Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Hattulan 70-vuotias apteekki elää kiinteästi nykyajassa

Apteekkari Kirsi Rantala on yrittäjänä 70-vuotiaassa Hattulan Apteekissa.

Hattulan Apteekki tarjosi asiakkailleen 70-vuotiskahvit keskiviikkona kesäkuun 8. päivänä. Apteekkari Lauri Nylander aloitti apteekkitoiminnan Hattulassa 9.6. 1952 Janakkalan Osuuskaupan kiinteistössä, nykyinen apteekkari Kirsi Rantala puolestaan toimii K-Supermarket Hattulan liikerakennuksessa.

– Haluan uskoa, että olemme hyvin vireä ja ajan tasalla oleva apteekki. Meillä on myös pitkäaikainen ja erinomainen henkilökunta, kuvailee apteekkari Rantala.

Vuonna 2018 Hattulan apteekkariksi Iittalasta siirtynyt Kirsi Rantala on seitsemäs apteekkiluvan haltija Hattulassa. Hänen lisäkseen apteekki työllistää vakituisesti viisi farmaseuttia, yhden proviisorin ja kaksi teknistä työntekijää.

Nykyajassa mukana pysymistä kuvastaa muun muassa se, että apteekki on juuri käynnistänyt noutoautomaattipalvelun, jonka kautta lääkkeensä voi tilata videopuhelulla tai normaalipuhelulla ja noutaa itselleen sopivana aikana.

– Toki reseptilääkkeen toimittaminen puhelimitse asioitaessa vaatii aina asiakkaan vahvan tunnistautumisen pankkitunnuksilla älypuhelinsovelluksessa. Tämä on lain vaatima toimi, joka koskee myös verkkoapteekkeja.

Kirsi Rantala pitääkin digitalisaatiota yhtenä apteekkialan suurista muutoksista.

– Olen tullut alalle vuonna 1986, jolloin reseptipäiväkirjaa pidettiin käsin ja etiketit kirjoitettiin kirjoituskoneella. Muutos digitalisaation osalta on valtava.

Apteekin perustehtävä, lääkehuolto, sen sijaan on pysynyt läpi vuosikymmenten pitkälti samana. Ala on myös perinteisesti hyvin säännelty ja valvottu.

– Viranomaiset sääntelevät kaikkea toimintaa hyvin tarkasti ja joka käänteessä tarvitaan lupa tai vaaditaan raportti jollekin viranomaiselle, sanoo vuosikymmenen ajan apteekkiyrittäjänä toiminut Rantala.

Korona-aika ei Kirsi Rantalan mukaan muuttanut asiakaskäyttäytymistä, eli apteekin asiakasvirta on pysynyt melko tasaisena läpi vuoden.

– Uskon, ettei lähitulevaisuudessakaan ole tiedossa mitään isoja muutoksia, vaan ihmiset haluavat fyysisesti asioida apteekissa.

Alaa kiusaa tällä hetkellä pula farmaseuteista, ja Hattulan Apteekkikin joutuu heinäkuussa lyhentämään aukioloaan tunnilla, kun päteviä lomansijaisia ei löytynyt.

– Toivomme kuitenkin myös kesäasukkaiden löytävän meidät, vinkkaa Rantala.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.