Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

HYVINVOINTI: Hyvä käsihygienia on halvin ja helpoin tapa ehkäistä erilaisia tartuntoja

Aurinko alkaa lämmittää päiviä jo mukavasti ja luonnossa ensimmäiset kevään merkit tulevat näkyviin vauhdilla. Erilaiset virustaudit eivät kuitenkaan väisty vielä kevään tieltä, vaan elämme ns. sesonkiaikaa vatsatauti- ja flunssavirusten osalta. Näiden tautien tarttumista voi kuitenkin ehkäistä niinkin yksinkertaisella keinolla kuin hyvällä käsihygienialla.

Erityisesti vatsataudit leviävät käsien välityksellä. Norovirukset ovat yleisimpiä vatsataudin aiheuttajia ja herkästä tarttuvuudesta johtuen ne voivat aiheuttaa helposti laajojakin epidemioita esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja työpaikoilla.

Apteekista saat asiantuntijan neuvot oikeiden tuotteiden valintaan!

Proviisori Saija Kinnunen Hattulan Apteekista osaa neuvoa oikeiden tuotteiden valinnassa.

Norovirus voi tarttua suoraan henkilöstä toiseen, viruksella saastuneen veden ja elintarvikkeiden välityksellä tai viruksella saastuneiden pintojen välityksellä. Noroviruksien itämisaika on 1–2 vuorokautta ja tyypillistä on, että sen aiheuttamat oireet alkavat äkillisesti. Tavallisia oireita ovat kouristavat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu, ripuli sekä lievä kuume. Oireet kestävät yleensä 1–3 vuorokautta, mutta vatsan toiminta voi olla kuitenkin useiden viikkojen ajan epänormaalia.

Lääkehoitoa norovirusinfektioon ei ole saatavilla, mutta kuumetta alentamaan voi käyttää esimerkiksi parasetamolia sisältävää kipulääkettä. Oksentelun ja ripulin aikana on tärkeä huolehtia riittävästä nestetasapainosta.

Tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten vesi, laimea mehu ja apteekissa myytävät nestetasapainon säätelyyn tarkoitetut poretabletit ja jauheet. Akuutin ripulin hoidossa voidaan käyttää myös maitohappobakteerivalmisteita. Ne saattavat lyhentää ripulin kestoa noin vuorokauden verran ja ehkäistä ripulin pitkittymistä.

Käsien pesun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa Norovirustartunnan ehkäisemisessä, sillä sairastunut henkilö voi tartuttaa muita jo ennen oireiden alkamista ja jopa useiden vuorokausien ajan oireiden jo helpotettua. Hyvään käsihygieniaan kuuluu muutakin kuin käsienpesu. Käsien iho on tärkeä pitää ehjänä ja huolehtia siitä, että kädet eivät pääse kuivumaan. Myös kynnet on hyvä pitää lyhyinä ja kynsinauhat ehjänä, koska pitkien kynsien alle kerääntyy helposti viruksia ja bakteereja.

Käsienpesuun sopii parhaiten hellävarainen ja pH-arvoltaan (pH 5,5) ihoystävällinen pesuneste, joka tukee ihon kosteustasapainoa ja ihon omia suojamekanismeja. Alkoholipitoisen käsidesin käytöstä ei ole osoitettu olevan Norovirukseen leviämisen estämiseen erityistä hyötyä. Runsas käsien pesu voi kuivattaa ihoa ja siitä syystä käsien ihoa on hyvä kosteuttaa pesun jälkeen.

Käsivoiteeksi kannattaa valita tehokkaasti kosteuttava ja nopeasti imeytyvä käsi- tai perusvoide.

Ohjeet norovirustartunnan ehkäisyyn

• Pese kädet huolellisesti erityisesti:

– WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen

– Ennen ruokailua tai ruoanlaittoa

– Hoitaessasi kotona vatsatautiin sairastuneita

• Siivoa viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti

• Vaihda likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.