa ja upeita maalaismaisemia. Fillariretkien lomaan voi suunnitella virkistystauon Petäys-resortin viihtyisään rantakahvilaan tai historiallisen Mierolan sillan kupeessa asiakkaita palvelevaan Siltakahvilaan.

Vanajavesi-järvi alkaa Hämeenlinnan eteläpuolelta Turengista. Lähes 100 kilometriä pitkä, pääosin hyvin kapea järvi mutkittelee hetkittäin rantoja nuoleskellen läpi Hattulan kunnan kauniiden maisemien, ohi Lepaan kartanon ja kurkottaa pohjoisessa aina Tampereelle asti. Vanajavesi tarjoaa oivat puitteet kaikkeen kesäiseen vesiliikuntaan, uinnista uisteluun ja melonnasta vaikkapa vesihiihtoon, veneilyä unohtamatta.

Lähiliikunta liikuttaa lähellä

Juteinikeskuksen naapurissa, Parolan kuntakeskuksen laidalla sijaitsee yksi Hattulan ylpeyksistä. Koulukeskuksen viereen muutama vuosi sitten rakennettu lähiliikuntakeskus tarjoaa kaikille halukkaille osapuilleen kaikkea, viihtyisässä miljöössä ja laadukkailla suorituspaikoilla.

Joukkuelajien ystävät voivat aurinkoisena kesäpäivänä harrastaa keskuksen kentillä katukorista, salibandya, futsalia, jalka- ja pesäpalloa. Sateen sattuessa oheisia lajeja saa harrastaa sateessa. Suorituspaikat löytyvät myös pöytätennikseen ja yleisurheiluun, lähivuosina toivottavasti myös kovassa kasvubuumissa olevaan padeliin.

Ihan lähellä, naapurikunta Hämeenlinna mainostaa itseään, syystäkin. Sama sanapari sopii mainiosti myös Hattulaan, aavistuksen tuunattuna. Lainataan ripaus naapurilta ja lisätään hiukan omia ajatuksia, kas näin. Liikuntakunta Hattula – ihan päheetä!

  • VÄLINEET KAIKKIIN GOLFLAJEIHIN VOIT LAINATA HATTULAN KIRJASTOSTA
  • TERVEMENOA GOLFAAMAAN!

Tapio Suominen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.