Lauantai 20.04.2019
Nimipäivät: Lauha, Nella
Hämeenlinna
Pilvistä
6°C
Tuuli: 1 m/s P
 

Hattulassa kytee yrittäjäkapina kohtuuttomiksi koettujen hulevesimaksujen takia

Petteri Pullola (vas.) ja Raino Ruoho halusivat antaa kasvot hulevesimaksuista huolestuneille lukuisille hattulalaisyrittäjille.

Vuosi alkoi monella yrityskiinteistön omistavalla hattulalaisella kylmästi. Postilaatikkoon kalahti monelle yllättävästi satojen tai jopa tuhansien eurojen suuruinen hulevesimaksu, jonka perimiseen päätettiin Hattulassa siirtyä maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen yhteydessä.

Tämän muutoksen seurauksena vastuu hulevesien hallinnasta tuli kuntien tehtäväksi ja kunnille samalla annettiin oikeus periä hulevesijärjestelmästä aiheutuneiden kustannusten kattamiseksi vuosittainen maksu.

Maksu määräytyy kiinteistön pinta-alan ja käyttötarkoituksen mukaan, onpa rakennettua tilaa kuinka paljon tahansa. Maksu myös koskee kaikkia kiinteistöjä asemakaava-alueella. Kritiikkiä yrittäjien keskuudessa on herättänyt erityisesti maksuille asetettu kerroin, joka liike- ja toimistorakennuksilla on 8 sekä teollisuus- ja varastorakennuksilla 10, kun kerroin omakotitaloilla on 1.

– Ymmärrän verot, mutta tässä ei ole mitään järkeä, sanoo yrittäjä Raino Ruoho.

– Pidän hulevesimaksua täysin kohtuuttomana maksuna. Kunta ei ole tehnyt yritystontillamme 14 vuoteen mitään. Tiedän myös kiinteistöjä, jotka ovat tehneet omat imeytyskenttänsä ja nyt heille tulee 3.500 euron lasku, Rakennus Raino Ruoho Oy:n yrittäjä sanoo.

Hämeen Asennustyön yrittäjä ja Hattulan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Petteri Pullola myös kuuluu korkeimmalla kertoimella laskutettuun yrittäjäkuntaan. Hän on lisäksi saanut kuulla lukuisia yrittäjien huolenilmauksia.

– Ei tällä houkutella yrityksiä tänne eikä nykyisiä laajentamaan. Tämä on puhuttanut ihan kaikkia yrittäjiä ja varsinkin pienyrittäjät ovat olleet kauhuissaan. Kaikki ovat tyytymättömiä ja pettyneitä, tuntuu että arvostus yrittäjiä kohtaan on täysi nolla, Pullola pudottelee.

Maksun käyttöönoton oikeutusta on puolusteltu muun muassa sillä, että vesiyhtiö ei enää laskuta huleveden osuutta. Tämä on pienentänyt jätevedestä laskutettavaa osuutta 8 prosentilla. Vastaavasti Raino Ruoho kertoo, että laskuun on tullut jo vuodenvaihteen jälkeen 2,6 prosentin korotus.

Yrittäjien mielestä jätevesimaksun alentaminen ei kuitenkaan ole missään tapauksessa verrannollinen uuteen hulevesimaksuun. Sekä Pullola että Ruoho ovat monen muun hattulalaisyrittäjän tapaan tehneet maksustaan valituksen. Valtaosalle vastaus on ollut rutiininomainen: maksu perustuu lakiin ja on suoraan ulosottokelpoinen.

Pullola ja hattulalainen, Hämeen Yrittäjien 3. varapuheenjohtaja Meiju Honkavuori ovat käyneet neuvottelemassa asiasta yhteispalaverissa kunnanjohtaja Katariina Koiviston ja teknisen johtajan Juha Prittisen kanssa. Suoranaisia helpotuksia neuvottelu ei tuonut.

Se tuli tietoon, että kunta mahdollisesti tarkistaa laskutusperusteita maksukertymän pohjalta. Yrittäjien mielestä kohtuullistamisen paikka olisi jo nyt. Heidän arvionsa mukaan kertymä tulee olemaan paljon suurempi, kuin kunnan vesiyhtiölle maksama vuokra viemäreistä.

– Täytyy kunnalla tulojakin olla, mutta ei kaikkea voi yrittäjien niskaan kaataa. Ainoa tasapuolinen mahdollisuus on verojen nostaminen. Yritystoiminta kuitenkin tuo rahaa kuntaan, sanovat Ruoho ja Pullola.

Hulevesimaksun määräämisen suosituksissa sanotaan, että maksujen tulee olla kohtuullisia, oikeudenmukaisia ja selkeitä kiinteistön omistajia ja haltijoita kohtaan. Raino Ruoho puolestaan sanoo antaneensa ymmärtää kunnan suuntaan, että asia ei jää tähän.

– Kunnan päättäjien kannattaa muistaa, että he ovat täällä meitä varten töissä eikä muita ylempänä. Katumaksunkin aikanaan hyväksyin, samoin kiinteistöveron, mutta tämmöistä en voi hyväksyä, sanoo syntyperäinen hattulalaisyrittäjä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.