Torstai 28.09.2023
Nimipäivät: Arja, Lenni

Tuuli:
 

Hyötykasviajattelu näkyy myös Alajoen Kasvitarhalla

Sirje Martin ja Lauri Kautto toivottavat asiakkaat tervetulleiksi Alajoen Kasvitarhalle.

Alajoen Kasvitarhalla käynnistyy sunnuntaina huhtikuun 23. päivänä 16. myyntikesä. Kevään säät ovat aina arvoitus, mutta ainakin orvokki kestää jo ulkona.

– Kevät on ollut intensiivistä aikaa ja tuonut yrittäjälle myös paljon kustannuspaineita. Kalliin energian takia aloitettiin työt nyt viikkoa normaalia myöhemmin, kertoo Sirje Martin.

Sesongin avausta odotetaan varovaisen myönteisissä tunnelmissa, sillä korona-aikana alkanut ja Ukrainan sodan aikana jatkunut trendi kodin ja puutarhan laittoon sekä vihannesviljelyyn toivottavasti jatkuu.

– Puutarhaharrastus on yhä suosiossa ja nyt jännitetään, miten kaikkialla nousseet hinnat näkyvät. Puutarhoja ei välttämättä kaikilla ole, mutta parvekkeet korostuvat. Niillä harrastetaan ruukkuviljelyä ja kasvatetaan kasveja, joita voidaan viljellä pienessäkin tilassa. Se näkyy puutarhamyymälöissä esimerkiksi siten, että nyt tilataan ja ostetaan paljon ruukkuihin soveltuvia hyötykasveja ja -kukkia.

Kukkavalikoimissa Alajoen Kasvitarhalla on entisestään lisätty rohkeita värejä esimerkiksi keltaista ja oranssia. Jos maailmassa menee huonosti, kriisien keskellä kirkkaat värit tulevat suosioon.

– Hyötykasviajattelu on myös lisääntynyt ja meiltä löytyy muun muassa hyönteisiä karkottava kasvi sekä kasvi, mistä saa apua hyttysenpiston paukamiin. Nyt halutaan viljellä kasveja joista on hyötyä ja iloa monella eri tavalla : näkösuojana, sisustuksen osana, ravintona… Sirje Martin vinkkaa.

Hattulan Hyrvälässä toimiva Alajoen Kasvitarha aloitti toimintansa vuonna 2007 avomaaviljelyllä. Nyt Kasvitarhalla on yli tuhat neliömetriä kasvihuoneita. Tärkeäksi tuoteryhmäksi vuosien varrella ovat muodostuneet yrtit, joissa valinnanvaraa riittää.

– Meillä on tällä hetkellä noin 30 erilaista yrttiä. Ja uutuutena tänä vuonna makeuttajana käytettävä stevia.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.