Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Melkein selkeää
14°C
Tuuli: 1 m/s EI
 

Valtuusto intoutui periaatekeskusteluun tonttihinnoittelusta

Hattulan kunnanvaltuuston kokous keskeytettiin viiden minuutin neuvottelutauon ajaksi. Syynä olivat tonttimyyntiin liittyvät periaatteet.

Hattulan kunnanvaltuustossa käytiin keskiviikkona laajahko keskustelu yhteisesti hyväksytystä tonttihinnoittelusta poikkeamisesta. Keskusteluun innostivat esityslistalla olleet kaksi tonttikauppaa ja esitys siitä, että kunnanhallitukselle myönnetään oikeus perustellusta syystä poiketa asuintonttien hinnoittelusta.

Valtuusto hyväksyi Lepaalta tontin myynnin poikkeushintaan. Perusteluina oli, että tontti vaatii ympäristön tonteista poikkeavan jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentamisen. Esitys Kanungin alueella sijaitsevan tontin myynnistä tarjouksen perusteella sen sijaan sai Mikko Sabelilta (Huomisen Hattula) kritiikkiä.

– Julkisen toimijan on oltava tasapuolinen. Hinnanalennukselle ei tässä ole esitetty perusteita, Sabel totesi.

Hän esitti päätösehdotuksen hylkäämistä ja sai kannatusta Kaj Nordenswanilta (kesk.) sekä Tuomas Niemiseltä (vas.).

Markus Rantsi (kok.) sanoi pitävänsä hyvän hallinnon periaatteita tärkeinä, toisaalta hän muistutti, että tonttikauppa Hattulassa ei käy kovin hyvin.

Kokoomuksen Lauri Siukola esitti neuvottelutaukoa ja teki itse tauon jälkeen esityksen, jonka mukaan pykälä palautetaan valmisteluun sekä valmistellaan samassa yhteydessä määräaikainen tonttimyyntikampanja. Palautusesitys voitti äänin 28–5 joten pykälästä ei tehty päätöstä.

Listalla oli esitys myös siitä, että kunnanhallitukselle myönnetään oikeus perustellusta syystä poiketa asuintonttien hinnoittelusta. Nordenswan teki vastaesityksen, koska hänen mielestään päätösvallan pitäisi pysyä valtuustolla. Esitystä kannatti Timo Koskinen (vas.). Äänestyksessä esittelijän ehdotus voitti 23–10, eli kunnanhallitus voi jatkossa poiketa valtuuston hyväksymästä tonttihinnoittelusta.

Mikko Sabelin mielestä kunta ei ilman pätevää syytä voi käydä kauppaa alennetuin hinnoin, kun hinnasto on hyväksytty valtuustosalissa.

Keskustelua herätti myös Mikko Sabelin tekemä valtuustoaloite koulukuljetusten järjestelyvastuun palauttamisesta Hattulan kunnan omaksi toiminnaksi. Sabel ei puheitta niellyt esitystä siitä, että aloite ei johda toimenpiteisiin. Hän totesi, että vuonna 2017 tehtyä päätöstä suunnittelun ostamisesta Hämeenlinnalta perusteltiin monien ulkoistamisten tapaan säästöillä ja synergiaeduilla, joista kumpaakaan ei hänen laskelmiensa mukaan synny. Sabel teki kannattamatta jääneen vastaesityksen siitä, että ostopalvelusopimus Hämeenlinnan kanssa irtisanottaisiin ja toiminta kotiutettaisiin syksyksi 2023.

Aloite elinvoimapoliittisen ohjelman laatimisesta sen sijaan etenee, samoin asuntopoliittinen työryhmä on jo käynnistänyt työnsä. Aloite lapsistrategian laatimisesta on johtanut päätökseen liittää Hattula Suomen kansallisen lapsistrategian toimintamalliin.

Aloite Parolan urheilukentän laajasta kunnostamisesta etenee myös esitetysti, eli hanketta yritetään saada valtion tukilistoille.

Aloitteen Parolan urheilukentän kunnostamisesta jättänyt Pentti Pietilä perusteli vielä uudelleen kunnostamisen tarpeellisuutta.

Kunnanvaltuusto hyväksyi myös Hattulan kunnan osallistavan budjetoinnin toimintamallin, johon sisältyvät Aktiivisuusraha, Hattula-aloite ja Kuntalaisäänestys. Samoin kuntaan perustetaan maankäyttöpäällikön virka. Päätösperustelujen mukaan virka mahdollistaa kaavoitusta laajemman osaamisen ja kehittämisvalmiuksien saamisen elinvoimaorganisaation kuntapalvelujen tuottamisen tarpeisiin. Edelleen valtuusto hyväksyi 100.000 euron sijoituksen Hattulan uuteen kehitysyhtiöön.

Tapu Sirkalle (HuomHat) myönnettiin ero hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä ja uudeksi varsinaiseksi jäseneksi nimettiin Suvi-Maria Sabel (HuomHat). Verotuksen oikaisulautakuntaan Hattulan edustajaksi nimettiin Seppo Söderlund (ps.) ja varajäseneksi Pirkko Lokinperä (kesk.).

Hattulan perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen, jonka mukaan yläkoulun uudisrakennuksen valmistumisen viivästymisestä tulisi teettää ulkopuolinen selvitys. Nuorisovaltuutettu Eetu Hakulinen luki nuorisovaltuuston aloitteen, jossa kunnalta perätään selvitystä sähköautojen latauspisteiden riittävyydestä ja selvityksen perusteella mahdollisesti uusien latauspisteiden rakentamista.

Juha Reinikainen

Kunnanvaltuuston kokoukseen valmistautumassa kunnanhallituksen puheenjohtaja Ellen Rydbeck, kunnanjohtaja Pekka Järvi ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kari Ventola.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.