Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Voittaja ja ensikertalainen

Vaikka kauteen mahtui myös jalkavaivojen kanssa taiteilua, antoi toinen vuosi täysipainotteista satsausta triathloniin Tawast Cycling Clubin Jenni Mattilalle kilpailullisesti ehjän kauden. Kesän huipentumiin maastojuoksun ja triathlonin perusmatkan SM-mitalin lisäksi kuului oman ikäsarjan voitto Tahkon Finntriathlonissa. Kesäkuussa sama kausi alkoi vastaavalla voitolla Vanajanlinnan Finntriathlonin sprinttimatkalla ja neljään Finntriathloniin osallistunut Mattila oli lopulta kolmas Finntriathlonin naisten yleisen sarjan ja ikäluokat käsittävässä Kerää kaikki kilpailut -sarjassa.

– Hyppy hiihtäjästä triathlonistiksi on onnistunut ja kesälajit sopivat minulle talvilajeja paremmin. Laji on hieno ja porukka Tawast Cycling Clubissa mahtava, hän sanoo.

Jenni Mattila oli Finntriathlonin neljän kisan yhteistuloksissa naisten kolmas.

Jenni Mattila oli Finntriathlonin neljän kisan yhteistuloksissa naisten kolmas.

Mattilan juoksuajat triathlonissa ovat kestäneet vertailun myös lähes kaikkiin naisten yleisen sarjan kärkinimiin. Lahjakas juoksija kuitenkin sanoo nykyisen hyvän juoksukuntonsa perustuvan lähinnä hiihdon parissa tehtyyn työhön.

– Tulevia vuosia ajatellen pyöräily on varmasti se laji, jossa on vähimmällä harjoittelulla mahdollista saada aikaan eniten kehitystä. Se tuleekin näkymään harjoittelussani ensi kautta varten, hän suunnittelee.

Tämän kevään jalkaongelmiensa aikaan Mattila teki paljon korvaavaa harjoittelua uimalla ja saliharjoittelulla.

Kestävyysominaisuuksiltaan vahva Jenni Mattila arvioi, että lauantainen täysmatka oli hänen kauden paras triathlonsuorituksensa.

– Toki olen tyytyväinen Kuopion perusmatkan SM-mitaliinkin. Täysmatkan läpäisyä arvostan kuitenkin itse ihan hirveästi. Ennen olen miettinyt miten joku voi uida 3,8 kilometriä ja on se kova suoritus.

Oma juoksutausta näkyy Mattilan mukaan vahvan perusvauhdin lisäksi myös siinä, että hän saa kovan juoksuvauhdin päälle heti pyöräilyn jälkeen. Kova urheilijan rutiini auttaa valmistautumaan erilaisiin suorituksiin, mutta Tahkon kisan vaikeusastetta lisäsivät myös muut kuin urheilulliset haasteet.

– Auto hajosi matkalla Sysmässä ja matka keskeytyi useaksi tunniksi. Seuraavaksi täytyy varmaan osata varautua siihenkin, Mattila naurahtaa.

Eveliina Roivainen läpäisi ensimmäisellä kilpailukaudellaan kaikki triathlonin viralliset kisamatkat.

Eveliina Roivainen läpäisi ensimmäisellä kilpailukaudellaan kaikki triathlonin viralliset kisamatkat.

Myös hattulalainen Eveliina Roivainen läpäisi Tahkolla ensimmäisen triathlonin täysmatkansa. TCC:n Talenttitiimiä eli Team Parolan Pyörähuoltoa edustava Eve on tapansa mukaan rauhallisuuden perikuva kertoessaan toteutuneesta täysmatkan haaveestaan.

Vasta loppuvuonna 2014 ohjelmoidun harjoittelun aloittanut Eve kisaa sarjassa N25-29 ja oli nuorin viidestä TCC:n uudesta Ironman-matkan suorittajasta.

– Olin menossa ensin puolimatkalle ja aika monet olivat täysmatkalle osallistumistani vastaan. Onneksi oli sellaisiakin, jotka innostivat mukaan, sanoo Eve.

Eveliina läpäisi ensimmäisen triathlonin kisakautensa aikana kaikki Finntriathlonit ja kaikki triathlonin viralliset kisamatkat.

– Teräsmieskisa oli eräänlainen pitkän ajan haave. Puolimatka meni niin hyvin, että päätin kokeilla täysmatkaa jo nyt.

Vaikka Eveä on vasta vähän aikaa voinut kutsua kilpaurheilijaksi, on hän junioriurheilun eli uintiharrastuksen jälkeisinäkin vuosina jatkuvasti pitänyt kuntoaan yllä, josta osoituksena on esimerkiksi maratonin juokseminen, pari Finlandia-hiihtoa ja Sulkavan soutu.

– Olen liikkunut paljon niin sanottua hyvinvointiliikuntaa aina välillä lajia vaihtaen, ja sitä kautta triathlonkin tuli mukaan.

Eveliinan harjoittelu on rakentunut aluksi riittävän alhaisilla tehoilla tehtyyn peruskuntoharjoitteluun, kuten sauvakävelyyn. Myös hänen omasta toiveestaan harjoitusmäärät ovat olleet melko korkeat.

– Aiemmin sykkeeni alkoivat huitelemaan nopeasti korkealla, vasta nyt olen pystynyt pitämään ne riittävän matalina.

Talvella hän treenasi eniten pyöräilyä eli itselleen vierainta lajia.

Eve sanoo lähteneensä täysmatka mukaan lukien kaikkiin startteihinsa jopa himmaillen ja lopun jaksamista ajatellen.

– Jatkossa tiedän, että voin lähteä jopa rohkeammin.

Tahkolla Eve lähti matkaan, vaikka oli lievässä nuhassa ja yskässä.

– Uinnissa oli jopa keskeyttäminen mielessä yskän takia. Tukkoisuuden kanssa kamppailu vei huomiota mutta siitä huolimatta kisa meni paremmin kuin uskalsin edes toivoa.

Täysmatkan Eve sanoo olleen sekä sävähdyttävä suoritus että oppia tulevaa varten.

– Täysmatkalle lähtöni suurin syy oli saada tietää, mitä varten jatkossa treenaan. Maaliintulon jälkeen sitä ei heti hoksannut, mutta on tämä elämäni isoin urheilusuoritus, hän luonnehtii.

Muutama päivä kisan jälkeen toipuminenkin oli jo hyvässä vauhdissa.

– Olisin kuvitellut, että jälkeen päin tulee suurempiakin lihaskipuja mutta palautuminen tuntuu sujuvan paremmin kuin perusmatkan jälkeen.

Juha Reinikainen

Katso Eveliinan videohaastattelu Tawast Cycling Clubin kanavalta:

 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.